Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Το κόλπο εκατομμυρίων ευρώ
στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»


Εντυπωσιάζει ο τρόπος χρηματοδότησης της Κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Και με τον τρόπο που κινήθηκαν επιχειρηματικά οι ιδρυτές του, Αναστασιάδης Τριανταφυλλόπουλος και Καραμήτσος. Είναι η μόνη εφημερίδα που οι εκδότες του «έβγαλαν χρήμα», αντί να χάσουν από την ενασχόλησή τους με την εφημερίδα.

Τώρα που το σκέφτομαι, η τακτική των Θέμου - Μάκη πρέπει να το έκαναν πολλοί τις εποχές που «δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Και δε μιλάω για απλούς επιχειρηματίες αλλά για ανθρώπους που είχαν προσβάσεις στο τραπεζικό κυρίως, αλλά και στο πολιτικό σύστημα.

Δείτε το «κόλπο» θαυμάστε το κι απορήστε μαζί μου, για το πώς δεν έγινε ακόμη σενάριο σε καμμιά ταινία του Hollywood.
* * *
Τον Ιούνιο του 2005, ιδρύθηκε η εταιρεία Εκδόσεων Πρώτο Θέμα -ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, η οποία εξέδωσε την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Σε αυτή την εταιρεία ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε το 40%, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επίσης 40% και ο Τάσος Καραμήτσος το 20%. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 100.000 ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου του 2007, ιδρύεται η εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε, με τους ίδιους μετόχους και ακριβώς τα ίδια ποσοστά. Δύο μόλις βδομάδες μετά, στις 9 Νοεμβρίου του 2007, η Τράπεζα Πειραιώς, δίνει δάνειο 18 εκατομμύρια, στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, η οποία αγοράζει τις μετοχές των Αναστασιάδη, Τριανταφυλλόπουλου και Καραμήτσου στις 22 Νοεμβρίου. Δηλαδή οι τρεις τους μοιράζονται 18 εκατομμύρια ως φυσικά πρόσωπα, για να πουλήσουν τις μετοχές στην εταιρεία της οποία οι ίδιοι είναι μέτοχοι. Ο Αναστασιάδης παίρνει με βάση τα ποσοστά του 7,2 εκατομμύρια, ο Τριανταφυλλόπουλος το ίδιο και ο Καραμήτσος 3,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2008, η εκδοτική ΠΗΓΑΣΟΣ αγοράζει το 70% των μετοχών της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ. Συγκεκριμένα αγοράζει το σύνολο του ποσοστού του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (40%), το 20% του Αναστασιάδη και το 10% του Καραμήτσου. Το συνολικό τίμημα είναι 12.780.000 ευρώ. Από την πώληση, ο Τριανταφυλλόπουλος παίρνει 7.380.000 ευρώ, ο Αναστασιάδης 3.600.000 ευρώ και ο Καραμήτσος 1.800.000 ευρώ.
Το συνοικέσιο με το εκδοτικό συγκρότημα του Μπόμπολα όμως δεν κρατά πολύ. Οι Αναστασιάδης και Καραμήτσος αγοράζουν από τον Μπόμπολα τις μετοχές που κατείχε. Δεν δίνουν όμως χρήματα οι ίδιοι, ούτε παίρνουν δάνειο. Φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία την ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΑΕ. Η εταιρεία αυτή εξ ολοκλήρου δική τους, παίρνει δάνειο 18 εκατομμύρια και πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς, για να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει ο Μπόμπολας στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Έτσι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα περνά στους δύο, μέσα από εταιρείες των οποίων είναι μέτοχοι, ενώ φαίνεται να καταβάλουν μόλις 3 εκατομμύρια από τα δικά τους διαθέσιμα.



Αναδημοσίευση: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου