Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Κινδυνεύει «να πέσει» ο Μητσοτάκης; Ναι, αν πιστέψει ότι είναι ανίκητος…


Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του κινδυνεύουν να υποστούν ήττα, αν πιστέψουν ότι είναι άτρωτοι και ανίκητοι, επισημαίνει ο Γιώργος Καρελιάς σε άρθρο του στο news247.gr την Δευτέρα 1 Απριλίου.

 • •

Μια διαβεβαίωση κι ένας ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν εντύπωση τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την πρόταση μομφής και τη σύγκρουσή του με το εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε : «Δεν συγκυβερνώ με κανένα παράκεντρο». Και την επομένη, μιλώντας σε μια συνοικία της Αθήνας, ισχυρίστηκε ότι το μόνο που επιδιώκει η αντιπολίτευση είναι «να πέσει ο Μητσοτάκης».

Αλήθεια, υπάρχουν «παράκεντρα» που συγκυβερνούν με τις εκλεγμένες κυβερνήσεις; Αυτό θυμίζει κάτι σαν το παλιό «παρακράτος», που όντως συγκυβερνούσε με το επίσημο κράτος. Όμως, αυτό το «παρακράτος» το είχαν φτιάξει οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Δεξιάς, για να τις «βοηθάει» στη διαρκή κατοχή και νομή της εξουσίας, εξουδετερώνοντας τους αντιπάλους τους. Αυτές οι εποχές, όμως, έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει πια παρακράτος για να συγκυβερνά.

Επομένως, η θεωρία ότι ένα ή περισσότερα «παράκεντρα» επιδιώκουν να συγκυβερνήσουν είναι μια όψιμη ανακάλυψη του νυν πρωθυπουργού και ενίων υπουργών του τώρα που τα γεγονότα έχουν  στραφεί εναντίον τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολάμβανε μέχρι πρότινος την σχεδόν καθολική υποστήριξη από το μιντιακό σύστημα της χώρας. Σχεδόν όλα τα ισχυρά ΜΜΕ ήταν στο πλευρό της. Τα αντιπολιτευόμενα είναι λίγα και αδύναμα.

Όμως, όταν τα γεγονότα βοούν και δείχνουν ότι μπορούν να πάρουν από κάτω μια κυβέρνηση, κανένα μιντιακό σύστημα δεν μπορεί να την σώζει εις το διηνεκές. Η υποκλοπές, η ακρίβεια και τα Τέμπη δεν απέτρεψαν τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ  το 2023. Αλλά έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του εξέλαβαν την εκλογική νίκη ως κολυμπήθρα για τα πάντα και πίστεψαν ότι η  κυριαρχία τους θα διατηρηθεί αλώβητη για πάντα. Μπορεί να μην το έχει πει ανοιχτά, αλλά ο νυν πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει στη θεωρία «εγώ δεν χάνω από αυτούς», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.

Όμως, αυτό είναι απόρροια της αλαζονείας της εξουσίας. Η οποία, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στην πολιτική ιστορία, είναι κακός σύμβουλος. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Μολονότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν (φαίνεται να) αντιμετωπίζουν άμεση απειλή από την εξ αριστερών τους αντιπολίτευση( η εκ δεξιών του μπορεί να ενισχυθεί, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για την εξουσία τους), ο φόβος τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ ορατός. Διότι γνωρίζουν ότι οι αντίπαλοι τους μπορεί να μην είναι(ακόμη…) απειλητικοί, αλλά τα γεγονότα είναι.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτήν την απειλή, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ «αρπάζονται» από την παλιά θεωρία των «συμφερόντων», που επιδιώκουν να «συγκυβερνήσουν» μαζί τους. Έτσι λένε. Όμως, η θεωρία αυτή είναι αδύναμη. Διότι αυτά τα «συμφέροντα» ήταν σύμμαχοί τους όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. «Συγκυβερνούσαν» τότε μαζί τους ή απλώς συνέπλεαν στην βασική επιδίωξη να κυριαρχεί η ΝΔ; Αν συνέβαινε το πρώτο»(συγκυβέρνηση»), τότε κακώς ο κ.Μητσοτάκης εξανίσταται σήμερα. Διότι αυτός τα είχε καταστήσει «συγκυβερνήτες».

Όμως, δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Απλώς η κυβέρνηση, στη δεύτερη τετραετία της ευρισκόμενη, αρχίζει να μην τα πάει καλά. Και κάποια «συμφέροντα», που έχουν «παράπονα» ότι «αδικούνται» από την κυβερνητική διαχείριση, δεν χαρίζονται πια στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Τους βρίσκουν «μπόσικους»(αφορμές υπάρχουν πολλές) και τους προειδοποιούν ότι δεν θα συμπορεύονται πια εντελώς ανέξοδα μαζί τους.

Έτσι, ο  ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι «δεν συγκυβερνά με παράκεντρα» είναι μια επίδειξη ισχύος και, ταυτόχρονα, «ηρωϊσμού». Όμως, αν χρειάζεται να λες το αυτονόητο, αυτό σημαίνει ότι κάτι φοβάσαι κι ας εμφανίζεσαι παντοδύναμος. Δεν είσαι.

Επιπλέον, η δήλωση Μητσοτάκη ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει «να τον ρίξει» είναι άνευ νοήματος. Διότι αυτή είναι η δουλειά της κάθε αντιπολίτευσης. Το ίδιο επιδίωκαν ο Μητσοτάκης και το κόμμα του από το 2016 έως το 2019: να πέσει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Μητσοτάκης εκπέμπει κινδυνολογία(«θέλουν να με ρίξουν»), για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους που μπορεί να εγκαταλείψουν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Και θα το κάνουν όχι επειδή κάποια «παράκεντρα» και «συμφέροντα» την «χτυπάνε», αλλά επειδή αδυνατεί να λύσει προβλήματά τους και δεν αντέχουν άλλο την επίδειξη αλαζονείας.

Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του κινδυνεύουν να υποστούν κάποια ήττα, αν πιστέψουν ότι είναι άτρωτοι και ανίκητοι. Το «εγώ δεν χάνω από αυτούς» δεν ισχύει στην πολιτική. Το έλεγε και ο Σαμαράς για τον Τσίπρα και έχασε(2015). Το έλεγε και ο Τσίπρας για τον Μητσοτάκη και έχασε(2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου