Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι παραδεκτό απ’ όλους πως η κυβέρνηση έχει την υπεροπλία στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας (ως προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς) και κυκλοφορίας (στις εφημερίδες) Κι εδώ «που τα λέμε» στην τηλεόραση η υποστήριξη στη κυβέρνηση υπάρχει παντού. Σε διαφορετικό βαθμό βέβαια από τα πιο κυβερνητικά θεωρώ Σκάι και ΑΝΤ1 ως τα πιο ανεξάρτητα MEGA τον τελευταίο καιρό, και OPEN,

Στις ημερήσιες εφημερίδες τώρα τα πράματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκτός από τις παραδοσιακές της ΝΔ που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές υπάρχουν ΤΑ ΝΕΑ που θα έλεγα τελευταία κάνει αρκετή αντιπολίτευση.

Από κει και πέρα υπάρχει η δημοκρατία που αν και συντηρητική, ΝΔ θα έλεγα, αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Την Μητσοτακική – εκσυγχρονιστική ΝΔ που βρίσκεται σ αυτή. Από τις πολιτικές που κυκλοφορούν στα περίπτερα είναι κι αυτές που «χρεώνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ τις KONTRA NEWS κι ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.


Θα μείνω στην τελευταία καθώς είναι η δεύτερη φορά που με εξέπληξε. Γιατί ενώ όλοι την «χρωματίζουν» ως ΣΥΡΙΖΑ με εξέπληξε δυο φορές.

Η πρώτη ήταν τέτοια εποχή του 2018. Ο κ. Τσίπρας «ανεβαίνει» τελευταία φορά όπως αποδείχτηκε, ως Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα Μέσα τον πρόβαλαν όσο λιγότερο μπορούσαν. 

Το καθιερωμένο 10λεπτο δηλαδή στο Βελίδειο Πνευματικό Κέντρο και την εισήγησή του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Ρέμβη και τέλος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς,

Εκείνη τη Δευτέρα, ήθελα να δω τι ειπώθηκε στη συμπρωτεύουσα. Το πρωτοσέλιδο προμήνυε ΔΥΝΑΤΟ  ρεπορτάζ στις 5 σελίδες που εκτείνονταν το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα κλασικό ρεπορτάζ της επίσκεψης Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Με ημισέλιδη διαφήμιση στη μια σελίδα καθώς και φωτογραφίες. Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν καλύτερο οποιασδήποτε άλλης εφημερίδας που κατέκριναν τον τότε πρωθυπουργό, αλλά σίγουρα χειρότερο απ αυτό της «δημοκρατίας» με τον ουδέτερο πρωτοσέλιδο τίτλο που σίγουρα δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. – δείτε το «σώμα των εφημερίδων» της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2018

Και φτάνουμε στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαλυτικές τάσεις με αποπομπή του Στέφανου Κασελάκη. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η μοναδική εφημερίδα που «κάνει πρώτο θέμα» τα χάλια του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών». Αν δείτε τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων σας λέω προς αποφυγή παρεξήγησης ΤΑ ΝΕΑ έχουν πρώτο «Ολο το πακέτο για φθηνή στέγη»

Ενώ την ίδια μέρα ο Μητσοτάκης πέρασε υπό αστυνομικό κλοιό από την Θεσσαλία κι αποδοκιμάστηκε από συγκεντρωμένους Θεσσαλούς. Οι τηλεοράσεις φυσικά προσπάθησαν να αποκρύψουν όσο μπόρεσαν και να μη το κάνουν «σπουδαία είδηση. 

Κι έφτασε το Σάββατο σε μια αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη.

Κι ενώ οι εφημερίδες που πρόσκεινται σ’ αυτή τη ΝΔ γράφανε διάφορα υπέρ του πρωθυπουργού φτάνει η εφημερίδα των Συντακτών και κάνει πάλι εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τις εφημερίδες του Σάββατου 7 Σεπτεμβρίου.

Σα να θέλουν να προστατέψουν την εικόνα του πρωθυπουργού. Μοναδική αντιπολιτευτική αναφορά αυτή τη μέρα είναι το δεξιά, δεύτερο από πάνω μονόστηλο που αναφέρεται στα χάλια της υγείας.

Αλήθεια τι ρόλο παίζει η συγκεκριμένη εφημερίδα; Γιατί θέλει να προστατεύσει τόσο την εικόνα του πρωθυπουργού κάτι που δεν έκανε όπως έγραψα, όταν στήριζε τον Πρωθυπουργό ενώ τώρα υποτίθεται είναι αντιπολιτευόμενη;

Μήπως ενώ ήταν ΣΥΡΙΖΑ τότε τώρα «είναι πιο κοντά» στη Νέα Αριστερά. Αν είναι έτσι τότε έχουν δίκιο όσοι λένε οι της Νέας Αριστεράς δεν στήριξαν όσο μπορούσαν την κυβέρνηση. Κι ας συμμετείχαν κι αυτοί.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Τα παιδιά και τα μάτια μας


Με την ευκαιρία του ανοίγματος των σχολείων την περασμένη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ο Μάκης Κουρής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του σχετικά με τις ευθύνες μας για τη μόρφωση που παίρνουν οι μαθητές, σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στο «Παρών της Κυριακής» 8 Σεπτεμβρίου.

• •

Σε τρεις μέρες, το πρωί της Τετάρτης δηλαδή, θα ακουστεί και πάλι στα σχολεία το κουδούνι, που θα καλέσει τους μαθητές στις τάξεις τους. Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Με αγωνίες, προβληματισμούς, στόχους για τους διδασκόμενους όλων των βαθμίδων αλλά και με τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τους διδάσκοντες και τους γονείς. Για τους μαθητές δεν θα μιλήσουμε, γιατί αυτοί έχουν μόνο την υποχρέωση να μάθουν. Θα μιλήσουμε όμως για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη να μάθουν στα παιδιά γράμματα, αλλά και αγωγή.

Δυστυχώς, στη χώρα μας έχουμε τη μοναδική ικανότητα να αποποιούμεθα και να μεταθέτουμε ευθύνες. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Εμείς ποτέ. Πάντα θα υπάρχει μια δικαιολογία, μια πρόφαση για να μην αναλάβουμε το όποιο μερίδιο ευθύνης μάς αναλογεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό μπορεί και να μην έχει συνέπειες, ασχέτως αν μας προσδίδει αυτομάτως τον χαρακτηρισμό του ανεύθυνου, στο θέμα της εκπαίδευσης όμως και της αγωγής των παιδιών η ανευθυνότητα μοιάζει με χαρακίρι. Σκοτώνουμε, μεταφορικά βέβαια, την επόμενη γενιά. Εξαλείφουμε τη μοναδική ελπίδα του έθνους. Τραυματίζουμε θανάσιμα την κάθε προοπτική που έχουμε ως φυλή, ως γένος.

Στο θέμα της εκπαίδευσης δεν χωράνε εκπτώσεις ούτε ανοχές. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και προσηλωμένοι στη μαθησιακή διαδικασία… Κάθε αβελτηρία, κάθε καθυστέρηση, κάθε αβλεψία θα την εισπράξει η επόμενη γενιά με τόκο και επιτόκιο.

Οφείλουμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και σοβαρότητα τη γενιά που θα μας ακολουθήσει.

Να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και να μην τα επαναλάβουμε, αντιθέτως να τα παρουσιάσουμε ως παραδείγματα αποφυγής στους νέους, για να τα αποφύγουν κι αυτοί.

Κυρίως, όμως, πρέπει να κατανοήσουμε ότι με τα παιδιά, με τη νέα γενιά δεν μπορούμε ούτε να παίζουμε ούτε να πειραματιζόμαστε. Και φυσικά να μη χρησιμοποιούμε την παιδεία για να προωθούμε κομματικά ή συνδικαλιστικά συμφέροντα, γιατί τότε θα έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Η εκπαίδευση δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Και όσοι την υπηρετούν είναι μύστες, μπαίνουν στο ιερό των παιδικών και νεανικών ψυχών για να τους δείξουν τον δρόμο της γνώσης. Αν το αντιληφθούμε όλοι αυτό, αν το αντιμετωπίσουμε ανάλογα, το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Καλή χρονιά, λοιπόν, αποδοτική και συγκροτημένη.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ψείρες, φθείρες, κόνιδες στο κεφάλι – Πρόληψη και αντιμετώπιση με φυσικά μέσα

Οι ψείρες είναι συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες και παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιδίως στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.


Οι πιθανότητες να κολλήσει και το δικό σας παιδί ψείρες είναι αρκετά μεγάλες, ειδικά όταν πηγαίνει στο σχολείο, και στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να το αποφύγετε ότι και να κάνετε. Άλλωστε η καθαριότητα έπαψε να είναι επιχείρημα ότι κάποιος δεν κολλάει ψείρες. Απλά έχετε το νου σας και αν δείτε το παιδί σας να ξύνει επίμονα το κεφάλι του κάντε έναν έλεγχο, που είναι πολύ απλός.

• •

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι φθείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας). Είναι ασύνηθες σε μωρά. 

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου. Μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και δεν ενοχοποιούνται για την μετάδοση άλλων ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνήθως η ανεύρεση ψειρών στο κεφαλάκι του παιδιού προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό όμως από την αρχή να έχουμε κατά νου ότι :

·         Οι ψείρες δεν αποτελούν στίγμα έλλειψης καθαριότητας ή ύπαρξης μεταδοτικής αρρώστιας

·         Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές με την κατάλληλη θεραπεία

·         Δεν προκαλεί η φθειρίαση σοβαρά ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας.


Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό. Είναι σπάνιες στα μωρά. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Η διάγνωση γίνεται είτε βρίσκοντας ψείρες ή τα αβγά τους κολλημένα στα μαλλιά κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αβγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει; 

• ερεθισμό και κνησμό 

• εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος

 

Πώς θα καταλάβεις αν το παιδί σου έχει ψείρες;

Το παιδί που έχει ψείρες παρουσιάζει κνησμό, καθώς οι ψείρες εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν
φαγούρα, πιθανόν και εξάνθημα.

Το βασικό πρόβλημα με τις ψείρες δεν είναι να τις σκοτώσεις, αλλά πως να απομακρύνεις τα αυγά (κόνιδα), για να μην εκκολαφθούν και πολλαπλασιαστούν, γι' αυτό το χτένισμα με το ειδικό χτενάκι είναι απαραίτητο ότι προϊόν κι αν χρησιμοποιήσει κανείς. Η βασική ιδέα είναι να απομακρυνθούν τα αυγά, πριν εκκολαφθούν, γιατί οι νεογέννητες ψείρες πολύ γρήγορα ενηλικιώνονται και θα γεννήσουν καινούρια αυγά και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Ένα δεύτερο, πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η απολύμανση του ρουχισμού, τα μαξιλάρια, οι πετσέτες κλπ, γιατί ο ψείρες μεταδίδονται πολύ εύκολα, με απ' ευθείας επαφή ή με τα ρούχα και γι' αυτό καλό θα ήταν, αν διαπιστώσετε ψείρες, να ελέγξετε και όλη την οικογένεια. Η ψείρα σκοτώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, συνεπώς πλύσιμο του μολυσμένου ρουχισμού με καυτό νερό, καυτό στεγνωτήριο και σιδέρωμα (καυτό), μπορεί να μην είναι η ευκολότερη λύση, είναι όμως η μόνη, για να μην υπάρξει επαναμόλυνση από τα ρούχα. Απολυμάνετε με καυτό νερό ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.

Σε ότι αφορά τον καθαρισμό του κεφαλιού, υπάρχουν συνταγές που υπόσχονται αποτελέσματα με τις ψείρες, χωρίς όμως να αναιρούνται όλα τα παραπάνω μέτρα:

  Μουσκέψτε καλά τα μαλλιά με ζεστό ξίδι και καλύψτε τα τυλιγμένα με μια νάυλον σακούλα ή ένα σφιχτό σκουφάκι ντους για περίπου μισή ώρα. Αυτό το "μούλιασμα" θα μαλακώσει την κόλλα με την οποία κολλάνε οι ψείρες και τα αυγά στην τρίχα και θα επιτρέψει την ευκολότερη αφαίρεση τους με το ειδικό χτενάκι*. Αφού αφαιρέσετε τις ψείρες και τα αυγά (δώστε έμφαση στα σημεία πίσω από τ' αυτιά και στην ρίζα του λαιμού), λουστείτε κανονικά, όμως καλό θα ήταν να επαναλάβετε την διαδικασία καθημερινά για τουλάχιστον επτά ημέρες (τόσο χρειάζονται τα αυγά για να εκκολαφθούν), μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν πλέον αυγά ή ψείρες και το χτενάκι ν' αρχίσει να βγαίνει καθαρό.

Λούστε τα μαλλιά του με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Τα έλαια αυτά διαθέτουν λιπαρά οξέα που διαλύουν τα σώματα (εξωσκελετούς) των ψειρών και τις σκοτώνουν.

Στο κανονικό σαμπουάν το παιδιού, προσθέστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι λάδι τσαγιόδεντρου και 1 κουταλάκι λάδι ευκαλύπτου. Απλώστε το σαμπουάν στο κεφάλι του παιδιού, σκεπάστε τα μαλλιά του με μία πλαστική σακούλα και αφήστε για μισή ώρα. Ξεπλύνετε και χτενίστε πάλι με ψιλή ειδική χτένα για ψείρες.

 

Προληπτικά μέτρα για τις ψείρες

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι να ακολουθείτε μία ρουτίνα προληπτικά ώστε ακόμη και να έρθουν σε επαφή τα παιδιά σας με άλλα παιδάκια που έχουν ψείρες, να μην κολλήσουν.

·         Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.

·         Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου)

·      Συχνό χτένισμα με ψιλή χτένα ώστε αν έχει ήδη το κεφάλι του παιδιού κόνιδες, να απομακρυνθούν. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα, τσεκάρετε το παιδί σας για κόνιδες στο κεφάλι, στο λαιμό, πίσω από τα αυτιά.

·         Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.

·         Δεν πρέπει τα παιδιά να κρεμάνε τα σακάκια τους σε κοινές κρεμάστρες στο σχολείο, αλλά το καθένα να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του. Η κοινή κρεμάστρα αποτελεί σύνηθες μέσο μετάδοσης της ψείρας.

·         Όταν χτενίζετε τα μαλλιά με το ειδικό χτενάκι θα πρέπει για κάθε τούφα να φροντίζετε να το ξεπλένετε με καυτό νερό, σκέτο ή με ξίδι. Η σχολαστική απολύμανση του είναι απαραίτητη μετά από κάθε χρήση.

 

 

Αναδημοσίευση: medlabgr.blogspot.com

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανικό δημοσίευμα συνδέει, με στοιχεία, τη μεγάλη θνησιμότητα με τα εμβόλια για τον COVID - 19

Χορήγηση δόσης εμβολιασμού σε κέντρο εμβολιασμού
κατά την πανδημία κορωνοϊού
Θυμάστε όλοι που όποιος μιλούσε κατά των εμβολίων για τον κορωνοϊό, θεωρούνταν συνομοσιολόγος και ψεκασμένους όπως έλεγε στα συχνά διαγγέλματα του ο πρωθυπουργός μας; Κι ακόμη αυτούς τους χαρακτηρίζαμε έτσι Ήρθε χθες (Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου) στο timeline X, πρώην twitter, το παρακάτω tweet της ανταποκρίτριας στη Γαλλία Μαρίας Δεναξά:

Berliner Zeitung Τίτλος: «Υπερβολική θνησιμότητα: τα εμβόλια κατά του κορωνοιού δεν μπορούν να αποκλειστούν ως αιτία»!

«Στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι η θνησιμότητα όχι από κορωνοιό ήταν μερικές φορές σημαντικά υψηλότερη στα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι στα ανεμβολίαστα άτομα. Γιατί αυτό δεν διερευνάται περαιτέρω;

Σε πολλές δυτικές χώρες, παρατηρείται μεγάλη θνησιμότητα από το 2021 και μετά»

Προσπάθησε να βρω τη συνέχειά του αλλά δεν μπόρεσα γιατί έπρεπε να υπερβώ 10.000 απαντήσεις να φτάσω στη συνέχεια. Ευτυχώς είχς και το link της ιστοσελίδας της εφημερίδας Στην οποία «έκανα κλικ». Και βρήκα  το παρακάτω δημοσίευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου.

Όσο κι αν έψαξα να το βρω μεταφρασμένο δεν το βρήκα. Κι αφού δεν γνωρίζω Γερμανικά, κατέφυγα στο google translator που μου «εμφάνισε το παρακάτω κείμενο:

• •

Υπερβολική θνησιμότητα: Γιατί τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν μπορούν να αποκλειστούν ως αιτία

Δεδομένα από την Αγγλία δείχνουν: Η θνησιμότητα από τον Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν μερικές φορές σημαντικά υψηλότερη από ό,τι μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων. Γιατί αυτό δεν διερευνάται περαιτέρω;

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ήταν –και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι– αντικείμενο έντονης διαμάχης . Το ερώτημα για το τι αντίκτυπο είχε ο εμβολιασμός στη θνησιμότητα παραμένει επιστημονικά αναπάντητο, από δύο απόψεις. Πρώτον, ο εμβολιασμός απέτρεψε τους θανάτους από τον Covid-19, άρα είχε όφελος για την υγεία; Δεύτερον, ο εμβολιασμός έχει προκαλέσει θανάτους εκτός Covid-19, άρα έχει προκαλέσει βλάβη στην υγεία;

Σημαντική υπερβολική θνησιμότητα έχει παρατηρηθεί σε πολλές δυτικές χώρες από το 2021 . Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία . Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τις πιθανές αιτίες. Τα δεδομένα από τη Γερμανία δείχνουν μια χρονική συσχέτιση με τη χορήγηση των εμβολίων Covid-19 , αλλά μια συσχέτιση δεν είναι απόδειξη της αιτιότητας, απλώς μια σημαντική ένδειξη.

 

Αντικρουόμενες μελέτες

Έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα μέσα ενημέρωσης ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού έχει «σώσει εκατομμύρια ζωές». Ορισμένοι επιστήμονες περιγράφουν επίσης σημαντική μείωση των θανάτων από Covid-19 στην εμβολιασμένη ομάδα. Μια μελέτη μοντελοποίησης από το 2022 , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, αναφέρει ότι μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 8 Δεκεμβρίου 2021, σώθηκαν ζωές της τάξης των 14,4 εκατομμυρίων σε 185 χώρες που εξετάστηκαν. Αυτή η υπόθεση αυξήθηκε σε 19,8 εκατομμύρια θανάτους από τον Covid-19 που προλήφθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε η υπερβολική θνησιμότητα ως εκτίμηση της πραγματικής έκτασης της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, Καναδοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια λεπτομερή έκθεση, χωρίς τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους, στην οποία αξιολόγησαν τα γενικά δεδομένα θνησιμότητας από 125 χώρες μεταξύ 2020 και 2023. Για αυτή την περίοδο υπολόγισαν μια υπερβολική θνησιμότητα 30,9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μετά την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ θανάτων και δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν σε 78 χώρες έως τον Δεκέμβριο του 2022, οι συγγραφείς αξιολόγησαν 16,9 εκατομμύρια θανάτους ως σχετιζόμενους με τα εμβόλια Covid-19.

Η φαινομενικά τραγική ασυμφωνία μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτών των δύο μελετών αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα για το πόσοι θάνατοι από τον Covid-19 προλήφθηκαν πράγματι από τον εμβολιασμό ή, αντίθετα, πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό.

Στην πραγματικότητα, ο εμβολιασμός Covid-19 έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί θανάτους. Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία το 2021 , αφού οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας πέθαναν μετά τον εμβολιασμό και η αιτία θανάτου σε 100 από αυτούς προσδιορίστηκε μέσω αυτοψίας. Ο εμβολιασμός ήταν πιθανώς η αιτία θανάτου σε δέκα, και ο εμβολιασμός ήταν πιθανώς η αιτία θανάτου σε άλλους 26 κατοίκους γηροκομείων, έτσι ώστε με βάση τα αποτελέσματά τους οι συγγραφείς υποστήριξαν μια ατομική απόφαση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες ασθένειές τους. λογαριασμός.

Μια ομάδα εργασίας από την Ιταλία ανέφερε επίσης 38 θανάτους μετά από εμβολιασμούς Covid-19 το 2021, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν από τη νεκροψία. Σε αυτή την ανασκόπηση, οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν η θρόμβωση και η αιμορραγία. Επομένως, δεν είναι καθόλου παράλογο να θεωρούνται οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 ως πιθανή αιτία όσον αφορά τη γενική υπερβολική θνησιμότητα.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Αγγλίας δημοσίευσε πίνακες πέρυσι που δείχνουν τα ποσοστά θνησιμότητας προσαρμοσμένα στην ηλικία ανά 100.000 άτομα. Τα σύνολα δεδομένων ξεκινούν τον Απρίλιο του 2021 και τελειώνουν τον Μάιο του 2023. Παρέχουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και λεπτή εικόνα για τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια αυτών των 26 μηνών. Εμφανίζεται το γενικό ποσοστό θνησιμότητας, επιπροσθέτως διαιρεμένο σε θανάτους από Covid-19 και θανάτους εκτός Covid-19, και περαιτέρω διαιρεμένο ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εμβολιασμού που ελήφθησαν (0, 1, 2, 3 ή 4). Δεν γνωρίζω συγκρίσιμα σύνολα δεδομένων από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Τι αποκαλύπτει λοιπόν μια ανάλυση των μοναδικών δεδομένων από τη Μεγάλη Βρετανία; Πρώτα απ 'όλα, μπορεί να ειπωθεί: Εάν η θνησιμότητα από τον Covid-19 μειωνόταν με τη χορήγηση του εμβολίου, αυτό θα ήταν το ιατρικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι η χορήγηση ενός εμβολίου Covid-19 δεν έχει καμία επίπτωση στη θνησιμότητα εκτός του Covid.

Ποσοστά θνησιμότητας από Covid-19 τυποποιημένα
ανάλογα με την ηλικία ανά 100.000 στην Αγγλία
ανά κατάσταση εμβολιασμού.
Τα ποσοστά των
μη εμβολιασμένων χρησιμοποιούνται ως
σημείο αναφοράς.

Εξετάστηκαν περιπτώσεις εάν μια δόση εμβολίου
είχε χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα.

Στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής
της Αγγλία
ς
.
Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει την ακόλουθη εικόνα: Το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν μεταξύ 46 και 649 ανά 100.000. Τα ποσοστά θνησιμότητας όσων απλώς εμβολιάστηκαν κυμάνθηκαν γύρω από τις τιμές εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ όσοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι είχαν συγκριτικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 τους πρώτους οκτώ μήνες (Εικόνα 1). Ωστόσο, προς τον χειμώνα του 2021/2022 δεν υπήρχαν πλέον σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των τριών ομάδων, εκτός από μια κορύφωση τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ εκείνων που απλώς εμβολιάστηκαν. Η συνολική εικόνα εδώ βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο αναμενόμενο εύρος, μια ορισμένη προστατευτική επίδραση φαίνεται να είναι εμφανής, ακόμη και αν η αιτιότητα μεταξύ του εμβολιασμού και του ποσοστού θνησιμότητας Covid-19 παραμένει ασαφής.

Το ποσοστό θνησιμότητας εκτός Covid-19 (Εικόνα 2) μεταξύ των μη εμβολιασμένων κυμαινόταν μεταξύ 902 και 1956 ανά 100.000 και επομένως ήταν σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας Covid-19. Τον Ιούνιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 μεταξύ εκείνων που απλώς εμβολιάστηκαν ήταν περίπου 6.295 ανά 100.000 και ήταν πολλές φορές υψηλότερο από ό,τι μεταξύ των μη εμβολιασμένων στο 1.486 όσοι απλώς εμβολιάστηκαν σταθερά υψηλότερα μέχρι το τέλος της περιόδου παρατήρησης.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έδειξαν χαμηλότερη θνησιμότητα από τον Covid-19 από τους μη εμβολιασμένους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά η εικόνα αργότερα αντιστράφηκε. Τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 μεταξύ εκείνων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν από τουλάχιστον έξι μήνες ήταν περίπου 4.400 ανά 100.000, μεταξύ εκείνων που ήταν μη εμβολιασμένοι, η τιμή ήταν περίπου 1.497 ανά 100.000. Και εδώ, το ποσοστό θνησιμότητας εκτός Covid-19 παρέμεινε υψηλότερο μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων μέχρι το τέλος της περιόδου παρατήρησης. Η συνολική εικόνα εδώ είναι πολύ έξω από το αναμενόμενο εύρος (αυτό που αναμενόταν: δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της θνησιμότητας λόγω μη Covid-19), και η αιτιότητα μεταξύ του εμβολιασμού και του ποσοστού θνησιμότητας μη Covid-19 παραμένει ασαφής και εδώ.

Ποσοστά θνησιμότητας μη Covid-19 τυποποιημένα
για την ηλικία ανά 100.000 στην Αγγλία με βάση
την κατάσταση εμβολιασμού.
Τα ποσοστά
των μη εμβολιασμένων χρησιμοποιούνται
ως σημείο αναφοράς.
Εξετάστηκαν περιπτώσεις
εάν μια δόση εμβολίου είχε χορηγηθεί
τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα.
«Δόση 2»:
η δεύτερη δόση χορηγήθηκε πριν από έξι μήνες τ
ο πολύ.
«Δόση 2 (> 6 m)»: η δεύτερη δόση χορηγήθηκε
πριν από περισσότερους από έξι μήνες.

Στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Αγγλίας
.

Επιπλέον, στην Αγγλία σημειώθηκε απότομη αύξηση της μη Covid θνησιμότητας μεταξύ των ηλικιωμένων κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις άλλες ηλικιακές ομάδες ως μέρος της εφαρμογής, με πρώτους τους ηλικιωμένους πολίτες και τους νεότερους. κατόπιν.

 

Ιατρικά εύλογες εξηγήσεις

Αυτή η αναφορά στον εμβολιασμό ως πιθανή αιτία αυξημένης θνησιμότητας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ειδικά αφού υπάρχουν πλέον και άλλες ιατρικά εύλογες εξηγήσεις. Σε αρουραίους, τα εμβόλια mRNA από τα Moderna και Biontech / Pfizer βρέθηκαν να προκαλούν συγκεκριμένη καρδιακή δυσλειτουργία. Το εμβόλιο Moderna προκάλεσε τόσο αρρυθμικές όσο και εντελώς ακανόνιστες συσπάσεις, ενώ το εμβόλιο Biontech/Pfizer αύξησε τη σύσπαση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων σε κυτταρικό επίπεδο. Και οι δύο αλλαγές μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο οξέων καρδιακών συμβαμάτων και ως εκ τούτου μπορεί να εξηγήσουν την υπερβολική θνησιμότητα μετά τον εμβολιασμό  και την αύξηση των «αιφνίδιων απροσδόκητων θανάτων».

Η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο έχει επίσης περιγραφεί ως δυνητικά θανατηφόρα , με τις περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο να εμφανίζονται σε έφηβους άνδρες . Και στη συνέχεια της μελέτης έγκρισης για το εμβόλιο Biontech/Pfizer, διαπιστώθηκε αύξηση 3,7 φορές στον αριθμό των θανάτων λόγω καρδιακών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, αναφέρθηκε ένας θάνατος μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο που εξακολουθεί να υπάρχει στη δεξιά κοιλία της καρδιάς, ο οποίος είχε πολλαπλές επουλωτικές βλάβες του μυοκαρδίου που συνέβησαν δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από το θάνατο, 19 ημέρες νωρίτερα από την επικάλυψη του χρόνου της δεύτερης ένεσης εμβολίου με το θάνατο .

Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να εξηγηθούν από την αυξημένη ευαισθησία που σχετίζεται με το εμβόλιο σε ασθένειες άλλες από τον Covid-19, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε εκκλήσεις για μελέτη σε βάθος τις μη ειδικές επιδράσεις των εμβολίων mRNA στη θνησιμότητα από κάθε αιτία .

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να διευκρινίσει τα αίτια της υπερβολικής θνησιμότητας με ανοιχτό τρόπο. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στη γερμανική Bundestag τον Μάιο του 2023, ο Karl Lauterbach απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την πιθανή αιτία υπερβολικής θνησιμότητας από τα εμβόλια Covid-19: «Αν θέλετε να επισημάνετε εδώ, μπορεί να είναι η περίπτωση ότι η υπερβολική θνησιμότητα ήταν που προκαλείται από τους χορηγούμενους εμβολιασμούς είναι: Δεν έχουμε στοιχεία για αυτό, δεν είναι ιατρικά εύλογο. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο όπλο ληστή. Ως εκ τούτου, θα σας παρακαλούσα να μην κάνετε καν χειρονομίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Στον κ. Lauterbach και στους άλλους υπεύθυνους, θα ήθελα να πω: Οι πληροφορίες που λείπουν παρέχονται δια του παρόντος, όπως και η ιατρική αληθοφάνεια. Οι δηλώσεις σε αυτό το κείμενο υποδεικνύουν ότι η υπερβολική θνησιμότητα θα μπορούσε να έχει προκύψει εν μέρει από τους εμβολιασμούς που χορηγήθηκαν. Υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτό, από τη Γερμανία και την Αγγλία, τα οποία τώρα φαίνονται ακόμη και ιατρικά εύλογα. Είναι επικίνδυνη παρέμβαση στην ελευθερία της έρευνας και της επιστήμης όταν κορυφαίοι πολιτικοί ζητούν δημόσια να μην σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρεμπιπτόντως, η δήλωση του κ. Lauterbach δεν ήταν μόνο αντιεπιστημονική αλλά και αντιεπιστημονική την εποχή που έγινε, αφού δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστούν πιθανές αιτίες για ένα περιγραφόμενο αποτέλεσμα όπως η υπερβολική θνησιμότητα. Ειδικά όχι από την πολιτική - και ειδικά όταν το αποτέλεσμα που περιγράφεται θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής.

 Εξακολουθώ να έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για να καταλάβουμε τις πραγματικές αιτίες της υπερβολικής θνησιμότητας. Μεμονωμένοι πολιτικοί μπορεί να πρέπει να αναρωτηθούν γιατί έχουν κάνει τόσο μεγάλη εκστρατεία υπέρ του μαζικού εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό , χωρίς να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους πιθανούς κινδύνους για το άτομο. Εάν αποδειχθούν θάνατοι μετά από εμβολιασμό, αυτός ο εμβολιασμός κάθε άλλο παρά «χωρίς παρενέργειες», όπως ισχυρίστηκε ο Karl Lauterbach το 2021 .

Σε συζητήσεις με συναδέλφους από την επιστήμη, παρατηρώ επίσης ότι το θέμα αλλάζει συχνά όταν επισημαίνονται οι πολυάριθμες ασυνέπειες στη διαχείριση της πανδημίας. Σαν να μην θέλεις να έχεις καμία σχέση πια με αυτό. Και στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης επικρατεί μεγάλη σιωπή σχετικά με τις πιθανές αιτίες της υπερβολικής θνησιμότητας.

Ναι, μπορεί κάποιοι πολιτικοί να έλαβαν κακές αποφάσεις, οι επιστήμονες να έκαναν πρόωρα ανώριμες συστάσεις και ότι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης αμφισβήτησε πολύ λίγο τη διαχείριση της πανδημίας. Τα δημοσιογραφικά διαμετρήματα έλειπαν. Όμως η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Γιατί συμβαίνουν σχετικά λίγα; Με βάση όλα τα τρέχοντα ευρήματα, η κριτική εξέταση του εμβολιασμού κατά του Covid-19 ως πιθανής αιτίας υπερβολικής θνησιμότητας δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν δέχονται αυτά τα επίσημα στοιχεία από την Αγγλία ως ένδειξη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να συνέβαλε στην υπερβολική θνησιμότητα θα πρέπει να εξηγήσουν στο κοινό με επιστημονικά ορθό και αξιόπιστο τρόπο πώς εξηγούν το σημαντικά υψηλότερο μη Covid- 19 θνησιμότητα μεταξύ των εμβολιασθέντων, ιδιαίτερα εν όψει της φαινομενικής χρονικής σχέσης μεταξύ της εκστρατείας εμβολιασμού και της υψηλότερης θνησιμότητας.

Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα για τη σημερινή κατάσταση: Το 1999, το εμβόλιο Rotashield δεν συνιστούσε πλέον για προστασία από λοιμώξεις από ροταϊό, αφού βρέθηκε εντερική διείσδυση σε 15 παιδιά. Όλα τα παιδιά ανάρρωσαν . Ο κατασκευαστής διέκοψε οικειοθελώς την περαιτέρω διανομή του εμβολίου .

Στοιχεία θνησιμότητας εκτός του Covid-19 από την Αγγλία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να έχουν συμβάλει στην υπερβολική θνησιμότητα από το 2021. Ωστόσο, τα εμβόλια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο να επανεκτιμηθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι των εμβολίων Covid-19.

Ο Günter Kampf είναι συγγραφέας μη μυθοπλασίας, ανεξάρτητος ειδικός στην υγιεινή και περιβαλλοντική ιατρική στο Αμβούργο και επίκουρος καθηγητής υγιεινής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Greifswald. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 επιστημονικά άρθρα, 44 κεφάλαια βιβλίων και δώδεκα εξειδικευμένα βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του «Διαχείριση πανδημίας σε δοκιμασία – υποχρεωτικός εμβολιασμός».

Αυτή είναι μια ανάρτηση που υποβλήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας ανοιχτού κώδικα. Με ανοιχτό κώδικα, ο εκδοτικός οίκος του Βερολίνου δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να προσφέρει κείμενα με σχετικό περιεχόμενο και επαγγελματικά πρότυπα ποιότητας . Οι επιλεγμένες συνεισφορές θα δημοσιευτούν και θα τιμηθούν .

Αυτό το άρθρο υπόκειται στην άδεια Creative Commons (CC BY-NC-ND 4.0). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από το ευρύ κοινό για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο ότι αναφέρεται ο συγγραφέας και η Berliner Zeitung και αποκλείεται οποιαδήποτε επεξεργασία.

 

 

Αναδημοσίευση: www-berliner--zeitung-de.translate.goog

Πηγή: berliner-zeitung.de

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Στη Φινλανδία δοκιμάζουν την εγκατάλειψη των ψηφιακών συσκευών ως μέσο μάθησης

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο επί χρόνια αναδεικνύεται ως το καλύτερο στην Ευρώπη, πρωτοπορεί και πάλι. Οι μαθητές στη μικρή φινλανδική πόλη Ριχιμάκι θα πηγαίνουν από φέτος στο σχολείο με τις σχολικές τους τσάντες γεμάτες μόνο με βιβλία.

• •

Η νέα σχολική χρονιά θα τους βρει χωρίς φορητούς υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές μέσα στην σχολική αίθουσα που για μια δεκαετία προωθούσε και στήριζε το φινλανδικό κράτος.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τα καλά του αποτελέσματα τις τελευταίες δεκαετίες και την ετοιμότητά του να δοκιμάσει νέες τεχνικές διδασκαλίας. Μέχρι πρόσφατα, πολλά σχολεία έδιναν δωρεάν φορητούς υπολογιστές σε όλους τους μαθητές από την ηλικία των 11 ετών.


 

Ωστόσο, Φινλανδοί γονείς και δάσκαλοι, όπως και σε άλλες χώρες, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει η έκθεση των παιδιών σε οθόνες.

Έτσι, το Ριχιμάκι, μια πόλη περίπου 30.000 κατοίκων, 70 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Ελσίνκι, μια πόλη που από το 2018 είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τα περισσότερα βιβλία στα γυμνάσια, προσπαθεί κάτι διαφορετικό την αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς: να επιστρέψει στο στυλό και το χαρτί.

«Οι νέοι χρησιμοποιούν τόσο πολύ τηλέφωνα και ψηφιακές συσκευές αυτές τις μέρες που δεν θέλουμε το σχολείο να είναι ένα από τα μέρη όπου τα παιδιά κοιτάζουν μόνο οθόνες», είπε η Μάϊα Καουνόνεν, καθηγήτρια αγγλικών στο γυμνάσιο Πογιολανρίνε.

Οι συνεχείς αντιπερισπασμοί από τη χρήση ψηφιακών συσκευών κάνουν πολλά παιδιά νευρικά και πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν.

«Οι περισσότεροι μαθητές έκαναν τις ασκήσεις όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παίζουν παιχνίδια και να συνομιλούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε στο Reuters η Καουνόνεν κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στην τάξη.

«Και σε ελάχιστο χρόνο άλλαζαν καρτέλες (tabs) στο πρόγραμμα περιήγησης (browser). Έτσι, όταν ο δάσκαλος ερχόταν δίπλα τους, έλεγαν: “Ναι, έκανα αυτήν την άσκηση”.


 Σε όλη τη Φινλανδία, τα μαθησιακά αποτελέσματα παιδιών διαβρώνονται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια, ωθώντας την κυβέρνηση να σχεδιάσει νέα νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης συσκευών προσωπικής χρήσης, όπως τηλέφωνα, κατά τις σχολικές ώρες για να μειώσει τον χρόνο έκθεσης των παιδιών στην οθόνη.

Μία από τις μαθήτριες της Καουνόνεν, η 14χρονη Ελε Σόκκα είπε ότι δεν συγκεντρωνόταν πάντα κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων όταν αυτά γίνονταν με ψηφιακά μέσα.

«Ορισμένες φορές παρασυρόμουν και πήγαινα σε άλλους ιστότοπους», είπε.

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, Μίκο Μαντίλα και Ινκα Ουάρο και οι δύο 14 ετών, τόνισαν ότι η συγκέντρωσή τους βελτιώθηκε από τότε που επέστρεψαν τα βιβλία.

«Η ανάγνωση είναι πολύ πιο εύκολη και μπορώ να διαβάσω πολύ πιο γρήγορα από βιβλία», είπε η Μίκο, αν και πρόσθεσε ότι το γράψιμο είναι ευκολότερο σε μια ψηφιακή συσκευή.

«Και αν πρέπει να κάνεις τις εργασίες σου στο σπίτι αργά το βράδυ, είναι πιο εύκολο να σε πάρει ο ύπνος όταν δεν έχεις να κοιτάς απλά μια συσκευή», είπε ο Ουάρο.

Η Μίνα Πελτοπούρο, κλινική νευροψυχολόγος που συνεργάζεται με τις αρχές της πόλης στην αλλαγή της σχολικής εκπαίδευσης που προωθεί, σημείωσε ότι ο συνολικός χρόνος έκθεσης σε οθόνη θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο – οι Φινλανδοί έφηβοι επί του παρόντος βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη έως και έξι ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο – καθώς η υπερβολική ψηφιακή χρήση συνοδεύεται από σωματικούς και ψυχικούς κινδύνους, όπως προβλήματα με την όραση και αυξανόμενο άγχος.

«Το άλλο είναι το κάνει κανείς πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multi-tasking), τόνισε η Πελτοπούρο. «Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευάλωτος στο multi-tasking και ειδικά σε παιδιά νεαρής ηλικίας που δεν μπορεί κανένα να το διαχειριστεί καλά», συμπλήρωσε.


 

 

Αναδημοσίευση: hellasjournal.com