Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους

Η κυβέρνηση προσπαθεί τελευταία να μας πείσει πως είναι αναγκαία η μερική αποκρατικοποίηση  της ΔΕΗ. Κατατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες (που τις έχουμε όλοι) σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και πέσαν «πάνω μας» όλα τα παπαγαλάκια του συστήματος να μας πείσουν «τί καλά που θά είναι» αν δημιουργηθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» πουλώντας της σε ιδιώτες.
Θα πουληθεί λένε το 30% της υπάρχουσας εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Είναι μία κίνηση που εγώ τη βλέπω αρνητικά. Πέρα από το τίμημα που ως συνήθως φαίνεται να είναι ψίχουλα, το θέμα είναι πως έχουν σκοπό να δώσουν στον εγχώριο ή αλλοδαπό επενδυτή και τα μέσα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως τα εργοστάσια μαζί με τα λιγνιτωρυχεία και τα φράγματα. Δηλαδή ο επενδυτής ΔΕΝ θα φτιάξει δικά του εργοστάσια παρά θα πάρει αυτά της ΔΕΗ.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω το άλλο είναι το εξής. Μεγάλοι Έλληνες επενδυτές έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΔΕΗ αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν. Γιατί δεν υποχρεώνει του μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος να κάνουν μια εταιρεία και να φτιάξουν την δική τους ΔΕΗ; Μ’ αυτό τον τρόπο θα σωθούν και οι χιλιάδες μικροπαραγωγοί ρεύματος που «την πάτησαν» ακούγοντας τις σειρήνες του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλη  που φυτέψαν  φωτοβολταϊκά  στα γόνιμα χωράφια τους και δεν θα ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει από αυτούς το ακριβό όπως λέει ηλεκτρικό.
Και πως θα σωθούν οι μικροπαραγωγοί; Νοικιάζοντας τα "σπαρτμένα" φωτοβολταϊκά χωράφια τους ή πουλώντας στη χειρότερη περίπτωση τα χωράφια με τα φωτοβολταϊκά στις εταιρίες αυτές. Όμως εδώ θα χρειαζόταν και η κρατική παρέμβαση γιατί συνήθως οι επιχειρηματίες, λογικό είναι να θέλουν μόνο το κέρδος τους,  μπορούν να τους πάρουν την περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί ή να τη νοικιάσουν για ψίχουλα.
Αλλά ας υποθέσουμε πως υπάρχει λογική στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Σκέφτηκε κανείς ποια αποκρατικοποίηση πέτυχε στην Ελλάδα;
Ας αρχίσουμε με αυτή της Ολυμπιακής αεροπορίας, Την αποκρατικοποιήσαν γιατί ήταν κρατικό μονοπώλιο, και μας «έβαζε μέσα» εκατομμύρια το μήνα. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να υποχρεώσουν τα κόμματα και τους κρατικούς λειτουργούς (υπουργοί βουλευτές κλπ) να πληρώσουν τα χρωστούμενα στην αεροπορική εταιρεία, κάτι αντ΄στοιχο πρέπει να κάνουν και για τη ΔΕΗ γιατί τα πολιτικά κόμματα κξαι το ίδιο το κράτος είναι στους μεγαλοοφειλέτες της.
Τώρα τι έκάναν στην περίπτωση της Ολυμπιακής; Την πουλήσαν και μετά ένα μικρό χρονικό διάστημα συγχωνεύτηκε με τον εγχώριο ανταγωνιστή της, την Aegean, κι έτσι ένα κρατικό μονοπώλιο έγινε ιδιωτικό.
Να πούμε για την ΑΤΕ; Η αποκρατικοποίηση της οποίας γιγάντωσε μια μικρή τραπεζούλα (την Πειραιώς); Ρωτήστε οποιονδήποτε αγρότη να σας πει πόσο ευχαριστημένος είναι με τις υπηρεσίες της Τράπεζας του κ. Σάλλα.
Τέλος να πάμε στον ΟΤΕ και το άνοιγμα τις αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Ο ΟΤΕ πουλήθηκε στην (Γερμανική) κρατική Deutsche Telecom. Ας υποθέσω κι εδω καλώς. Αλλά τώρα λειτουργεί κάτω από ιδιοτικοοικονομικά κριτήρια. Στηριζόμενη δηλαδή στο παλιό δίκτυο και προσφέρει τις (ακριβές σε σχέση με τον ανταγωνισμό) υπηρεσίες της. Θα μου πείτε υπάρχει και ο ανταγωνισμός. Ναι υπάρχει. Σοβαρές εταιρείες (μια που οι απατεώνες εξαφανίστηκαν) που προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες σε καλές τιμές.
Κάντε όμως μια σύνδεση σε όποια εταιρεία (εκτός της Deutsche Telecom) σε οποιοδήποτε χωρίο που είναι 10 χιλιόμετρα εκτός του αστικού ιστού. Δεν υπάρχει δίκτυο θα σας πει ο ευγενέστατος υπάλληλος που θα σας εξυπηρετήσει «Μέχρι 5 χιλιόμετρα, δε θα είχαμε πρόβλημα» μου είπε όταν θέλησα να κάνω τη σύνδεση στο πατρικό μου. Για τα νησιά δεν ξέρω αλλά προφανώς θα είναι το ίδιο. Εδώ δεν μπορούν να βάλουν ένα τηλέφωνο λίγο έξω από την πόλη θα μπορέσουν να βάλουν σε νησί. Ας είναι καλά η Deutsche Telecom με το δίκτυο του ΟΤΕ.
Η πλάκα είναι πως κάνουν την μικρή αυτή ΔΕΗ για να συνδέσουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά.

Και στο στοιχηματισμό μου για το «Μουντιάλ» σήμερα δεν έχουμε αγώνες, Την Παρασκευή πια με τα προημιτελικά. Μετά και την χθεσινή μου αποτυχία μου μένουν 63,418 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου