Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Από τη Μαγνησία (Θεσσαλία
ουσιαστικά) προς όλο τον κόσμο!

Παρά τη κρίση στο λιμάνι του Βόλου γίνεται οργασμός εξαγορών. Και μιλάμε ουσιαστικά για τη μοναδική έξοδο της Θεσσαλίας. Είναι μία τόσο αισιόδοξη είδηση αυτή που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου που βάζει εμάς τους Θεσσαλούς παράξενες ιδέες μια που η περιοχή μας είναι τόσο παραγωγική κα. ουσιαστικά αυτάρκης.
* * *
Ελαιόλαδο, ελιές , βότανα, γυψοσανίδες, απορρυπαντικά, ιχθυοτροφές και μεταλλικά αντικείμενα (δοκοί, ιμάντες) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξαγωγών από επιχειρήσεις της Μαγνησίας,  ενώ  επίσης εξάγονται φρούτα, χυμοί τυροκομικά και  άλευρα.  Τη στιγμή που η εγχώρια αγορά έχει «παγώσει» οι επιχειρηματίες στρέφονται στο νέο «εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης» προκειμένου να επιβιώσουν. 
Η λίστα με τους προορισμούς των εξαγωγών είναι μεγάλη και μεταξύ αυτών είναι Αυστραλία, Σουδάν,  Γεωργία, Αρμενία, Ουκρανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Fyrom, Πακιστάν, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Καναδάς, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ, ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Βενεζουέλα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, συνολικά 158 επιχειρήσεις εξάγουν τα προϊόντα τους από την Μαγνησία, ενώ οι 86 επιχειρήσεις ξεκίνησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα την τελευταία πενταετία.
Ο «χάρτης» των εξαγωγών
Με συγκριτική διαφορά τα προϊόντα που «πρωταγωνιστούν» στις εξαγωγές από την Μαγνησία είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι γυψοσανίδες και τα μεταλλικά αντικείμενα (δοκοί, ιμάντες, κ.α.)
Ειδικότερα τα μεγαλύτερα φορτία σε γυψοσανίδες, από επιχειρήσεις της Μαγνησίας, (με σειρά ποσοτήτων ) φεύγουν προς τις εξής χώρες: Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χονγκ Κονγκ,  Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό, Κίνα και Χιλή.
Οσον αφορά τις εξαγωγές μεταλλικών - δομικών υλικών, με συγκριτική διαφορά εξάγονται από τη Μαγνησία προς το Ιράν. Στη συνέχεια ακολουθεί Αυστραλία, Αλγερία, ΗΠΑ, FORYM, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Χιλή, Αλβανία, Ρωσία, Γεωργία, Βραζιλία, Αζερμπαϊτζάν,  Τουρκία,  Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Καναδάς.
Στη συνέχεια όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα (ελιές, ελαιόλαδο, βότανα,) με συγκριτική πλειοψηφία φεύγουν προς ΗΠΑ και ακολουθούν:  Σαουδική Αραβία, Ουκρανία, Ιράκ, Κίνα, Σουδάν, Αυστραλία, Κίνα, Κουβέιτ, Βραζιλία, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία , Βενεζουέλα και Αίγυπτος.
 Βάσει των στοιχειών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εξάγονται απορρυπαντικά κυρίως προς την Ουκρανία και ακολουθούν Αλβανία, Αρμενία,  Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Γεωργία και ΗΠΑ.
Επίσης σημαντικές εξαγωγές πραγματοποιούνται και σε ιχθυοτροφές προς  Αρμενία, FORYM, Κουβέιτ, Γεωργία και Ισραήλ.
Οσον αφορά τα τυροκομικά προϊόντα,, εξάγονται προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τέλος, μεγάλος όγκων χυμών φρούτων εξάγεται αποκλειστικά στο Πακιστάν και άλευρα προς Αίγυπτος και Ρωσία.
«Μεγάλη στροφή προς τις εξαγωγές»
Σημαντική ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσα στο 2013 παρατηρεί ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Βούκουτος, επισημαίνοντας ότι πολλές επιχειρήσεις «συνειδητοποίησαν» γρήγορα μέσα στην κρίση ότι η εξωστρέφεια αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τις επιχειρήσεις.  Ο κ. Βούκουτος αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Οι περισσότερες εξαγωγικές εταιρείες εμπορεύονται και μεταποιούν προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής (ελιές, λάδι, βότανα, αρωματικά φυτά κ.λπ.), ενώ σημαντική είναι και η δραστηριότητα της βιομηχανίας μετάλλων. Η αύξηση των εξαγωγών και η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντική  πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές για περισσότερα πράγματα. Κάθε επιχειρηματίας που επιδιώκει την ανάπτυξη της επιχείρησής του, είναι αναγκαίο να απευθυνθεί και σε αγορές εκτός της χώρας του».
Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι δεν λείπουν και τα προβλήματα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα και η απουσία σχεδίου δράσης.
Αθηνά Τσιργή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου