Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ολυμπιακός: Δις πρωταθλητής Ευρώπης πέρυσι, Φέτος;

Έχω καιρό να γράψω για ποδόσφαιρο. Και ήθελα αρκετές φορές μια που η ομάδα που συμπαθώ, ο Ολυμπιακός,  πήρε δυο ευρωπαϊκούς τίτλους. Έναν πρωταθλητριών με την ομάδα κάτω των 18 και έναν στο Conference League η αντρική ομάδα. Δεν μπόρεσα να τα «ετοιμάσω στο μυαλό μου» πριν καθίσω στον υπολογιστή.

Πριν απ’ όλα οφείλω να σημειώσω πως το κείμενο γράφτηκε πριν τον αγώνα Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2 -0 την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Η περασμένη αγωνιστική περίοδος λοιπόν ήταν υπέροχη για τους πάμπολους φίλους του θρύλου. Πιο πολύ όμως για μας που δεν αρέσει η πολιτική της διοίκησης Μαρινάκη. Με τους πολλούς ξένους παίχτες που αλλάζουν κάθε σεζόν. Έτσι ως «να στρώσει» η ομάδα φτάνει Φεβρουάριος και έχουν χαθεί τα πάντα.

Γι’ αυτό μας ενθουσίασε η πορεία των πιτσιρικάδων. Είδα μόνο τρεις αγώνες όταν έμαθα για τα κατορθώματα των παιδιών της ομάδας των Κ-20 και το μετέδιδε η Cosmote tv και στο youtube.(Δείτε εδώ highlights από διάφορους αγώνες της K-20 ανάμεσα κι από αγώνες της εκπήκτικής περισυνής τους πορείας στο Youth leage)

Με την Μπάγερν Μοναχού ( νίκη 3 -1 στο Μόναχο) και μετά στο final four με την Ναντ (μετά το 0 – 0 του αγώνα 3 – 1 στα πέναλτι) και τελικό με Μίλαν (3- 0).

Μια ομάδα γεμάτη Έλληνες, και ίσως και κάπιους ξένους που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Άρα Έλληνες κι αυτοί. Έπαιξαν ένα υπέροχο το ποδόσφαιρο. Τέτοιο που δεν φανταζόσουν πως θα παίξει Ελληνική ομάδα.

Και πάμε στην αντρική ομάδα. Που η σεζόν άρχισε όπως κάθε χρόνο. Καινούρια ομάδα με τον Πορτογάλο προπονητή τον κ Καρβαλιαλ να προσπαθεί να μοντάρει την ομάδα.

Κι απέκλεισε τον Αύγουστο την Γκενκ 1-0 στον Πειραια και 1-1 στο Βέλγιο για το Europa Cup. Μετά την Σέρβικη Τσουκαρίτσκι 3-0 Καραϊσκάκη και νίκη με 3-0 στη Σερβία.

Αφου πέρασε στους ομίλους και κληρωθηκε με την Αγγλική Γουεστ Χαμ (2-1 Καραϊσκακη και 1-0 Αγγλία), Φραϊμπουρκ (2-3 Καραϊσκακη και 5-0 Φραϊμπουρκ) από τη Γερμανια  και τη Σερβικη παλι Τόπολα (2-3 Καραϊσκακη και 5-2 στη Μπατσκα της Σερβίας). Και κατόπιν αυτών τερμάτισε την Τρίτη θέση του ομίλου, οπότε συνέχισε στο Conference League.

Στους περισσότερους από αυτούς τους αγώνες δεν ξεκινούσε ο Κώστας Φουρτούνης, κσι φυσικό η ομάδα ήταν ασύνδετη. Γιατί δεν υπήρχε ο playmaker, ο παίχτης που «να κάνει» το παιχνίδι της ομάδας.

 Όλα αυτά ως τον Φεβρουάριο.

Με το που ανέλαβε ο κ Μεντιλίμπαρ, η ομάδα έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο, διεκδίκησε το πρωτάθλημα ως το τέλος και το καταπληκτικό είναι πως κατέκτησε το Conference League.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα μυστήρια.

Έφυγαν κάποιοι παίχτες ήρθαν κάποιοι άλλοι. Αυτός όμως που έπρεπε να προσεχθεί ήταν ο παίχτης που έκανε τη διαφορά. Ο Κώστας Φουρτούνης.

Όπως πριν 2 χρόνια δεν του ανανέωναν το συμβόλαιο. Τελικά το 2022 υπέγραψε στις 27 Αυγούστου. Βέβαια πάντα είχα την απορία, πώς και δεν είχε πρόταση από άλλη ομάδα και δη από τον Παναθηναϊκό; Που δικαιολογημένα θα πήγαινε αν τον «χρύσωναν» και οι πιο σωστοί φίλοι του Ολυμπιακού θα τον χειροκροτούσαν όταν έρχονταν αντίπαλος στου Καραϊσκάκη, αναγνωρίζοντας το τι έχει προσφέρει στην ομάδα,

Ε φέτος δεν υπέγραψε κι έμεινε η ομάδα ασύνδετη. Απορώ γιατί δεν χρησιμοποιούν κάποιον από τους πρωταθλητές Ευρώπης τη Κ-20. Αφού δε θέλουν να πάρουν παίχτη. Και τώρα που πήραν τον 27χρονου Τούρκο διεθνή μεσοεπιθετικό, Γιουσούφ Γιαζιτσί, θα παίξει μόνο στο Ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι το 2025.

Το τι έγινε κανείς δεν μπορεί «να βγάλει άκρη». Δεν ήθελε η διοίκηση, να του αυξήσει τα χρήματα που θα πάρει; έφταιγε ο Φουρτούνης γιατί είχε παράλογες απαιτήσεις; Ό,τι και να συνέβει δεν αφήνουν την ομάδα χωρίς playmaker. Και η ομάδα είναι ασύνδετη. Και φάνηκε έντονα στον πρόσφατο αγώνα στη Λιόν. Πολλές στιγμές ενώ είχε ο Ολυμπιακός την μπάλα «την ταλαιπωρούσαν» στην άμυνα και δεν υπήρχε ένας παίχτης να την προωθήσει. Κι ο τερματοφύλακας, τον  Κωνσταντή Τζολάκης, έκανε ελεύθερο φέρνοντας διεκδικίσημη τη μπαλα στην αντίπαλη περιοχή. Ενώ «στις σπουδαίες ομάδες», τη δίνει τη μπάλα σε κάποιον αμυντικό «να την προωθήσει στα σίγουρα»

Επειδή κυρίως στην Ευρώπη τουλάχιστον ως τότε προβλέπω ήττες κι ας είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Όχι πως μετά τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Τουλάχιστον στην Ελλάδα τους «πιτσιρικάδες» που δεν υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο με κάποια ομάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου