Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Η «Καθημερινή» από τον Νοέμβριο έγραφε
πως ο Σαμαράς δεν ήθελε τη λίστα Μπόριανς


Το θέμα το ανέδειξε η «εφημερίδα των Συντακτών» τι Σάββατο 20/2. Είναι η προσπάθειες του τέως Πρωθυπουργού της Ελλάδας και όλης της κυβέρνησής του να ΜΗ φτάσει η λίστα Μπόιαρνς στην Ελλάδα. Φυσικά τηλεοπτικά ασχολήθηκε με το θέμα μόνο η ΕΡΤ
Είναι όμως «φαντασιώσεις» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των, λίγων μέσων που τη στηρίζουν; Όχι .
 Ας δούμε τι έγραφε ο Τάσος Τέλογλου στην η «Καθημερινή» τρεις μήνες πριν. Μάλιστα τη συγκεκριμένη αναφορά την είχε η καλή εφημερίδα στην έντυπη έκδοσή της μαζί με είδηση της παράδοσης της λίστας Μπόριανς στην Κυβέρνηση (των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πια) στην κορυφή της σελίδας, αριστερά του πρώτου θέματος της ημέρας. 
(Κάντε κλικ πάνω το «κομμάτι του πρωτοσέλιδου» της «Καθημερινής» της συγκεκριμένης μέρας (27/11/05) που «ανεβάζω».) 
Ας δούμε πως υπάρχει η είδηση, της προσπάθειας της Γρρμανίας να δώσει τη λίστα στην κυβέρνηση Σαμαρά, στο site της Καθημερινής.


* * *
Την τελευταία τριετία προσπαθούσε η Γερμανία να δώσει το cd με τη λίστα στην Ελλάδα
ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς (φωτο), επιχειρούσε από τριετίας να παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες (κυρίως), αλλά τα κατάφερε μόλις φέτος να παραδώσει τα cd με τα ονόματα στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Αυτό ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου κ. Μπόριανς. Ο Γερμανός πολιτικός που ακολουθεί μια πολύ επιθετική πολιτική έχοντας δημιουργήσει «αγορά» δεδομένων από υπαλλήλους –ελβετικών κυρίως τραπεζών– εξήγησε ότι η πολιτική αυτή «που για πρώτη φορά οδήγησε φοροφυγάδες στην ανάκριση έδωσε τη δυνατότητα σε 120.000 φορολογούμενους να αυτοκαταγγελθούν, σύμφωνα με όσα προβλέπει το γερμανικό δίκαιο (σ.σ. για να γλιτώσουν την ποινική διαδικασία) και απέφερε στο κράτος επιπλέον έσοδα 5 δισ. ευρώ».
Στο ερώτημα από ποιες τράπεζες είναι τα στοιχεία αυτά ο κ. Μπόριανς είπε ότι πρόκειται για στοιχεία κυρίως από ελβετικές τράπεζες (αφορούν την περίοδο 2006-2008), αλλά ένα μέρος τους αφορά καταθέσεις στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν. «Τελευταία πήραμε ένα δίσκο με δεδομένα από ελβετική τράπεζα με 54.000 καταθέτες. Δεν είναι όλοι παράνομοι. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν το μοντέλο που προτείνουν πολλές τράπεζες στους πελάτες τους...».
Ο κ. Μπόριανς επιβεβαίωσε ότι οι γερμανικές αρχές δεν αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε αυτές τις επιχειρήσεις από έρευνα επί των στοιχείων αλλά από τους πολίτες που σπεύδουν να αυτοκαταγγελθούν προκειμένου να απαλλαγούν από τα περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό μπορεί να αφορά και το 60% των περιπτώσεων, ενώ ένα 30% αφορά τη φορολόγηση των τραπεζών. Μόνο ένα 20% των εσόδων προέρχεται από έρευνα του «υλικού» που παραδίδεται στις αρχές από τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας είχε στο παρελθόν, από τριετίας λέει, συνεργασθεί με τον Ελληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ – έτσι ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική ομοσπονδία και τα κρατίδια καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αγορά των στοιχείων αυτών από τη σχετική «μαύρη αγορά» δεδομένων, ο κ. Μπόριανς είπε ότι «διατέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δωρεάν». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων από τα έτη 2006-2008 με συνολικό περιεχόμενο περίπου 4 δισ. ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται ότι η πρώτη κρούση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση αυτών των στοιχείων αλλά και την εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών είχε γίνει και από την πρώην πρόεδρο της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ την άνοιξη του 2015 –στο γραφείο του πρωθυπουργού– χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν στη φάση της διαπραγμάτευσης.


Αναδημοσίευση: kathimerini.gr