Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Το ψήφισμα πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία το υπερψήφισε επιβεβαιώνοντας την καταδικαστική απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Και ουσιαστικά συμφωνεί με έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας» («Transparency International»). Σημ Garfield: το ανήρτησα την μέρα που το ψήφιζε το Ευρωκοινοβούλιο (δείτε εδώ)

Το σημαντικό όμως είναι ότι, καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • •

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ καταψήφισαν 254. Απείχαν 26 Ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμα, είχε κατατεθεί από κοινού από 4 ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/The Left, Κώστας Αρβανίτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει».

Στον αντίποδα, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με ανάρτησή της στο Twitter τόνισε: Συνάδελφοι το Κράτος Δικαίου με ψέμματα, δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια! Εγκρίνατε με την ψήφο σας ακόμη κ στάθμιση των κονδυλίων που δίνονται στη χώρα! Επιτίθεστε κατά της Χώρας μας & πανηγυρίζετε…».

Στην προηγούμενη Ολομέλεια, τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο, Σημ Garfield: έχω αναρτήσει σχετικό κείμενο την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου (δείτε εδώ), διεξήχθη η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, σε θερμό κλίμα και με αρκετές αντεγκλήσεις.

Παράλληλα 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου απευθύνουν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.

 

Το ψήφισμα

 Στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων, όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία Καραϊβάζ, οι καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και οι υποκλοπές.

Ανησυχητικές εξελίξεις που απειλούν την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα βλέπει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμά της που εγκρίθηκε την Τετάρτη με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά. 26 μέλη της Ευρωβουλής απείχαν της ψηφοφορίας.

Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Επιπλέον, εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις σωματικές απειλές και τις λεκτικές απειλές κατά δημοσιογράφων, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και τις καταχρηστικές αγωγές. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες μεταξύ άλλων για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ.

Καταδικάζεται επίσης η «παράνομη εργαλειοποίηση» του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως προς την διενέργεια υποκλοπών. Επ' αυτού, οι ευρωβουλευτές ζητούν ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών, έρευνες με τη βοήθεια της Europol, καθώς και ανάκληση της νομοθεσίας που θέτει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στα άλλα, το ψήφισμα υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ενώ σε αυτό δηλώνεται πως η κοινοβουλευτική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας.

Το ψήφισμα καταλήγει, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφ' ενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφ' ετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

 

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν στη συνεδρίαση δεν περιορίστηκαν τελικά, όπως θα περίμενε κανείς, στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε για λόγους υγείας ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, καθώς έχει βρεθεί θετικός στον Covid-19. Απουσίαζε επίσης και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι έχει προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Ωστόσο, κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, με το κόμμα σε ανακοίνωσή του να λέει ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ψήφισμα αλλά δεν αποδέχεται την ευρεία χρήση της λέξης «μειονότητες» καθώς, όπως λέει, το καθιστά «εθνικά επικίνδυνο».

Δηλώνοντας «παρών», επιχείρησε να ελιχθεί και το ΚΚΕ. Θεωρητικοποιώντας τις διαφωνίες του σε μια εκτενή ανακοίνωση, το ΚΚΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα… «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate, Εύα Καϊλή.

 

Το αντιψήφισμα του ΕΛΚ

Νωρίτερα κατατέθηκε ένα ήπιο ψήφισμα, ή αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας» στον τομέα.

Το αντι-ψήφισμα υπογράφηκε από τους εξής Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ: Elissavet VozembergVrionidi, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, IoanRareş Bogdan, Lukas Mandl, Nadine Morano, Jeroen Lenaers, Michaela Šojdrová, Loucas Fourlas, Ελένη Σταύρου,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαλώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπορλος, Βαγγέλης Μαϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Paulo Rangel.

 

 

Αναδημοσίευση: naftemporiki.gr, gr.euronews.com και documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου