Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Ομερτά SiemensΑναδρομή στα βασικά γεγονότα του «σκανδάλου SIEMENS», σε συνδιασμό με τις χαλαρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη πρόσφατη αναβολή της δίκης «επ’ αόριστον με ευθύνη της «κυβέρνησης Τσίπρα» (ή της δικαιοσύνης) έκανε ο Μανώλης Κωττάκης σε άρθρο του στη «Δημοκρατία» της Πέμπτης 14 Ιουλίου
* * *
Για να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνιόμαστε: Το σκάνδαλο Siemens με τη σύμβαση 8002 για τις ψηφιακές παροχές αφορά κονδύλι ύψους 222 δισεκατομμυρίων παλαιών δραχμών. Δεν πρόκειται να είχε αποκαλυφθεί ποτέ, αν οι υπηρεσίες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν ανακάλυπταν ότι οι Γερμανοί δωροδόκησαν όλο τον πλανήτη μεταξύ 1999-2006 με μίζες 1,3 δισ. μάρκων, εκ των οποίων 130.000.000 πήγαν στις τσέπες Ελλήνων πολιτικών, συνδικαλιστών, αξιωματούχων. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
Το 1.000.000 μάρκα στα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη καθ' ομολογίαν Τσουκάτου; Τα 450.000 μάρκα του σημιτικού υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη; Τα τεντζερέδια και τους λεμονοστύφτες; Τις πριβέ διακοπές δημοσιογράφων - Χριστοφοράκου στη Γενεύη σε αγώνες της Φόρμουλα 1; Την αναχώρηση της συναδέλφου Αριστέας Μπουγάτσου από τον μάταιο τούτο κόσμο προτού δικαιωθεί η έρευνά της για τα «μαύρα ταμεία»; Τη διάβρωση της διοικητικής πυραμίδας του κρατικού ΟΤΕ, ο οποίος είχε παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα προτού ιδιωτικοποιηθεί; Το ημερολόγιο Τσακάλου και τις περιγραφές της για τους «Κλούνεϊ» υπουργούς του ΠΑΣΟΚ; Τα ημερολόγια Χριστοφοράκου; Την καρατόμηση Καστανίδη, μόλις εξήγγειλε ότι οι κρατικές προμήθειες πρέπει να δίνονται από ανεξάρτητη Αρχή; Ή μήπως ότι, με αφορμή την υπόθεση αυτή, χρηματοδοτήθηκε από τους κομιστές και τα αφεντικά τους η πλέον γιγάντια επιχείρηση σπίλωσης του Κώστα Καραμανλή σε προσωπικό επίπεδο στις εκλογές του 2000; Ο,τι και να λέμε, παραγραφούν δεν παραγραφούν τα κακουργήματα, το σκάνδαλο αυτό θα μείνει στην Ιστορία για δύο λόγους :
Πρώτον, αποτελεί την ντροπή της διακυβέρνησης Σημίτη, του οποίου σχεδόν όλοι οι υπουργοί και οι συνεργάτες της περιόδου εκείνης (πλην Θέμελη - Κοσμίδη) βρέθηκαν κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη για πράξεις διαφθοράς. Δεύτερον, γιατί αποκαλύπτει τις μεθόδους που μετήλθαν οι ευρύτερες γερμανικές δυνάμεις για να εδραιωθούν. Το σκάνδαλο Siemens δεν αφορά μόνο το κόστος της διαφθοράς στα δημοσιονομικά της χώρας. Αφορά κυρίως την ποιότητα της δημοκρατίας και πώς «δημοπρατήθηκαν» οι εκλογές του 2000 με την άπλετη ενίσχυση στα κανάλια της διαπλοκής. Στην πραγματικότητα, γύρω από τον ΟΤΕ οικοδομήθηκε η σύγχρονη πολιτική Ιστορία μας.
Παρά ταύτα -ω του θαύματος- η αντιπολίτευση δεν αξιοποίησε το φιάσκο για να επιτεθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα: Η Ν.Δ. έκανε διαρροές κύκλων χωρίς να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, η Ενωση Κεντρώων τσιμουδιά, το ΚΚΕ το ίδιο, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, μόνο το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις. Και ύστερα όλοι αυτοί ζητούν εξεταστική για το Plan X! Εξεταστική για το πώς οδηγούμαστε στην παραγραφή Siemens θα ζητήσει κανείς... παλικάρια.