Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Γόδας: Ο ΕΛΑΣίτης
ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού



Έναν σημαντικό αγώνα δίνει σήμερα (24/11) ο Ολυμπιακός στο Μόναχο. Ο Ολυμπιακός έχει μια ένδοξη ιστορία στα γήπεδα κι εκτός  αυτών. Αναδημοσιεύω με την ευκαιρία μια άγνωστη στους πολλούς ιστορία ενός ποδοσφαιριστή της ομάδας, του Νίκου Γόδα, που εκτελέστηκε τέτοιες μέρες το 1948, και για τον οποίο θα πρέπει να είναι περήφανοι, όλοι οι φίλοι της ομάδας.
* * *
Στις 19 Νοέμβρη 1948 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας από το αστικό κράτος, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», ο Νίκος Γόδας, ο ΕΛΑΣίτης κομμουνιστής, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Ηταν μόλις 27 χρονών.
Παιδί προσφύγων από την Κοκκινιά, υπήρξε σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο, παίκτης του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει στους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή εντασσόμενος στις τάξεις του ΕΛΑΣ, όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του... λοχαγού του 5ου Λόχου Κοκκινιάς. Ηγήθηκε στη μάχη της Ηλεκτρικής το Μάρτη του '44 ενώ την ίδια χρονιά, το Δεκέμβρη, με το λόχο του πολεμάει τους Αγγλους στον Πειραιά.
Αρχές του '45, αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας, άρρωστος από πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά τα Δεκεμβριανά. Τον καταδίδουν, συλλαμβάνεται και εξορίζεται. Περνώντας από τις φυλακές της Αίγινας συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό αυτήν την περίοδο ότι αν και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, οι τότε ιδιοκτήτες της ομάδας δεν έκαναν τίποτε για να τον σώσουν εξαιτίας της πίστης του στις ιδέες του. «Όπως έστρωσε να κοιμηθεί» είπε, πιστός στο ταξικό του καθήκον, ο βιομήχανος και τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Μιχάλης Μανούσκος.
Έμεινε πιστός στα ιδανικά του μέχρι το τέλος του, δεν λύγισε. Τα τελευταία λόγια του πριν φύγει για την εκτέλεση που έγινε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας ήταν: «Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου». Τελευταία του επιθυμία να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Το παράδειγμά του, όπως και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών που βρέθηκαν στην ίδια θέση μένοντας μέχρι τέλους αμετακίνητοι στα πιστεύω τους, αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τις επόμενες γενιές κομμουνιστών στον αγώνα για το δίκιο του λαού.


Αναδημοσίευση: sibilla-gr-sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου