Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Οι κερδισμένοι του πολέμου: «Κάνουν πάρτι» οι πετρελαιάδες

Οι παρακάτω ειδήσεις, δείχνουν το ποιοι είναι κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που θα τελειώσει όταν θελήσουν οι ισχυροί της γης. Οι ηγέτες και οι οικονομικοί παράγοντες.

Κι επειδή βλέπω πως δεν υπάρχουν «μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες», και νιώθοντας ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες κερδίζουν ΔΕΝ βλέπω να τελειώνει γρήγορα ο πόλεμος αυτός. Σ’ αυτό συντελούν κι άλλοι παράγοντες που θα τους δούμε με κάποια άλλη ευκαιρία. Ενδεικτικά αναφέρω την παραπληροφόρηση που κάνουν οι δυο αντιμαχόμενες χώρες κι εμείς δεχόμαστε αυτή της μιας πλευράς de facto ως αλήθεια.

• • •

Η Shell Plc ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη για το α΄ τρίμηνο του 2022, αν και το καθαρό αποτέλεσμα υπέστη πλήγμα από τις χρεώσεις των 3,9 δισ. δολαρίων που συνδέονται με την έξοδό της από τη Ρωσία.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,13 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 6,39 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8,67 δισ. δολάρια.

Οι επιδόσεις της Shell βελτιώθηκαν χάρη στις υψηλότερες τιμές, τα υψηλότερα κέρδη από τη διαπραγμάτευση και τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες και τους φόρους.

Η συνολική παραγωγή μειώθηκε 6% στο τρίμηνο, στα 2,96 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Παρά τα υψηλότερα κέρδη, το καθαρό αποτέλεσμα σημείωσε πτώση στα 7,12 δισ. δολάρια από τα 11,46 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία ανέλαβε μετά από φόρους χρεώσεις 3,9 δισ. δολαρίων για την σταδιακή αποχώρηση από τη Ρωσία.

Αυτές οι χρεώσεις περιλαμβάνουν και μια απομείωση 1,6 δισ. δολαρίων για το project LNG με το όνομα Sakhalin-2 με τη Gazprom και μια απομείωση 1,13 δισ. δολαρίων σε σχέση με το δάνειο για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 81% στα 14,82 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 48,49 δισ. δολάρια από τα 52,56 δισ. δολάρια.

Η Shell ανακοίνωσε μέρισμα 0,25 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο, υψηλότερα από τα 0,24 δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2021,.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων για το α΄ εξάμηνο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.


 H Exxon Mobil διπλασίασε τα κέρδη ανά μετοχή για το α΄ τρίμηνο του 2022, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρόλο που χρειάστηκε να προχωρήσει σε απομείωση 3,4 δισ. Δολαρίων από την προγραμματισμένη έξοδο της από τη Ρωσία.

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 5,48 δισ. δολαρίων ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο, σε σχέση με τα 2,73 δισ. Δολάρια ή 64 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν πλήγμα 3,4 δισ. Δολαρίων από τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Ρωσία. Την 1η Μαρτίου η Exxon τόνισε πως θα διακόψει όλες τις δραστηριότητες της στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία επίσης αύξησε τις αγορές ίδιων μετοχών στα 30 δισ. Δολάρια μέχρι το 2023.

• Υψηλά κέρδη κατέγραψε ο πετρελαϊκός κολοσσός ΒP το α’ τρίμηνο 2022, παρά τις τεράστιες απώλειες που σημείωσε λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και την απεμπόληση ποσοστού 20% που διατηρούσε στη Rosneft.

Το κέρδος κόστους αντικατάστασης πρώτου τριμήνου της BP, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη, ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι κερδών 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δ’ τρίμηνο και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε περαιτέρω εξαγορές μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η BP ανέφερε συνολική απώλεια για το τρίμηνο 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό περιελάμβανε επιβαρύνσεις προ φόρων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με την έξοδό της από τη Rosneft ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός πιθανού φόρου για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη τους», που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός εθνικού πακέτου στήριξης για τα νοικοκυριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές της BP έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 18% σε ετήσια βάση.

 

 

Αναδημοσίευση capital.gr, businessnews.gr και fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου