Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των «Σπαρτιατών» τώρα που θα αποβληθούν από τη Βουλή

Την Πέμπτη 4 Απριλίου, βγήκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο, για το κόμμα των Σπαρτιατών. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του. Η κ εισαγγελέα, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Γι αυτό χάνουν την έδρα τους οι έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής του,

Τώρα, οι έδρες αυτές θα πρέπει να «διαμοιραστούν» στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Και απ’ ότι λέγεται σκέφτονται πως θα γίνει αυτό.

  1. Η λύση που φαίνεται να επικρατεί, είναι να γίνει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες
  2. Να «γίνει κατάληψη» των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
  3. Και να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Όλες οι εκδοχές μοιάζουν λογικές με κατά την γνώμη μου πιο δίκαια την πρώτη. Έχουν όλες τους όμως τα υπέρ και τα κατά τους:

Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα είναι πως θα προκληθούν «καραμπόλες» τουλάχιστον μέσα στις μείζονες που ανήκουν αυτές οι περιφέρειες. Δηλαδή Αττικής. Κεντρικής, Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Η λύση είναι να αναπληρωθούν αυθαίρετα οι έδρες μέσα στη ίδια μείζονα. Ή αν πρέπει να πάρει πέντε έδρες η ΝΔ θα τις πάρει εκεί που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, από τις 11 περιφέρειες, Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις πχ εκεί που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό από τις εναπομείνασες έξι κοκ.

Η τρίτη λύση φυσικά είναι η λιγότερο πιθανή, μια που στις 11 αυτές περιφέρειες θα γίνει ένα γκάλοπ με κάλπη. Και φυσικά η ΝΔ με τα προβλήματα που έχει αυτή την στιγμή δε θα το ήθελε. Και δεν είναι πως έχει προβλήματα, αλλά ξέφυγαν κι από τον έλεγχο των συστημικών ΜΜΕ. Και δεν προλαβαίνουν να χειραγωγήσουν τον κόσμο, όπως πιθανά θα το κάνουν ως τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μία άλλη «αδυναμία» αυτής της λύσης για τη ΝΔ, μια που η κυβέρνηση αποφασίζει, είναι το ποιοι θα διεκδικήσουν την βουλευτική έδρα. Κανονικά θα πρέπει να είναι οι πρώτοι επιλαχόντες. Αλλά είναι και η συμπάθειας ή η αντιπάθειας που έχει στον κόσμο ο υποψήφιος αυτός. Και αυτό βεβαίως, θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για την ψήφο του κόσμου. Είναι όμως και το γεγονός πως από τις τελευταίες εκλογές έχει περάσει ένας χρόνος, και δεν ξέρει ο εκάστοτε πρόεδρος τις θέσεις αυτού του ατόμου αυτού. Που αν άλλαξε θα πρέπει να βάλει κάποιον άλλο.

Όσο για τη δεύτερη λύση πιστεύω μπορεί να έχει τα πιο απρόβλεπτα αποτελέσματα. Γιατί εδώ τα μικρότερα κόμματα μπορεί να έχουν περισσότερες αδιάθετες ψήφους οπότε θα πάρουν την έδρα.

Το τι θα γίνει τελικά; Κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα πάντως ότι θεωρηθεί πως συμφέρει τη ΝΔ. Άλλωστε «αυτή έχει πεπόνι αυτή και το μαχαίρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου