Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Βαρουφάκης: «Το 1967 έστειλαν Χούντα
με τανκς, τον Ιούλιο του 2015 με Banks»Την περασμένη Τρίτη (9/2) έγινε στο Βερολίνο, όπως έγραψα την ίδια μέρα, η παρουσίαση από τον ίδιο του πανευρωπαϊκού κόμματος του κ. Βαρουφάκη. Ενώ προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στα ΜΜΕ όλης την Ευρώπης, στην Ελλάδα το μόνο που μάθαμε είναι η διαμαρτυρία, «προβοκάτσια» για άλλους και για μένα, του ανταποκριτή του MEGA, Βαλασόπουλου.
Ας δούμε τι έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο στο παραπάνω κείμενο που αναφέρετε το παραπάνω περιστατικό δίνοντάς του τον χώρο που του αξίζει.
* * *

  • Η πρεμιέρα της ευρωπαϊκής κίνησης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, DiEM25, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, με κεντρικό της σύνθημα το: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί".


 Η πρεμιέρα της ευρωπαϊκής κίνησης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, DiEM25, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, με κεντρικό της σύνθημα το: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί".


Καλεσμένοι ήταν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ισπανικού Podemos και του Γερμανικού Die Linke. Από τη σκηνή του κατάμεστου ιστορικού θεάτρου Volksbühne, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια Ευρώπη που πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική, όπου "όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό", και για ακόμη μια φορά ζήτησε ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρώην υπ. Οικονομικών, έχει άλλωστε παραδεχθεί στο παρελθόν πως για τον λόγο αυτό, είχε καταγράψει ο ίδιος συνεδριάσεις του Eurogroup. Ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από σήμερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκινήσει η διαδικασία διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, με ζωντανές μεταδόσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η επεξήγηση της αποτυχίας λόγω "νέας επικυριαρχίας"
"Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες", δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παραδέχθηκε πως απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις που έκανε σαν υπ. Οικονομικών της χώρας και τόνισε πως η κυβέρνηση "συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει".
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία", δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Mega που βρισκόταν στο κοινό. Ο δημοσιογράφος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να εισπράξει τον μισθό του.
"Δεν μπορώ να πάρω το μισθό μου εξαιτίας των capital controls. Είστε ο υπουργός των capital controls. Στο μυαλό πολλών Ελλήνων επικρατεί η άποψη ότι υπήρξατε ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών", του ανέφερε.

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως την κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν η εξής:
 «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση - είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις.
Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επισκέφθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, "είτε θα δεχτείτε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα όπως είναι, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας". Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες».
Δήλωσε μάλιστα υπερήφανος, αναφέροντας πως η κυβέρνηση στην οποία μετείχε δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί. "Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή άκαρδοι, απρόσωποι γραφειοκράτες που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των ίδιων των εθνών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν ελέγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, αλλά προτείνω να δείτε την πραγματική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες", κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης παρουσίασης του DiEM25, ο Γιάνης Βαρουφάκης πλαισιώθηκε μεταξύ άλλων από την Συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γκεζίνε Σβαν, το μέλος του ΔΣ του συνδικάτου IG Metall Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν, την βουλευτή των Βρετανών Πρασίνων Καρολάιν Λούκας, τον ευρωβουλευτή των Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, τον μουσικό παραγωγό Μπράιαν Ένο και τον Κροάτη φιλόσοφο Σρέτσκο Χόρβατ, ενώ έγινε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση με τον εμπνευστή των Wikilieaks Τζούλιαν Ασάνζ και μεταδόθηκαν μηνύματα του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ και της Δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.
Ένα από τα βασικά μηνύματα του Γιάνη Βαρουφάκη: "Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας".

Οι στόχοι της Κίνησης - "Παρωχημένα τα εθνικά κόμματα"
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους της Κίνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, με το αίτημα για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Eurogroup, του Ecofin, της ΕΚΤ κλπ. και για δημοσιοποίηση των πρακτικών, διαφορετικά "θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτοί που -ας πούμε- τους ψηφίζουν και τους πληρώνουν δεν πρέπει να γνωρίζουν τι μέσα χρησιμοποιούνται και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται".
Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων στόχων αναφέρθηκε η παρουσίαση λεπτομερούς πρότασης πολιτικής για την σταθεροποίηση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, των επενδύσεων κλπ, ενώ στους μακροπρόθεσμους περιλαμβάνεται ο διάλογος για μια αυθεντική ευρωπαϊκή δημοκρατία και για την μορφή των θεσμών.
"Θεωρούμε τα εθνικά κόμματα παρωχημένα", δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε επανειλημμένα ότι βασικό σημείο αναφοράς του DiEM25 είναι η διαφάνεια, ενώ εξήγησε ότι μπορεί ο ίδιος να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, αλλά η Κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες, ακόμη και στους φιλελεύθερους.
"Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης. Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός. Έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Είμαστε αλλεργικοί στην παθητικότητα και την αδιαφάνεια. Εμείς βασιζόμαστε στη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων, στις συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκές μαζώξεις όπως η σημερινή, θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Θα δούμε πώς οι δικές μας αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Όλα αυτά θα αποφασιστούν συλλογικά".
"Το ουτοπικό μας κίνημα είναι η μόνη απάντηση στη δυστοπική Ευρώπη που ξεδιπλώνεται μπροστά μας", σημείωσε και κάλεσε το κοινό: "απόψε να γιορτάσουμε, αλλά από αύριο να συνταράξουμε την Ευρώπη - απαλά, φιλεύσπλαχνα, αλλά σταθερά".


Αναδημοσίευση: news247.gr