Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εξαϋλώνεται, προκαλεί θανάσιμο πλήγμα σε ολόκληρη την Αριστερά

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μπει σε τροχιά που οδηγεί στη διάλυσή του. Μάλλον όχι στη διάλυση αλλά στη συρρίκνωση των ποσοστών του, στα ύψη που έπαιρνε ο πάλαι ποτέ «Συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου». Δηλαδή γύρω στα 3%.

Αλλά με τρόπο όχι ομαλό, αλλά γεγονότα που πλήττουν θανάσιμα την Αριστερά. Να  στοιχειοθετήσω την άποψή μου θα πρέπει να γυρίσουμε και να εξιστορήσω συνοπτικά μερικά από αυτά που έγιναν λίγο πιο παλιά. Από το 2015. Που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία μαζί με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», και τον συμβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα μετά τους εκβιασμούς του διευθυντηρίου της Ευρώπης.

Με το που έγινε αυτός ο συμβιβασμός, και μας έφερε του τρίτο μνημόνιο πολλοί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν. ‘Έτσι δημιουργήθηκαν  το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνστανοπούλου που βρίσκονται γύρω στο 3% αλλά και η Λαϊκή ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που είναι μονίμως κάτω από το ποσοστό που οδηγεί στο Εθνικό κοινοβούλιο.

Το 2023 μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του κ Τσίπρα «μπήκαν μπρος» οι εσωκομματικές διαδικασίες για την διαδοχή του στην προεδρία. Τα στελέχη του κόμματος ήταν σίγουρα, ο καθένας για τάση που εκπροσωπούσε, πως θα βγει αυτός. Κι αν δεν βγει «θα έμπαινε στην ουρά» για την αρχηγία του κόμματος σε μελλοντικές διαδικασίες. Κι έτσι δεν έγινε συνέδριο να καθοριστεί η ιδεολογική του ταυτότητα πριν τις εσωκομματικές εκλογές. Είχαν όλοι λανθασμένη γνώμη όπως αποδείχτηκε.

Ήρθε από τις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης κι έγινε πρόεδρος του κόμματος τελείως ξαφνικά, με την ψήφο όσων πλήρωσαν 2€, την πρώτη από τις δυο Κυριακές που έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές. Μερικοί φύγαν αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη. Έτσι χωρίς αιτία. Η αντίπαλος του Κασσελάκη την δεύτερη Κυριακή κ Αχτσιόγλου, που φάνηκε γενναιόδωρη και πήγε να τον συγχαρεί αποχώρησε από το κόμμα, χωρίς λόγο κι αυτή. Έχοντας την προηγούμενη απορρίψει την θέση αντιπροέδρου ή όποια άλλη της είχε προτείνει ο κ Κασσελάκης. Γιατί όπως είπε «ήταν κουρασμένη». Αλλά ίδρυσε μαζί μ’ αυτούς που έφυγαν νωρίτερα τη «Νεα Αρίστερα»

Από εδώ και πέρα  ο κ Κασσελάκης έκανε «παιχνίδι» μόνος του. Πρόβαλε πολύ τον εαυτό του κι εμφανιζόταν σε εκπομπές λάιφ στάιλ. Την όποια αντιπολίτευση έκανε τα ΜΜΕ δεν τη προέβαλαν, για να προστατέψουν την κυβέρνηση. Φυσικά έκανε και μεγάλα λάθη σε δηλώσεις του αφού χαρακτήρισε μεταξύ άλλων το ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία ή για μαύρα ταμεια στον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και σε αρκετές άλλες δηλώσεις του δεν φαινόταν να προέρχονται από άνθρωπο που προασκείτε ιδεολογικά στην αριστερά

Μετά τις ευρωεκλογές  του Ιουνίου του 2024, μετά την αμφισβήτηση των στελεχών του κόμματος δεν είχε την οξυδέρκεια να προκαλέσει αυτός την προσφυγή στον λαό, που θα πληρώσει πάλι 2€. Και είπε «αν θέλετε κάντε πρόταση μομφής». Κι έκαναν. Και πέρασε. κάνοντας τον κ Κασσελάκη έκπτωτο πρόεδρο.

Από τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον αποκλείσουν από το να ξαναγίνει πρόεδρος. Κι έτσι δεν δέχτηκαν τα δικαιολογητικά της υποψηφιότητάς του «πετώντας το μπαλάκι» στο συνέδριο για μα δεχτεί αυτή την υποψηφιότητά.

Με όλα αυτά ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα, «τραυματίστηκε βαριά» το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Δίνοντας δικαίωμα να τους χλευάζουν ιδεολογικά αντίπαλοι. Και είναι αλήθεια προκαλούν την ν’ αναρωτηθούν όλοι, το πόσο δημοκράτες είναι. Αφού από τη μια μεριά δε δέχονται την ήττα και ιδρύουν το δικό τους κόμμα κι από την άλλη όταν την ήττα «την βλέπουν να έρχεται» αποκλείουν αυτόν που θα νομίζουν θα νικήσει.

Είμαι σίγουρος πως ανεξάρτητα με το νικητή των εκλογών πολλοί ψηφοφόροι θα το σκεφτούν πάρα πολλοί να ψηφίσουν το όποιο αριστερό κόμμα. Γιατί η ποιότητα του Χαρακτήρα των ανθρώπων της δεν δείχνει τόσο καλή. Ειδικά αυτών της «Νέας Αριστεράς» που έφυγαν αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη, πριν προλάβει μα δείξει οτιδήποτε.

Προκαλώντας παράλληλα συναισθήματα λύπησης, για το τι έχει υποφέρει ο Αλέξης Τσίπρας τόσα χρόνια που ηγούνταν του χώρου. Φανταζόμαστε τι έχει υποφέρει ώστε μετά την παραίτησή του έχει αφήσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρμαιο των διαθέσεων αυτών που θέλουν να λέγονται ιδιοκτήτες του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου