Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Τσάντα με εργαλεία έπεσε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η τσάντα που χάθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φωτο NASA/JSC
Tην πρώτη ημέρα του Νοέμβρη δυο γυναίκες αστροναύτες της NASA που ‘πέταξαν’ για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη) άρχισαν να επιδιορθώνουν ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί σε ηλιακό πάνελ.

Όπως προσπάθησε η μία να πιάσει μια τσάντα με εργαλεία από την πλατφόρμα, όπου είχαν τοποθετηθεί όλες, έπεσε αυτή που ήταν μπροστά.

Πού;

Στο κενό.

• •

Σύντομα εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη από αστρονόμους εδάφους.

Πιο συγκεκριμένα, την εντόπισαν οι άνθρωποι του Virtual Telescope Project.

Είπαν πως είναι εκπληκτικά φωτεινή και παρ’ όλο που λάμπει οριακά κάτω από το όριο ορατότητας δια γυμνού οφθαλμού, ερασιτέχνες που έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τη δουν.

Αρχικά θα την μπερδέψουν για λαμπερό αστέρι που κινείται αργά.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι Βρετανοί που ζουν στο νότο θα μπορούσαν να δουν την τσάντα την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, μεταξύ 8.24 και 8.34 το βράδυ.

Δεδομένου του περιεχομένου και του βάρους των εργαλείων, κάποιοι ενδεχομένως να σκέφτονται πως αν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή και θανάτους.


 

 Η τσάντα δεν θα φτάσει ποτέ στη Γη

Παρεμπιπτόντως, η τσάντα και όσα έχει μέσα αξίζουν 100.000 δολάρια.

Θα περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας για μήνες, θα συνεχίσει να κατεβαίνει με ταχύτητα 113 χιλιομέτρων και όταν μπει στην ατμόσφαιρα θα αποσυντεθεί.

Αυτό αναμένεται να συμβεί γύρω στον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με το EarthSky.

Έως τότε θα περνάει πάνω από διάφορες περιοχές και σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνεται αντιληπτή από όσους έχουν κιάλια και τηλεσκόπιο και ξέρουν να την αναζητήσουν.

Αν θέλετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί το ταξίδι αυτό, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το N2YO, blog που παρακολουθεί μέσω δορυφόρων περισσότερα από 28.000 διαστημικά αντικείμενα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διαστημικά σκουπίδια.

Η τσάντα απέκτησε τον δικό της αριθμό ταυτότητας στη βάση με τα διαστημικά σκουπίδια.

Είναι ο 58229/1998-067WC.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σημειώνεται πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αστροναύτες… έχασαν κάτι που είχαν πάρει μαζί τους σε αποστολή.

Το 1965, ο αστροναύτης της NASA, Εντ Γουάιτ έχασε ένα εφεδρικό γάντι κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου έξω από το διαστημόπλοιό του Gemini 4.

Το 2006, ο Πιρς Σέλερες έχασε μια σπάτουλα, ενώ επισκεύαζε μια θερμική ασπίδα.

Το 2008 η Heidemarie Stefanyshyn-Piper έχασε τσάντα με εργαλεία, επισκεύαζε ένα πρόβλημα που ‘χε προκύψει σε ηλιακό πάνελ. Εκείνη η τσάντα ήταν ορατή για 4 μήνες.

Η NASA αστειεύτηκε ότι έπρεπε να έχουν τοποθετήσει στην τσάντα μια συσκευή παρακολούθησης, ώστε το πλήρωμα να μπορεί να ανακτήσει το χαμένο κιτ την επόμενη φορά που θα ολοκληρώσει μια τροχιά.

 

 

Αναδημοσίευση: news247.gr και από άλλη σελίδα του news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου