Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα αδήλωτα εισοδήματα
δηλώθηκαν οικειοθελώς ως τις 31 Μαϊου



Έληξε στις 31 Μαϊου η προθεσμία για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Να δούμε το ποσό που αποκαλύφθηκε. Να σημειώσω πως το παρακάτω κείμενο από το enikonomia.gr του Χατζηνικολάου.
Αφού σημειώσω πως η είδηση δεν δημοσιεύτηκε πουθενά σε έντυπο, όπως είμαι σίγουρος και σε Ηλεκτρονική μέσο. Να δώσω τη πληροφορία που λέει το ρεπορτάζ του Νίκου Γρυλλάκη της ΕΡΤ, μιλάει για πιθανή παράταση (στο κείμενο αναφέρεται ως 30 Σεπτεμβρίου) με πέναλτι δηλαδή αυξημένο πρόσθετο φόρο.
* * *
Μέχρι το τέλος Μαϊου έχουν προσέλθει στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι, 49.000 λέει η ΕΡΤ,  νομικά και φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να δηλώσουν οικειοθελώς εισοδήματα που έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν φορολογήθηκαν για αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας του «Βήματος».
Το συνολικό ύψος των εισοδημάτων που δηλώθηκαν έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ οι πρόσθετοι βεβαιωμένοι φόροι υπολογίζονται ανάμεσα σε 200 εκατ. ευρώ και 250 εκατ. ευρώ.
Η καταληκτική προθεσμία που έληγε κανονικά στις 31 Μαΐου πήρε παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται από ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι έως τότε το σύνολο των «μαύρων» εισοδημάτων που θα εμφανισθούν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις. ευρώ.
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί αφορά φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο όσοι τα πράξουν από εδώ και πέρα ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση στον φόρο που θα προκύψει κατά 12% σε σύγκριση με ότι ισχύει για εκείνους που πήγαν ως την περασμένη Τετάρτη 31 Μαΐου.
Αν όμως κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου από την 1 Ιουνίου και μετά τότε η προσαύξηση του φόρου διαμορφώνεται κατά περίπτωση με 18% και 36% . Αν η ελέγχου εντολή έχει βγει έως τις 31 Μαΐου τότε ο πρόσθετος φόρος οικειοθελούς δήλωσης είναι 10% .
Όπως επισημαίνουν λογιστές –φοροτέχνες μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται « ακριβός» αυτός τρόπος νομιμοποίησης « μαύρου» χρήματος αλλά αν κάποιος εντοπισθεί μετά από ελέγχους τότε κινδυνεύει εκτός από τα υπέρογκα πρόστιμα και με ποινικές διώξεις.
Με την ένταξη στη νέα ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης τα πρόστιμα παραμένουν αλλά δεν υφίσταται ποινική δίωξη.



Αναδημοσίευση: enikonomia.gr
Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου