Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η “περίεργη” περίπτωση της Οξιάς
και το σήριαλ με τον Αλ Θάνι



Χθες δεν έκανα ανάρτηση, μια που λόγω υποχρεώσεων που μεταφέρθηκαν πιο νωρίς δεν μπόρεσα να δικτυωθώ τι πρωί. Όπως έχω συνηθίσει και είχα προγραμματίσει.
Το 2012 έγινε πρωτοσέλιδο η είδηση ότι ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, αγόρασε το νησάκι Οξυά στις Εχινάδες, προκειμένου να φτιάξει πολυτελείς βίλες στις γυναίκες του αλλά και έναν πρωτότυπο προορισμό σύγχρονης τέχνης.
Τώρα «παίζει η είδηση» πώς δεν επενδύει. Και κατηγορείται η κυβέρνηση γι΄αυτό από την αντιπολίτευση και τα πολλά φιλικά της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ας δούμε ποιος είναι ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ, και την ιστορία των επενδύσεων του στην Ελλάδα.
* * *
Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο εμίρης που συνηθίζει να περνά τις διακοπές του στην Ελλάδα με την πολυτελή θαλαμηγό του δεν ταυτίζεται εδώ και αρκετά χρόνια με το Κατάρ. Παρότι ο ίδιος επενδύει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, συνήθως σε τουριστικά καταλύματα, δεν διατηρεί, πλέον, σχέσεις με τη χώρα του, όπου βασιλεύει ένας από τους γιούς του, διότι θεωρείται πως επιδιώκει να ανατρέψει το καθεστώς.
Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θανί, τέταρτος γιος του Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, βασιλεύει στο Κατάρ από τον Ιούνιο του 2013. Ο ίδιος ανησυχεί ότι ο πατέρας του συνωμοτεί με τον ετεροθαλή αδερφό του και διάδοχό του Αμπντουλάχ, να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα. Την εξουσία στο πάμπλουτο αραβικό κρατίδιο του Κατάρ καρπώνονται τρεις: ο εμίρης Ταμίμ, οι θείοι του και ο εκθρονισμένος πατέρας του που ζει στο Λονδίνο, ο οποίος είναι μόλις 65 ετών και δεν έχει «χωνέψει» ότι αναγκάστηκε να αφήσει τον θρόνο πριν από τέσσερα χρόνια. Ο πρώην εμίρης φέρεται να προσπαθεί να πείσει τις δυτικούς να πάψουν να υποστηρίζουν τον γιό του Ταμίν και να αναγνωρίσουν τον άλλο του γιο, Αμπντουλάχ, ως εμίρη.

Από το 2013 κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση
‘Αλλη μία πιθανή επένδυσή του στην Ελλάδα ακυρώνει ο εμίρης του Κατάρ, δύο, μόλις, εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, κι ενώ είχε προηγηθεί η απόσυρση του ενδιαφέροντος για το Ελληνικό (πριν δύο χρόνια είχε ναυαγήσει με τον ίδιο τρόπο και η επένδυση στον Αστακό), αποκάλυπτε τότε το opinion.gr.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου ο δήμαρχος της Ιθάκης Ιωάννης Κασσιανός αποκάλυπτε τι του διεμήνυσε ο απεσταλμένος του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ- Θανί, ανακοινώνοντας του ότι αποσύρει οριστικά το ενδιαφέρον του για την αγορά συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο,στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.
Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η Realnews, ο απεσταλμένος του είπε επί λέξη: «Ο εμίρης μου ζήτησε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές». Και συμπλήρωσε, πριν φύγει: «Και τώρα παρακολουθήστε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν».
Η εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υπουργών και κορυφαίων επιχειρηματιών, στο Εμιράτο οφείλεται στο γεγονός ότι το δασαρχείο Κεφαλλονιάς απαγόρευσε στον Εμίρη να χτίσει τα οικοδομήματα που ήθελε στο νησί καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι που είχε επιλεγεί είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό.

Να σημειωθεί ότι ο Εμίρης του Κατάρ είχε δώσει προκαταβολή για την αγορά και εκκρεμούσε η έγκριση της μεταβίβασης από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.
Τέλος,σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Ιθάκης,ο Εμίρης του Κατάρ είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε στην Ιθάκη ένα μεγάλο δώρο. Θα έφερνε νερό στο νησί».

Η περίπτωση της Οξιάς
Το 2012 έγινε πρωτοσέλιδο η είδηση ότι ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, αγόρασε το νησάκι Οξυά στις Εχινάδες, προκειμένου να φτιάξει πολυτελείς βίλες στις γυναίκες του αλλά και έναν πρωτότυπο προορισμό σύγχρονης τέχνης.
Τέσσερα χρόνια μετά, και μολονότι ο εμίρης έχει αγοράσει και άλλα νησάκια των Εχινάδων γύρω από την Οξυά, δεν έχει γίνει τίποτα. Αιτία η γραφειοκρατία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αλ Θάνι με το δυσκίνητο ελληνικό κράτος.
Εκτός από την Οξυά, ο εμίρης του Κατάρ έχει αγοράσει μια τεράστια έκταση στη Ζάκυνθο για τουριστική εκμετάλλευση, ενώ έχει αποκτήσει και το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα.
Καμία από αυτές, όμως, δεν προχωρά, γιατί, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, τον Αλ Θάνι κυνηγούν το Δασαρχείο, η Εφορία, η Εκκλησία Ζακύνθου, η Πολεοδομία και ο ΟΑΕΔ.

Η θαλαμηγός του Αλ Θάνι
Στην περίπτωση της Οξυάς, η ΔΟΥ Πατρών προχώρησε σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου μεταβίβασης του εν λόγω νησιού αυξάνοντας το σχετικό ποσό από 559.600 ευρώ στα 9.506.343,28 ευρώ και αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί με τον επενδυτή.
Οσον αφορά στην επένδυση στη Ζάκυνθο, έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές τμημάτων της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων που απέκτησε το 2014 ο κ. Αλ Θάνι. Μεταξύ αυτών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία διεκδικεί 3.000 στρέμματα. Στο πλευρό της Ι. Μ. Ζακύνθου έχει ταχθεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος έχει υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι προσωπικός φίλος του κ. Κοντονή.
Ο εμίρης του Κατάρ όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, έχει στείλει τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό αλλά σε καμία δεν έχει λάβει απάντηση. Στις 20 Οκτωβρίου 2015 η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al Rayyan, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια της οικογένειας του εμίρη, σε επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία δημοσίευσε χθες το «ΘΕΜΑ», ενώ επισημαίνει πως της ανήκουν πολλά ακίνητα και εκτάσεις στη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία της διότι «οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας έχουν αναβληθεί λόγω πολλών θεμάτων και εμποδίων τα οποία θα επιθυμούσαμε (σ.σ.: η εταιρεία του Κατάρ) να συζητήσουμε μαζί σας (σ.σ.: τον Αλέξη Τσίπρα) ή με οποιοδήποτε εκπρόσωπο επιθυμείτε. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα στην εταιρεία μας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ως αρνητική ανταπόκριση από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη θετική προσέγγιση του κράτους του Κατάρ που εκπροσωπείται από την εταιρεία Al Rayyan Greece».
Τότε οι άνθρωποι του εμίρη διακινούσαν πληροφορίες κατά της κυβέρνησης, αν και η επένδυση στην Οξιά καθυστερεί αρκετά χρόνια πριν το 2015, μπλεγμένη σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας αλλά και σοβαρών παρατυπιών.
Ανθρωποι του Εμίρη μιλώντας το 2016 στο Πρώτο Θέμα ανέφεραν ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι με τη στάση αυτή προκαλεί διάθεση απόσυρσης των κεφαλαίων τους από την Ελλάδα. «Ακόμα και σε σημερινές μας επικοινωνίες με το γραφείο του υπεύθυνου αντιπροέδρου για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα Γιάννη Δραγασάκη, μας μπλέκουν διαρκώς με πρωτόκολλα και γραφειοκρατία. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε άλλο να δεσμεύουμε τα χρήματα δίχως ανταπόδοση», αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι μόνο με τον Στέλιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν καλύτερη επικοινωνία.

Η άλλη πλευρά
Πολλοί ισχυρίζονται πως η υπόθεση της πώλησης της Οξιάς δεν είναι “καθαρή”. Κι αυτό διότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο σύστημα προστασίας “Natura” αλλά το 2012 κανείς δεν το ανέφερε αυτό στον εμίρη.
Διαβάστε τι έγραφε η “Ελευθεροτυπία” το 2013 (3 Μαρτίου):
Η Οξειά, το «Natura», ο εμίρης του Κατάρ και οι κακομοίρηδες
Παρ’ ότι στο Μαξίμου θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» τη μεταβίβαση της νησίδας του Ιονίου, οι επενδύσεις και το real estate της χλιδής, που οραματίζονται και οι ντόπιοι παράγοντες, κολλάνε στη νομοθεσία
Αν ο εμίρης του Κατάρ θελήσει να κατασκευάσει μία αγροικία 80 τ.μ. στην Οξειά ή να φτιάξει ένα μελίσσι, τότε ναι, μπορεί να το κάνει. Κάπου εκεί, όμως, πρέπει να περιοριστούν τα επενδυτικά σχέδιά του για το ακατοίκητο νησάκι του Ιονίου. Μπορεί στου Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα να πνέει αέρας αισιοδοξίας και να θεωρούν τη μεταβίβαση της νήσου περίπου ως «τελειωμένη υπόθεση», ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η Οξειά βρίσκεται όχι μόνο εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού, αλλά περιλαμβάνεται στο Δίκτυο περιοχών Natura, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διατήρηση και προστασία της φύσης. Κατά τα λοιπά, αυτά που ελέχθησαν, ότι η διαδικασία είχε απλώς κολλήσει στο δασαρχείο, είναι μάλλον απλουστευμένη περιγραφή της «εμπλοκής».

«Αδειοδότηση»
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης είχε δηλώσει ότι «προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου στον επενδυτή που θέλει να αγοράσει το νησί». Αγνωστο βέβαια είναι με ποιον τρόπο δρομολογείται η «αδειοδότηση» την οποία επικαλείται ο υφυπουργός. Πάντως, από το Φορέα Διαχείρισης στον οποίο υπάγεται το νησί σημειώνεται ότι «κανένα αίτημα αξιοποίησης της νήσου δεν έχει διαβιβαστεί για γνωμοδότηση στο Φορέα».
«Η ειδική νομοθεσία προστασίας της περιοχής είναι σαφής, ως προς το τι επιτρέπεται και τι απογορεύεται», εξηγεί η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάντσου. Και προσθέτει: «Εάν επιχειρηθεί φωτογραφική αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να γίνει κάποια άλλη μεγάλη επένδυση στην περιοχή, ή άλλες δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται (βαριές εγκαταστάσεις), τότε επιτείνεται η ανασφάλεια δικαίου, που έτσι και αλλιώς παρακωλύει τη σωστή ανάπτυξη της χώρας.Με αποτέλεσμα, να αποθαρρύνονται τα επενδυτικά σχήματα που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα, αποζητώντας σαφή και ξεκάθαρα πλαίσια».

Οι «αισιόδοξοι»
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον από πού εκπορεύεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι το πρόζεκτ της Οξειάς θα προχωρήσει, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Καταριανοί προτιμούν τις καθαρές και γρήγορες (απ’ ευθείας αναθέσεις) δουλειές, χωρίς νομικές σκιές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Από την ίδια αισιοδοξία διαπνέεται και ο δήμαρχος Ιθάκης, Ιωάννης Κασσιανός, όπου υπάγεται διοικητικά το νησί: «Το παλάτι που θα χτίσει ο εμίρης του Κατάρ στην Οξειά θα είναι ό,τι καλύτερο». Δηλώνει θετικός στην πώληση και σύμφωνα μ’ αυτά που γνωρίζει, λέει ότι «οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν, καθώς η κυβέρνηση θα τους διευκολύνει σε ό,τι αφορά την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων». Θεωρεί επίσης ότι η Ιθάκη θα ευνοηθεί από τη συγκεκριμένη επένδυση, «η οποία θα τονώσει την τουριστική κίνηση αλλά και την ανάπτυξη του νησιού. Το παλάτι που θέλει να χτίσει ο εμίρης του Κατάρ στην Οξειά θα αποτελέσει τουριστικό προορισμό για Ελληνες και ξένους».
Όσο για το ισχυρό καθεστώς προστασίας, πιστεύει ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αγοραπωλησία: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που το νησί προστατεύεται από το Δίκτυο Natura. Απ’ όσο γνωρίζω, επιτρέπεται να χτίσεις και σ’ αυτές τις περιοχές».
Υπό μία έννοια, ο δήμαρχος έχει δίκιο. Πράγματι, εκτός από μελίσσια και παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού, μπορεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να προχωρήσει και στην κατασκευή ενός, για παράδειγμα, ξύλινου αναψυκτηρίου.

Τι προβλέπεται
Πριν από λίγες μέρες και μετά την «αναθέρμανση» του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, ο πρόεδρος του Φορέα Προστασίας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Νίκος Αναγνόπουλος παρέθεσε επακριβώς τι μπορεί να γίνει στην Οξειά:
* Γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες.
**Βόσκηση και παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας.
**Μελισσοκομία.
* Η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
* Επιτρέπεται επίσης ήπια αναψυχή (π.χ. ξύλινο αναψυκτήριο) για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Σημειώνεται δε, ότι «για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή, σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης».
* Είναι αποδεκτή και η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.».
Πιο καυστική, η δραστήρια Κίνηση Πολιτών Ξηρομερίου σημειώνει: «Τα πράγματα όσον αφορά τις Εχινάδες είναι απλά: όποιος θέλει να αγοράσει νησί εκεί, πρέπει να ξέρει πως επιτρέπεται να χτίσει ένα μαντρί, να βάλει αγριοκάτσικα κι αγριοκούνελα και να παρακολουθεί τα πουλιά. Επίσης μπορεί να κάνει και μικρή υποδομή γι’ αυτά. Για ξενοδοχεία, πισίνες, βίλες και τουρίστες, ούτε λόγος. Πέρα από δασικές εκτάσεις, που είναι τα περισσότερα απ’ αυτά, άπαντα είναι περιοχές Natura. Οι χρήσεις γης για το καθένα ορίζονται αυστηρά(;) από την ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006».
Και προσθέτουν: «Τώρα αυτοί που κραυγάζουν για επενδύσεις (για μια παραγωγική επένδυση δεν ακούσαμε, αντίθετα ακούμε πολλά για παραγωγική ανασυγκρότηση), ας έχουν τουλάχιστο υπ’ όψιν πως παρέλαβαν μια χώρα 132.000 τ.χλμ. και περίπου τέτοια οφείλουν να την παραδώσουν. Εμείς καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες σε ετοιμότητα γιατί σ’ αυτή τη χώρα πολλές φορές χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα».
Πούλησαν δηλαδή στον Εμίρη του Κατάρ ένα νησί όπου η μοναδική επιχειρηματική εκμετάλλευση που επιτρεπόταν ήταν α) Γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες, β) βόσκηση και παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας και γ) Μελισσοκομία. Επίσης ο Εμίρης αγόρασε ένα νησί που δεν μπορούσε να χτίσει περισσότερα από 80 τ.μ. εξοχικό – αγροικία και 50 τ.μ. αποθήκη.

Γνώριζαν οι επενδυτές ότι η Οξιά είναι…Natura;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2014 και όσα υποστηρίζουν προς τη δικαιοσύνη, με κείμενο προτάσεων, οι επενδυτές, κατά την κατάρτιση της συμφωνίας αγοραπωλησίας, γνώριζαν, μεταξύ άλλων, ότι:
– το νησί είναι ιδιωτική δασική έκταση
– το νησί εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000
– ο χαρακτηρισμός και η οριοθέτηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Β. και Ν. Εχινάδων στα οποία περιλαμβάνεται και η νήσος Οξυά έχει πραγματοποιηθεί βάσει της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης του συμπλέγματος των υγροτόπων Μεσολογγίου Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής τους (1999) και την Κ.Υ.Α. 22306 (ΦΕΚ 477Δ’/31-5-2006).
– εμπίπτει στη Ζώνη Προστασίας της Φύσης 4 (Π.Φ.4) και εντός της θαλάσσιας Περιφερειακής Ζώνης
Οι αγοραστές, δηλαδή, αναφέρουν ότι η Οξυά είχε περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο-που επικρατούσε την εποχή της αγοραπωλησίας- επέτρεπε μόνο ελάχιστες κατασκευές και αυτές υπό τους περιορισμούς της νομοθεσίας για τις δασικές εκτάσεις. Ξεκαθαρίζουν, ακόμη, ότι κάθε είδους τουριστική ανάπτυξη απαγορευόταν.

Τότε, γιατί αγόρασαν το νησί;
«Διότι αποσκοπούσαν στην υλοποίηση μίας μακροπρόθεσμης επένδυσης και η όποια ανάπτυξη θα είχε ήπιο χαρακτήρα. Αλλά και επειδή, όπως διευκρινίζουν σε υπόμνημά τους προς τη δικαιοσύνη, η πολιτεία σχεδίαζε να τροποποιήσει το νομοθετικό καθεστώς ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ακατοίκητων νησιών (σ.σ.: κίνηση που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος)» αναφέρουν.
Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται η ρήξη του fund του Αλ Θάνι με τον αρχιτέκτονα Αγιοστρατίτη που είχε αναλάβει να προωθήσει την επένδυση:

Η εμπλοκή Αγιοστρατίτη
Όπως αναφέρει η πλευρά των επενδυτών -και δεν έχουνδιαψεύσει μέχρι σήμερα από το αρχιτεκτονικό γραφείο- ο διακεκριμένοςαρχιτέκτονας κ. Αγιοστρατίτης ενημέρωσε τα στελέχη της Pimara -πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές για την αγοραπωλησία του νησιού- ότι πρόκειται να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακατοίκητων ιδιωτικών νησιών.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο σχετικό υπόμνημα, η aa Associates είχε μεγάλη εμπειρία στην προετοιμασία επιχειρησιακών σχεδίων (master plan) επενδύσεων, καθώς και μακρόχρονη και στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κλπ).
«Ως εκ τούτου ο κ. Αγιοστρατίτης ανέφερε στους επενδυτές ότι είχε τη δυνατότητα να παρέμβει και να επιτύχει την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου -τότε- νομοθετικού πλαισίου για την Οξυά» επισημαίνεται.
«Μετά την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση των ακατοίκητων νησιών και με την δική τους παρέμβαση, θα ήταν δυνατή η τουριστική ανάπτυξη της Οξυάς, σε τμήμα αυτού επιφανείας 253.000 τ.μ., το οποίο θα αποχαρακτηρίζετο από δασική έκταση. Ενόψει αυτού ισχυρίσθηκαν περαιτέρω ότι θα υπάρχει δυνατότητα κατασκευής τουριστικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφανείας 81.765 τ.μ. Το ενδεικτικό κόστος της εν λόγω προτεινόμενης επένδυσης ανήρχετο κατά τους αντιδίκους στο ενδεικτικό ποσό των 210.000.000 ευρώ».

Η συνάντηση στο Κατάρ
Σύμφωνα πάντοτε, με το υπόμνημα προς τη δικαιοσύνη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ με τον βασικό μέτοχο της Pimara Christian Comair, ο κ. Αγιοστρατίτης ισχυρίσθηκε ότι «η εταιρεία του και οι συνεργάτες του έχουν τη δυνατότητα για άμεση υλοποίηση της εν λόγω προτεινόμενης από αυτούς επένδυσης, την οποία μάλιστα θα ενέτασσαν, λόγω του ύψους της επένδυσης, στο ν. 4163/2013 για τις στρατηγικές επενδύσεις, ακολουθώντας τη διαδικασία του fast track. […] για την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου (master plan), στις αρμόδιες αρχές, ώστε να επιτευχθούν τα ανωτέρω αποτελέσματα και να καταστεί δυνατή η τουριστική αξιοποίηση του νησιού, θα έπρεπε να υποβληθούν σ’ αυτές και σχέδια που να αποτυπώνουν την ιδέα της προτεινόμενης επιχειρηματικής επένδυσης (τα οποία κατονόμασε ως concept ή/και conceptual designs)».

Η αμοιβή των 7,5 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «ο κ. Αγιοστρατίτης ζήτησε να λάβει η εταιρεία του ως αμοιβή για τις υπηρεσίες αυτές, δηλ. για διεκπεραίωση της διαδικασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση υλοποίηση της προτεινόμενης αυτούς τουριστική αξιοποίηση αυτού, το ποσό των 500.000 ευρώ.
Ζήτησε ακόμη, σε περίπτωση που καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί η προτεινόμενη επένδυση να αναλάβει ο κ. Αγιοστρατίτης με την εταιρεία του και τους συνεργάτες του το έργο της εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών. Επιπροσθέτως ζήτησε για το έργο αυτό να λάβουν, ως αμοιβή, το κατ’ αποκοπή ποσό των 7.500.000,00 ευρώ».
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν το γραφείο Αγιοστρατίτη να προετοιμάσει το φάκελο με τα στοιχεία και τα σχέδια της ιδέας της επένδυσης, τα οποία απαιτούνται για την παρουσίαση του προτεινόμενου από αυτούς επιχειρηματικού σχεδίου (master plan) στις αρμόδιες αρχές.
Για την συγκεκριμένη υπηρεσία ο κ. Αγιοστρατίτης ζήτησε και έλαβε αμοιβή 400.000 ευρώ, συναλλαγή που αποδεικνύεται σε ιδιόγραφο σημείωμα.
Ωστόσο, η πλευρά των επενδυτών απέρριψε το αίτημα του γραφείου Αγιοστρατίτη για υπογραφή σύμβασης με την οποία θα αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος και στη συνέχεια για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Και αυτό καθώς «ο κ. Comair (σ.σ.: επικεφαλής της Pimara) ξεκαθάρισε στον κ. Αγιοστρατίτη, ότι, το θέμα αυτό θα εξεταζόταν αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που καθίστατο δυνατή η άμεση και δη τουριστική αξιοποίηση του νησιού» επισημαίνεται στο κείμενο.
«Για το λόγο αυτό ουδέποτε υπογράφηκαν από την εταιρεία μας τα σχέδια σύμβασης που κατά καιρούς μας έστελνε η ενάγουσα (σ.σ.: το γραφείο Αγιοστρατίτη), τα οποία αφορούσαν την ανάθεση σ’ αυτούς της εκπόνησης όλων των σχεδίων και μελετών που απαιτούνται από το νόμο για την κατασκευή ενός υλοποιήσιμου κτιριακού έργου για προτεινόμενο, αλλά μη υλοποιήσιμο, έργο. Και αυτό δεδομένου ότι ουδέν ουσιαστικό έργο ήταν σε θέση να κατασκευασθεί, βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος. Δηλαδή, δεν υπήρχε δομήσιμη επιφάνεια και δεν υπήρχαν όροι δόμησης» αναφέρεται.
Στο σχετικό υπόμνημα προς τη δικαιοσύνη επισημαίνεται ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο -«χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα του χαρακτηρισμού του νησιού ως δάσους και δασικής έκτασης»- εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη της Οξυάς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε 6-8 μήνες.

Η ρήξη
Η Pimara «αντιλαμβανόμενη πλήρως ότι ουδεμία ουσιαστική εξέλιξη είχε πραγματοποιηθεί μέχρι το χρονικό εκείνο σημείο, όσον αφορά την θετική για το ακίνητο της εταιρείας μας μεταβολή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης αυτού. Καθώς επίσης ότι δεν διαφαίνεται η οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στους αντιδίκους τον Οκτώβριο του 2013, τους δίνει ρητή εντολή να μην προχωρήσουν σε λεπτομερέστερα σχέδια, μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης» διευκρινίζεται στο υπόμνημα.
Εν τέλει, οι δύο πλευρές επήλθαν σε ρήξη, καθώς, βάσει όσων επισημαίνονται στο κείμενο, το αρχιτεκτονικό γραφείο δεν προσκόμισε τις άδειες που θα έπρεπε να έχει λάβει μέχρι την ημερομηνία εκείνη, τις περιοχές που χτίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τοπογραφικούς χάρτες.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγιοστρατίτης ανάφερε, κατά την πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης, ότι τον Ιούλιο του 2013 παράλληλα με τις εν εξελίξει μελέτες ενημέρωσε την εταιρεία για το χρονοδιάγραμμα, τις υποστηρικτικές μελέτες και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπτυξη και αδειοδότηση του έργου.
«Σήμερα διαπιστώσαμε για πρώτη φορά έκπληκτοι ότι το νησί δεν ανήκει στον Εμίρη. Είναι υποψήφιος επενδυτής και η οικογένειά του συμμετέχει στα διάφορα projects. […] Κάναμε όλες τις διαδικασίες, μετ’ εκπλήξεως διαπιστώσαμε ότι δεν παραδώσαμε μελέτες. […] Επενδύσεις χωρίς να πληρώνονται οι μελετητές δεν γίνονται με τίποτα» είχε δηλώσει ο κ. Αγιοστρατίτης στις 11 Νοεμβρίου κατά την εξέταση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, εξερχόμενος από τα δικαστήρια Ευελπίδων.
Αναμφισβήτητα, ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο θα κρίνει η δικαιοσύνη. Μέχρι τότε, όμως, το γραφικό νησάκι του Ιονίου θα παραμείνει αναξιοποίητο και το όραμα της μετατροπής του σε διεθνή τουριστικό προορισμό θα πρέπει να περιμένει…
Στην αντεπίθεση η Pimara για την Οξυά (11 Δεκεμβρίου 2015)
Στην κατάθεση αγωγής κατά της AA Associates, εταιρείας του γνωστού αρχιτέκτονα Στ. Αγιοστρατίτη, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες, η καταριανών συμφερόντων Pimara για την υπόθεση της νήσου Οξυά.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιδικία με αντικείμενο την αδειοδοτική διαδικασία που είχε αναθέσει το επενδυτικό όχημα Pimara στο αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013 όταν η Pimara – μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η καταριανών συμφερόντων Al Rayyan – προχωρά στην αγορά της Οξυάς, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου, έναντι 5.600.000 ευρώ.
Τυπικά, η Οξυά αγοράστηκε από την Pimara AE, η οποία διαχειρίζεται επίσης το portfolio πολλών άλλων επενδυτών.
Πρόθεση του επενδυτή ήταν (και παραμένει) η δημιουργία ενός πρότυπου «Art Island”, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης.
Τη μελέτη για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ανέλαβε ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης καθώς εξαρχής επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σύνθετο project.
Και αυτό διότι τo ισχύον καθεστώς στο νησί δεν επέτρεπε και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε δόμηση, καθώς υπάγεται σε ζώνη Natura.
H επιλογή της aa Associates έγινε λόγω της μεγάλης εμπειρίας στην προετοιμασία επιχειρησιακών σχεδίων (master plan) επενδύσεων, καθώς και διότι διέθετε μακρόχρονη και στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς (Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κλπ).
H aa Associates αναλάμβανε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των εργασιών που θα γίνονταν στην Οξυά.
Συγκεκριμένα, προκειμένου τμήμα, έστω, της νησίδας, να πολεοδομηθεί απαιτούνταν, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και εν συνεχεία η έκδοση προεδρικού διατάγματος, διαδικασίες, δηλαδή, αρκετά χρονοβόρες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές της τεχνικής μελέτης της aa Associates για το νησί και δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του γραφείου σχεδίων και μακετών του έργου χωρίς την τυπική έγκριση του επενδυτή αλλά και η αδυναμία υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη της διαδικασίας οδήγησε -τον Οκτώβριο του 2013- σε τερματισμό τη συνεργασία μεταξύ της Pimara και του αρχιτεκτονικού γραφείου.
Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε, το γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα, έχει λάβει ως προκαταβολή για τις υπηρεσίες που εφέρετο ότι θα παρείχε, το ποσό των 400.000 ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι δαπανήθηκε για τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και αλλαγής των χρήσεων γης, που όμως δεν προχώρησαν.
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας διεκδικεί και περί τα 7 εκατ. ευρώ από την Pimara, η οποία με τη σειρά της κατέθεσε αγωγή κατά της aa Associates αναφορικά με την υπόθεση της Οξυάς.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει καθυστερήσει το project, ωστόσο αποτελεί επιθυμία του επενδυτή, όπως αναφέρθηκε η δημιουργία ενός Art Island, επένδυση από την οποία δεν προσδοκάται όφελος αλλά, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, αποτελεί ένα δείγμα αναγνώρισης των δεσμών που υπάρχουν με την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δικαστική διαμάχη καθυστερεί μια ακόμη επένδυση και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά ερείσματα στο εξωτερικό προκειμένου να αποκατασταθεί – λόγω των γεγονότων των τελευταίων μηνων – η εικόνα της ως business friendly προορισμός.
Τα ¨ντεσού” της δικαστικής διαμάχης για την Οξιά- Τι έγραφε το capital.gr το 2014

NATURA από το 2006
Σε κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων» εντάσσεται η περιοχή που θέλει να επενδύσει ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί.
Τόσο το νησάκι Οξυά, όσο και τα υπόλοιπα πέντε που φέρεται να αγόρασε ο αλ Θανί, στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδες, στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, στο Ιόνιο πέλαγος, αποτελούν τμήμα των περιοχών που προστατεύονται ως Natura 2000.
Μάλιστα, το ΦΕΚ με αριθμό 477 της 31ης Μαΐου 2006, στο οποίο χαρακτηρίζονται οι λιμνοθαλάσσιες, οι χερσαίες και οι ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας και του συμπλέγματος Βόρειων και Νότιων Εχινάδων, υπογράφουν μέλη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2006 και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιος Σουφλιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ 477: Όπως αναφέρει το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σκοπός της κοινής υπουργικής απόφασης είναι «η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες, ποτάμιες περιοχές του νοτίου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Β. και Ν. Εχινάδων του νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία».
Παράλληλα, με το ΦΕΚ 477, οριοθετούνται οι Ζώνες Απόλυτης Προστασίας και οι Ζώνες Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου, ενώ συγκεκριμένα η Οξεία εντάσσεται στην Ζώνη Προστασίας της Φύσης 4, ενώ περιλαμβάνεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 [ΤΚΣ (SCI) – GR 2310001 και ΖΕΠ (SPA) – GR 2310015].
Τι είδους ανάπτυξη προβλέπει ο Φορέας Διαχείρισης: Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στο νησί -η αγορά του οποίου φέρεται να κόστισε 5 εκατ. ευρώ- επιτρέπονται:
Η γεωργία στις υφιστάμενες κατά την έκδοσή της Κοινή υπουργική απόφαση 1319/1993 (ΦΕΚ 755Β) ελαιοκαλλιέργειες
Η βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις εσταυλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας. Ο τρόπος κατασκευής των εγκαταστάσεων και η αισθητική ένταξή τους στο περιβάλλον καθορίζεται από τη μελέτη βοσκοϊκανότητας.
Η μελισσοκομία
Η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών
Η ήπια αναψυχή για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.

Η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., κλπ.
Για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα δέκα (10) στρέμματα.
Οι business του Κατάρ στην Ελλάδα – Το ενδιαφέρον της οικογένειας Αλ Θάνι
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”,
Τι κοινό έχουν η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα 80 στρέμματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, το Ελληνικό, τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; Το Κατάρ. Οι επενδύσεις του εμιράτου και της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια σχεδόν θρυλικές διαστάσεις. Κάποιες είναι πραγματικές, κάποιες δεν προχώρησαν και κάποιες άλλες απλά δεν υπήρξαν ποτέ. Ολες όμως έρχονται τώρα δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς το de facto εμπάργκο που επέβαλαν στο εμιράτο οι «αδελφές» αραβικές χώρες προκαλεί έντονη νευρικότητα στους εμπλεκομένους.

Τοποθετήσεις
Ποιες είναι, λοιπόν, οι business του Κατάρ στην Ελλάδα; Και από την άλλη, ποιοι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν σημαντική έκθεση στο συγκεκριμένο κρατίδιο του Περσικού, ώστε να ανησυχούν για τις εκεί εξελίξεις; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Το Κατάρ μέσω διαφόρων επενδυτικών, εταιρικών και άλλων σχημάτων, που όλα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια των Αλ Θάνι, έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε ακίνητα, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενέργεια και σε κάποιες εισηγμένες. Επίσης, ελληνικές ναυτιλιακές έχουν συμφέροντα στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το εμιράτο. Αλλά ας αρχίσουμε από το τέλος. Το Κατάρ, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον πλανήτη, έχει συστήσει, μεταξύ άλλων, μια ναυτιλιακή κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων Maran Gas (Αγγελικούσης). H Maran Gas και η Nakilat, κρατική ναυτιλιακή του Κατάρ, ελέγχουν από κοινού τη Maran Nakilat, η οποία έχει στόλο 13 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται από τη VesselsValue στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ εκτελεί μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ, στη «Χρυσή Γραμμή» του μετρό της Ντόχα, η κοινοπραξία ALYSJ, επικεφαλής της οποίας είναι η ΑΚΤΩΡ. Από την άλλη, μεγάλες είναι και οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Αγαπημένη αδιαμφισβήτητα χώρα των Αλ Θάνι, οι οποίοι όχι μόνον την επισκέπτονται συχνά, αλλά την έχουν επιλέξει ως έδρα ελλιμενισμού κάποιων εκ των mega yacht τους, όπως το Al Mirqab, την 133 μέτρων και αξίας 200 εκατ. δολαρίων θαλαμηγό τους, που στα χαρτιά ανήκει στον Καταρινό σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζάμπερ μπιν Μοχάμεντ μπιν Αλ Θάνι. Συγγενή δηλαδή του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, που είναι ο μονάρχης του Κατάρ από τις 25 Ιουνίου του 2013.
Στα νησιά του Ιονίου
Τον πρώην σεΐχη μπορεί κανείς να τον συναντήσει συχνά στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλα νησιά του Ιονίου και όχι μόνον, καθώς εκτός του ότι αρέσουν τόσο σε αυτόν όσο και στη δεύτερη σύζυγό του, σεϊχά Μόζα μπιν Νασέρ αλ Μισνέντ, πιστώνεται και την εξαγορά του ξενοδοχείου Μιραμάρε στην Κέρκυρα, αλλά και τις επενδύσεις στη Ζάκυνθο και την Οξυά στις Εχινάδες. Οι τελευταίες δύο επενδύσεις καρκινοβατούν ακόμα λόγω σημαντικών νομικών προβλημάτων. Ομως, άλλες επενδύσεις που έγιναν από την οικογένεια των Αλ Θάνι ή βραχίονες του κραταιού κρατικού ταμείου του εμιράτου, του Qatar Investment Authority, είχαν πολύ καλύτερη τύχη. Αλλες πάλι όχι. Επίσης, το Κατάρ είναι εδώ και χρόνια μεταξύ των μετόχων της Alpha Bank, ενώ συμμετείχε στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλων ελληνικών τραπεζών. Μια άλλη σημαντική επένδυση του εμιράτου στην Ελλάδα, της τάξης των 58 εκατ. δολαρίων, είναι αυτή της Qatar Petroleum International στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ με ποσοστό 25% όπου συνυπάρχει πλέον με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez. Αλλη επένδυση είναι, τέλος, ενός επίσης γαλαζοαίματου Καταρινού, του σεΐχη Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, που είχε αγοράσει το 5,1% της MLS Πληροφορική.

Επενδύσεις που δεν προχώρησαν
Υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, που όμως δεν «περπάτησαν». Η μία είναι στο Ελληνικό, στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του οποίου υπήρχε ενδιαφέρον, για να αποσυρθεί μετά. Ομως επανήλθε, αλλά χωρίς να κατατεθεί τελικά δεσμευτική προσφορά. Από τον Περσικό Κόλπο ισχυρίζονται πως γι’ αυτό ευθύνεται η ασάφεια κάποιων κρίσιμων όρων της ιδιωτικοποίησης. Ως γνωστόν, το Ελληνικό δόθηκε αλλού. Αλλού δόθηκε και η «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία είχε δρομολογηθεί συμμετοχή των Αράβων και μάλιστα με πανηγυρική υπογραφή συμφωνίας με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Συμφωνία η οποία, όμως, τελικά επίσης δεν προχώρησε. Αλλη «επιχειρηθείσα» επένδυση του Κατάρ ήταν το «παγωμένο» μνημόνιο επενδύσεων που είχε υπογραφεί (επίσης με πανηγυρικό τρόπο το 2010 στη Νέα Υόρκη), μεταξύ του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι και του Γ. Παπανδρέου. «Πάγωσε», κατά τους Καταρινούς, εξαιτίας των τότε κυβερνητικών χειρισμών. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας και για τα 82 στρέμματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο project παραμένει «ολοζώντανο».



 Αναδημοσίευση: anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου