Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τί προκάλεσε την αλλαγή της η τροχιάς της γης

Μια συνάντηση μεταξύ του Ηλιακού μας Συστήματος και ενός περαστικού άστρου θα μπορούσε κάποτε να έχει αλλάξει την τροχιά της Γης, τόσο ώστε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πριν από περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια, στο όριο μεταξύ Παλαιόκαινου και Ηώκαινου, η θερμοκρασία της Γης θερμάνθηκε έως και 8 °C. Αυτό αποτελούσε πάντα ένα μικρό αίνιγμα αλλά οι επιστήμονες Nathan Kaib και ο αστροφυσικός Sean Raymond προτείνουν ότι μια τυχαία τέτοια συνάντηση μπορεί να ήταν ο ένοχος.

• •

Μια απεικόνιση της αβεβαιότητας
της τροχιάς της Γης 56 εκατομμύρια χρόνια
πριν, λόγωτου περάσματος
ενός άστρου που έμοιαζε με τον Ήλιο
και ήταν παρόμοιο με το HD 7977

Οι προσομοιώσεις τους δείχνουν ότι ένα αστέρι που περνούσε από το Ηλιακό Σύστημα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αρκετή διαταραχή στις πλανητικές τροχιές ώστε να σπρώξει τη Γη ελαφρώς εκτός πορείας.

Οι Kaib και Raymond ήθελαν να μάθουν αν ένα περαστικό αστέρι θα μπορούσε να έχει τέτοια επίδραση, ακόμη και από σημαντική απόσταση. Η εργασία τους επικεντρώθηκε σε ένα μόνο γνωστό γεγονός. Πριν από περίπου 2.8 εκατομμύρια χρόνια, ένα αστέρι που έμοιαζε με τον Ήλιο και ονομαζόταν HD 7977 πέρασε από το Ηλιακό Σύστημα, ενδεχομένως τόσο κοντά που πέταξε μέσα στο Νέφος Oort.

Μπορεί να πέρασε σε απόσταση περίπου 31.000 αστρονομικών μονάδων, δηλαδή 31.000 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου και πολύ μακριά για να έχει μεγάλη επίδραση, ωστόσο μπορεί και να πλησίασε τόσο κοντά όσο 4.000 αστρονομικές μονάδες.

Κατά τη διεξαγωγή των προσομοιώσεών τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν σταθερά ότι οι αποστάσεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο μικρότερο άκρο του εύρους είχαν κάποιου είδους βαρυτική επίδραση στις κινήσεις των πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο.

Οι μελλοντικές μελέτες για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος οφείλουν πραγματικά να λάβουν υπόψη τους αυτούς τους περαστικούς αστέρες, λένε οι Naib και Raymond. Δείχνουμε ότι οι αστρικές συναντήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη δυναμική εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος, γράφουν στην εργασία τους.

 

Αναδημοσίευση: techmaniacs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου