Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Μπερνάρ Κουσνέρ, πρωην υπ. Εξωτερικών
Γαλλίας: «Ζούμε την αρχή του τέλους της Ευρώπης»Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας (φωτο), συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» Μπερνάρ Κουσνέρ, βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του «New York College», προκειμένου να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα που επέλεξε να παρουσιάσει στους απόφοιτους και – λίγη ώρα νωρίτερα – στους δημοσιογράφους που τον συνάντησαν, ήταν ο ρόλος της Ε.Ε. στο προσφυγικό.
«Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. όχι σε επίπεδο γραφειοκρατίας, Βρυξελλών, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν, αλλά στον τομέα της ηθικής, της δεοντολογίας και της πολιτικής θέλησης», επισήμανε ο κ. Κουσνέρ σχολιάζοντας την άρνηση των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν τους πρόσφυγες.
«Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, γιατί η Ευρώπη αρνήθηκε τους πρόσφυγες. Αν μπορούσαμε να δεχτούμε τους πρόσφυγες και οι «27», δεν θα ήταν τόσο μεγάλη κρίση», επισήμανε.
«Δεν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι σε επίπεδο 27 χωρών. Αν είχαμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι, θα ήταν εύκολο. Προτιμήσαμε να μην δούμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα. Η Γαλλία και η Ελλάδα είμαστε μεσογειακές χώρες. Εκεί όπου παίζουν τα παιδιά μας στις παραλίες, τα παιδιά άλλων χωρών πεθαίνουν», παρατήρησε.
«Ποια είναι η αναγκαιότητα της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε, για να δώσει αμέσως μετά την απάντηση: «Πρώτον να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσά μας, κάτι που έκανε λίγο ή πολύ. Δεύτερον η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, το να είμαστε μαζί. Σε αυτό το επίπεδο δεν δράσαμε στην σωστή κατεύθυνση».
«Είναι η Ε.Ε. νεκρή; Όχι, αλλά είναι πληγωμένη. Είναι αυτό το τέλος της Ε.Ε.; Όχι, γιατί η ιδέα της είναι τόσο σημαντική, τόσο σπουδαία», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Κουσνέρ σχολίασε ότι δεν είναι υπέρ αυτής. «Με ένα τρόπο μείωσαν τις ροές των προσφύγων. Ωστόσο η αιτία όλου αυτού του χάους είναι ο πόλεμος. Αντιδράσαμε ενάντια στον πόλεμο; Όχι επαρκώς».
Εύσημα στους Έλληνες
Ο Γάλλος ανθρωπιστής, απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες που «έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες – ωστόσο το να κάνεις το καλύτερο δυνατόν δεν είναι αρκετό».
Επίσης, συνεχάρη τους «Γιατρούς του Κόσμου» για ό,τι κάνουν στην Ελλάδα «και για τους πρόσφυγες και για πολλά άλλα προβλήματα.
Από το σχολιασμό του δεν θα μπορούσαν να λείψουν και άλλα θέματα, όπως το Brexit, «μια άλλη μεγάλη πληγή για την Ευρώπη», αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, «ένας καταπληκτικός πρωθυπουργός, ένας ρεαλιστής, καλός πολιτικός».Αναδημοσίευση: tribune.gr