Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η Τσαριτσάνη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή



Το βουλευτή Λάρισας και τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έδιωξαν οι Τσαριτσανιώτες από την εκδήλωση μνήμης της περασμένης Κυριακής (10/3) για τα 70 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης.(Το παρακάτω βίντεο είναι του Μορφωτικού συλλόγου Τσαριτσάνης)
Αν και η κίνηση αυτή δεν δείχνει και τόσο δημοκρατική, εν τούτης είναι πολύ σωστή μια που οι νοσταλγοί του ναζισμού (μπορεί να το αρνούνται τα στελέχη της «Χρυσής αυγής» αλλά δεν κάνουν τίποτε να το δείξουν και οι πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο) δεν μπορούν να τιμήσουν τα θύματά του.
Οπότε μπράβο (θα συμφωνήσω 1000% με την κ. Διώτη) στους κάτοικους τς Τσαριτσάνης και το Θεωρώ τιμή που είναι Λαρισαίοι όπως εγω.
* * *
Στην προγραμματισμένη εκδήλωση που συνδιοργάνωναν ο δήμος Ελασσόνας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος συνοδευόμενος από στελέχη της Χρυσής Αυγής Λάρισας. Οι Τσαριτσανιώτες ζήτησαν να αποχωρήσουν ως ανεπιθύμητοι ο βουλευτής μαζί με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Τότε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος ζήτησε την αποχώρηση του κ. Αλεξόπουλου και μπροστά στην ένταση που δημιουργήθηκε ζήτησε την αναβολή της εκδήλωσης μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης και αποχώρησε από το χώρο της εκδήλωσης.
Ο Μ.Σ. Τσαριτσάνης ανέλαβε την ευθύνη και συνέχισε την εκδήλωση μνήμης, ενώ είχαν αποχωρήσει ο βουλευτής και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στο Ηρώο κατέθεσαν στεφάνια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ. Παιδής και Αδάμου κ.α.
ΔΙΩΤΗ: Περήφανη για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας Η κ. Ηρώ Διώτη για την εκδίωξη της Χ.Α. από την εκδήλωση μνήμης εκτελεσθέντων αγωνιστών από τα ιταλικά στρατεύματα στην Τσαριτσάνη δήλωσε:
«Σήμερα (την Κυριακή) ήταν ημέρα μνήμης με εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην Τσαριτσάνη της Ελασσόνας. Στις 12 Μαρτίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 45 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Τσαριτσάνη και έναν χρόνο μετάν τον Αύγουστο του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν άλλους 5.
Σ” αυτήν την ημέρα μνήμης ενάντια στο φασισμό και τιμής στους νεκρούς, επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής του ν. Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του μαρτυρικού χωριού. Ως τραγική ειρωνεία της ιστορίας που ο θύτης καταθέτει στεφάνι στα θύματα.
Ο λαός μας όμως έχει δώσει μάχες και νεκρούς για την ελευθερία του και για την δημοκρατία ενάντια στον άξονα και το φασισμό τότε, και δεν ξεχνά. Εκδίωξε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής από το χωρίο, γιατί το θεώρησε καθήκον του να μην επιτρέψει τον χλευασμό στην μνήμη των νεκρών του.
Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να είμαστε αισιόδοξοι/ες ότι οι νοσταλγοί του χειρότερου εφιάλτη της πρόσφατης ιστορίας θα απομονωθούν πολύ γρήγορα από την ελληνική κοινωνία και τους αγώνες της»
«Ο Φασισμός δε θα περάσει»
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, για τα γεγονότα τονίζει σε ανακοίνωσή της την ίδαια μέρα: «Σήμερα το πρωί ο λαός της Τσαριτσάνης τίμησε τους νεκρούς  του, όπως άξιζε. Σήμερα ο λαός της Τσαριτσάνης έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα: Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Τα νιάτα του χωριού στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες επίσης. Οι εργαζόμενοι, οι φορείς του τόπου στάθηκαν φραγμός στους εκπροσώπους της νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που θέλησαν να παραστούν και να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο.
Σήμερα το πρωί, 70 χρονιά μετά από τη θηριωδία της 12 Μάρτη 1943, οι Χρησαυγήτες πήγαν να εκτελέσουν δεύτερη φορά τους ήρωές μας και όλους τους αγωνιστές της λευτεριάς. Σήμερα το πρωί, η Τσαριτσάνη στάθηκε στο ύψος της, με περηφάνια και με αγωνιστικότητα δίδαξε και έστειλε μια αχτίδα ελπίδας σε όλο το λαό μας που υποφέρει. ΚΑΤΩ ο φασισμός, αυτή η βρωμερή ιδεολογία που σπέρνει το μίσος, το ρατσισμό, τη διχόνοια, που χύνει δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων.
Θέλησαν να προκαλέσουν με την παρουσία τους και να προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών. Δεν τους πέρασε. Με αποφασιστικότητα, ο Μορφωτικός Σύλλογος, με ευθύνη του διοργάνωσε την εκδήλωση και ο λαός της Τσαριτσάνης ήταν εκεί. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μπροστά σε όλη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί αποχώρησε.
Έτσι δικαιώθηκε η θυσία των νεκρών, που άφησαν τη σπορά τους στις νέες γενιές.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ οι νεκροί μας. ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους ήρωες που «το φασισμό πολέμησαν και τη ζωή τους έδωσαν για μια λεύτερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική πατρίδα…», όπως αναγράφεται πάνω στο μνημείο του ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης».
Το ψήφισμα του Συλλόγου Τσαριτσάνης
Σε ψήφισμά του ο Μ.Σ. Τσαριτσάνης στις 7 Μαρτίου επισήμανε:
«Στις 12 Μάρτη συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους. Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο, ο λαός της Τσαριτσάνης θυμάται τη θηριωδία των κατακτητών που πλιατσικολόγησαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό μας, και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 12 Μάρτη 1943 και τη μνήμη άλλων πέντε που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944.
Τιμή στη μνήμη των πεσόντων και στους ήρωες προγόνους μας που μέσα από το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης αντιπάλεψαν το ναζισμό και το φασισμό, είναι η στάση μας σήμερα, όπου ο φασισμός αρχίζει πάλι να απλώνει τα δίχτυα του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης καταγγέλλει σε όλα τα μέλη του και στο λαό της Τσαριτσάνης το χαρακτήρα και το ρόλο της νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού, υμνητών του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών. Αποτελεί στημένο παρακρατικό μηχανισμό και γέννημα- θρέμμα του συστήματος, μιας κατάστασης που σήμερα γονατίζει και κάνει το λαό να υποφέρει. Τα τάγματα εφόδου της, δεν είναι τίποτα άλλο παρά θρασύδειλοι που τραμπουκίζουν, που κυνηγούν μετανάστες στις γειτονιές και που χτυπούν νέα παιδιά και εργαζόμενους. Αυτός είναι ο ρόλος τους, να καθηλώσουν το λαϊκό κίνημα, να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Συσκοτίζουν για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, σπέρνουν το μίσος , το ρατσισμό και τη διχόνοια. Τώρα με τα προγράμματα τους περί «Διάπλασης των Παίδων» επιχειρούν να χύσουν δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες.
Η δράση της οργάνωσης αυτής, είναι δράση ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό, ενάντια στη μόρφωση και την παιδεία.
Ο Φασισμός δεν θα περάσει. Ο λαός της Τσαριτσάνης γνωρίζει και έχει μνήμη. Φασίστες, πολιτικοί πρόγονοι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είναι αυτοί που εκδίωξαν και εξόρισαν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τσαριτσάνης το 1936, είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στην κατοχή, μαυραγορίτες και δοσίλογοι, που πρόδωσαν πατριώτες, που βασάνισαν γυναίκες και μικρά παιδιά, που έκλεψαν και ρήμαξαν το τόπο μας. Κατέστρεψαν και ξεκλήρισαν οικογένειες. Είναι αυτοί που βαρύνονται με τα εγκλήματα του Μάρτη του 1943 και του Αυγούστου του 1944. Είναι οι ίδιοι που στη Χούντα, βασάνιζαν, φυλάκιζαν, έθεταν υπό περιορισμό, φοβέριζαν συμπολίτες μας και άλλους τους έστελναν στην εξορία.
Η αντιμετώπιση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι ζήτημα πολιτισμού, και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης έχει χρέος και καθήκον να παλέψει γι’ αυτό. Καλούμε όλους τους Τσαριτσανιώτες, τη νεολαία του χωριού ιδιαίτερα, τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ, να συσπειρωθούμε και να τους απομονώσουμε. Να αναλάβουμε δράση ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα δίχτυα τους. Να μπούμε εμπόδιο, να μην ανεχτούμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και διακρίσεων και να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια τους να τρομοκρατήσουν και να καθηλώσουν το λαό. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν έχει καμιά θέση στα τιμημένα χώματα της Τσαριτσάνης, είναι ανεπιθύμητη.
Όλοι και όλες, στις εκδηλώσεις μνήμης, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 10.15 το πρωί στην πλατεία της Τσαριτσάνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου