Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Σχεδόν τριπλάσιες οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Η μεγάλη διασπορά σε λοιμώξεις στα νοσοκομεία αποδεικνύει ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν άδικα χιλιάδες ασθενείς.

Η πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε 15 νοσοκομεία για την ύπαρξη ενδονοσοκομειακών μικροβίων είναι κόλαφος για την κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων και τις λοιμώξεις που κυκλοφορούν.

• •

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο (φωτο), περί το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 5% των νοσηλευόμενων ασθενών. «Δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται τζάμπα χιλιάδες ασθενείς από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη» σχολιάζει ο ίδιος.

Τόσο τα στοιχεία του ECDC όσο και τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δείχνουν τις παθογένειες των νοσοκομείων της χώρας. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους, έλλειψη καθαριότητας, κατάσταση κρεβατιών, στρωμάτων και ιματισμού, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, πλημελής απολύμανση κ.α. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμα θέμα, που είναι οι εργολάβοι καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης στα νοσοκομεία. Όπως επισημαίνει ο Μ. Γιαννάκος, δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις, νερώνουν τα υλικά απολύμανσης, απασχολούν πολύ λιγότερες καθαρίστριες από τον αριθμό που πληρώνονται και για πολύ λιγότερες ώρες με μισθούς και συνθήκες εργασίας μεσαιωνικές.

Μάλιστα, παρά την εκφρασμένη απόφαση του υπουργού Υγείας να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εργολάβων, οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν τους διαγωνισμούς. Σε πάρα πολλά ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τέλος του έτους και από 1/1/2024 εγκαθίστανται εργολάβοι και θα απολυθούν οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις εν λόγω υπηρεσίες παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, διοικητές δεν έχουν χρήματα να αλλάξουν σεντόνια, στρώματα, κουβέρτες και φορεία, αλλά και να να αγοράσουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Ωστόσο, βρίσκουν να ξοδεύουν στους εργολάβους 3.000 ευρώ το μήνα για το κάθε φύλακα και 2.500 ευρώ το μήνα για την κάθε καθαρίστρια.

«Φυσικά τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των εργολάβων» διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει συμπληρώνοντας: «Εάν απομακρυνθούν οι εργολάβοι είναι βέβαιον ότι θα μειωθούν τα πολυανθεκτικά ενδονοσοκομεικά μικρόβια».

 

 

Αναδημοσίευση: healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου