Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη
& ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Πρώτη μέρα με δύο αγώνες στο Μουντιάλ χθες (άρα λίγα και τα μέγιστα κέρδη) με μία μόνο επιτυτία, και η «ζημιά» περιορίστικε κατά  0,42 ευρώ έβγαλα Άρα πλέον έχω 64,318 ευρώ

Σήμερα πλέον 
Αργεντινή – Ελβετία 1 (Απόδοση1,37) 
Βέλγιο – ΗΠΑ 1 (Απόδοση1,85) 
Κόστος 0,9 Ευρώ
Προχθές η Εθνική Ελλάδας αποκλείστικε από την Κόστα ρίκα. Ας δούμε μερικά πράματα που αξίζει να μάθοτμε για τη μικρή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής
* * *
Η Κόστα Ρίκα (República de Costa Rica, Πλούσια Ακτή στα Ισπανικά) είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51.100 km² (λιγότερη έκταση από το μισό της Ελλάδας που εχει έκταση 131.957 km²) και πληθυσμό  4.253.877 κατοίκους στην απογραφή του 2009 (ανάλογη είναι και η σύγκριση με την Ελλάδα που στην απογραφή του 2011 είμασταν 10.815.197 κάτοικοι). Συνορεύει βόρεια με την Νικαράγουα και νοτιοανατολικά με τον Παναμά, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική, και νότια και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα. Κριες δραστηριότητες των κατοίκων της είναι η γεωργία και ο τουρισμός.
Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ.
Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. H Κόστα Ρίκα έχει στόχο να έχει μηδενικό(!) ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων. Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.
Η Κόστα Ρίκα δεν έχει καθόλου στρατό! Είναι επιπλέον η πιο δημοκρατική χώρα της περιοχής, καθώς έχει συνεχή δημοκρατία από το 1948 (καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερική δεν το έχει καταφέρει). Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα! Τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τη συντήρηση στρατού διοχετεύονται στην παιδεία, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό!
Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI), μάλιστα το 2012 κατάκτησε την πρώτη θέση στη λίστα. Αν και ο δείκτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας (οι σημερινές φωτογραφίες όσο και οι χθεσινές της πόλης Grecia είναι χαρακτηριστικές), η ζωή στη χώρα είναι διαρκώς βελτιούμενη. 
Το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν άθλος να ξεπεράσει κάποιος τα 50! Η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερή, οι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν κοινωνική αξία, υπάρχουν πολλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και σεβασμός στη διαφορετικότητα.
Ένα δημοφιλές ρητό στην Κόστα Ρίκα λέει «Καμία διαφωνία ή διαμάχη δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες«!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου