Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η RSF που μας κατέταξε 108ους παγκοσμίως στην «ελευθερία του Τύπου» - Η επιστολή της κυβέρνησης και η ανταπάντηση

Η είδηση που «κυριαρχεί» από τις 2 Μαϊου είναι πως η Ελλάδα είναι στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Κυριάρχισε στις συνήθεις εφημερίδες, Αυγή – Δημοκρατία – Εστία  - Εφημερίδα των Συντακτών, στις άλλες «θάφτηκε» ή αποσιωπήθηκε. Όπως και στα Ραδιοτηλεοπτικά μέσα της «Λίστας Πέτσα».

Την δημοσιεύω από την «Καθημερινή», που προφανώς ως μη σημαντική, μπήκε σε εσωτερική σελίδα. Γι αυτό άλλωστε είναι τόσο μικρής έκτασης, αν κι έχει τα βασικά στοιχεία. Αυτός είναι ΄μόνος λόγος που αναδημοσιεύω εδώ το κείμενο από την συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, το Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία

Τριάντα οκτώ θέσεις έχασε η Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, και πλέον βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έπεσε στην 108η θέση (από την 70ή πέρυσι), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν ετησίως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, το Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία.

Σύμφωνα με τους RSF, η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία καθώς και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά.

Επιπλέον, αναφέρονται στην περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ιγκεμποργκ Μπέουχελ, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για την ασφάλειά της, αφού δέχθηκε επίθεση στο δρόμο μετά από μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την έντονη ανταλλαγή απόψεών της με τον πρωθυπουργό σχετικά με το Μεταναστευτικό.

Επιπλέον, οι RSF τονίζουν ότι, παρά τις δεσμεύσεις τους για ταχεία έρευνα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, στο φως της ημέρας.

• Η αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ετήσια έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αποστέλλει την παρακάτω επιστολή στους υπευθύνους.

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" υπό τον τίτλο "Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022" ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ -στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός- αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" αποκαλεί "Βόρεια Κύπρο", παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεσή τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα", θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των "ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου" που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα"».

Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», δεν άφησαν αναπάντητη την προκλητική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη δημοσίευση της ετήσιας κατάταξης χωρών που έθετε τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης και σε μια από τις τελευταίες παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Ωστόσο, με εκτενές άρθρο σήμερα στην ιστοσελίδα τους οι RSF απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο ίδιο ύφος που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικούς ισχυρισμούς».

Ολόκληρο το άρθρο των RSF έχει ως εξής:

Παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου: Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στη χαμηλή βαθμολογία με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αποδοκιμάζουν τους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς που εξέφρασε ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ως απάντηση στην κατάταξη της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 – 108η από 180 χώρες παγκοσμίως – που είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και οι RSF χρησιμοποίησαν σταθερές και διαφανείς μεθόδους για τη σύνταξη του Δείκτη, μια ανοιχτή επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου Ιωάννη Οικονόμου κατηγορεί την RSF ότι «σπιλώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας» και προκαλεί «σημαντική και αδικαιολόγητη βλάβη στη διεθνή καλή εικόνα της χώρας».

Ο Οικονόμου, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής υπουργός του πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία των εφημερίδων στην Ελλάδα ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης» και ότι ορισμένες «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οικογένειές τους, με πρωτοφανή ένταση σε σχέση με την Ευρώπη και παγκοσμίως».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησε να καθησυχάσει σχετικά με τις «εγγυήσεις» και την «προστασία» της ελευθερίας του Τύπου και, προς υποστήριξη των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor» του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των Μέσων και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτή η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από το 2021, το έτος που έγινε η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και πολλές άλλες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που εντοπίστηκαν από την RSF.

Ο Οικονόμου προβάλλει αρκετούς εξωπραγματικούς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό το ρεπορτάζ, όπως έχει επισημάνει ο ιστότοπος ελέγχου δεδομένων ellinikaHoaxes.gr. Αν και δεν κατατάσσει χώρες, λέει ότι, σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών χωρών» και «υστερεί σε ένα ελάχιστο». Λέει επίσης ότι η έκθεση εκπονήθηκε «υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης», όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire. «Η θετική πτυχή αυτής της αντίδρασης είναι ότι η ελευθερία του Τύπου είναι για μια φορά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως το χάσμα μεταξύ των διεκδικήσεων της κυβέρνησης και των διεθνών δεσμεύσεων του ελληνικού κράτους, από τη μια, και της κατάστασης των Ελλήνων δημοσιογράφων, από την άλλη, είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις*».

Οι RSF έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων

Ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire, πρόσθεσε: «Οι RSF είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση του δικαιώματος στην ενημέρωση και την πληροφορία, σε μια εποχή που αυτό το δικαίωμα απειλείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο από την πόλωση των μέσων ενημέρωσης και τον πόλεμο πληροφοριών.»

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε δημοσίως τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2021. Όμως η έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει σαφώς αυτά τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένας νόμος που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021, απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετες διώξεις και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία. Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

Αναδημοσίευση kathimerini.gr , zougla.gr και documentonews.gr

 Πηγές: rsf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου