Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Τα πρόσωπα και γεγονότα που μας
απασχόλησαν το 2018, λόγω της Δικαιοσύνης

Η χρονιά που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα αποτελεί μέρος της ιστορίας, είναι χρόνια γεμάτη δικαστικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, μονοπώλησαν τον δημόσιο διάλογο και προκάλεσαν αναταράξεις, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Καταγράφουμε σήμερα πρόσωπα και γεγονότα που ξεχώρισαν το 2018 επειδή απασχόλησαν την διακαιοσύνη. Είναι πρωταγωνιστές μεγάλων δικαστικών υποθέσεων, από τον Αρτέμη Σώρρα μέχρι τον Γιάννο Παπαντωνίου και από τον Αριστείδη Φλώρο μέχρι τον γνωστό ενεχειροδανειστή Ριχάρδο, βρέθηκαν στον «κυκλώνα» αποκαλύψεων, λογοδότησαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και άκουσαν την κρίση δικαστών και εισαγγελέων για τις υποθέσεις του.
Ας δούμε τα πρόσωπα και τις υποθέσεις που πιστεύω πως έχουν ενδιαφέρων. Και να σημειώσω πως όλα δείχνουν πως την νέα χρονιά, όσο καθυστερούν οι βουλευτικές εκλογές, θα έχει ακόμη περισσότερα «μπλεξίματα» η πολιτική με την δικαιοσύνη
* * *
Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου
Αναμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς σε δικαστικό επίπεδο είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρέθηκε, μετά από χρόνια ερευνών, στις φυλακές Κορυδαλλού, προφυλακισμένος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μαζί του προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου. Την απόφαση για την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του έλαβαν στις 23 Οκτωβρίου 2018  η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίνα, μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου και την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αικατερίνη Τσιρώνη.
Η υπόθεση αφορά σε μίζα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η οποία, κατά το κατηγορητήριο συνδέεται με τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αρνούνται τις κατηγορίες ωστόσο οι πολυεπίπεδες έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης για τον πρώην υπουργό συνεχίζονται και αφορούν και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο.

Τάσος Μαντέλης – Γιάννης Ανθόπουλος
Ένας ακόμα πρώην πολιτικός που βρέθηκε και φέτος αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη ήταν ο Τάσος Μαντέλης. Η πρωτόδικη καταδίκη του επικυρώθηκε και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως (συνολικά 140.000 ευρώ) για την υπόθεση των δύο εμβασμάτων ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων τα οποία φέρεται από τη Siemens για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.
Καταδικαστική ήταν η κρίση της Δικαιοσύνης πριν από λίγες εβδομάδες και για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για υπόθεση τοκογλυφίας.

Ρένα Δούρου, Μάτι και Μάνδρα
Στο «κυκλώνα» δύο δικαστικών ερευνών για τις τραγωδίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο με τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Νέο Βουτζά και τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα βρέθηκε και βρίσκεται η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η κυρία Δούρου μαζί με άλλα αρμόδια πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται κλήθηκε εντός του 2018 από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα της υπόπτου στο πλαίσιο και των δύο προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις τραγωδίες που στοίχισαν σε δεκάδες συμπολίτες μας.
Πλέον, εντός, του 2019 αναμένεται οι εισαγγελικές αρχές να αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της κυρίας Δούρου και των υπόλοιπων υπόπτων.

Αρτέμης Σώρρας
Ο άνθρωπος που υποστήριζε ότι θα σώσει τη χώρα με τα 600 δισεκ. ευρώ που διαθέτει βρέθηκε από τη φυγοδικία, στη φυλακή μετά τη σύλληψή του, τον Ιούνιο του 2018, για βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων αυτή της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Αρτέμης Σώρρας προφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2018 χωρίς ωστόσο να πάψει να υπερασπίζεται το «μύθευμα» του, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα των δικαστικών αρχών. Ακόμα και στην απολογία του ενώπιον του 1ου ειδικού ανακριτή Βασίλη Ζιάκα συνέχισε να υποστηρίζει ότι έχει να βοηθήσει την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες, υποστηρίζοντας πως έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης.
Πλέον, εντός του 2019 αναμένεται η παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του ακροατηρίου προκειμένου η ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση της «Ελλήνων συνέλευσης» και να αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση του Αρτέμη Σώρρα και των συγκατηγορουμένων του.

Κωνσταντίνος Φρουζής, Ελένη Ράικου, Ελένη Τουλουπάκη και Novartis
Είναι αρχές Φεβρουαρίου του 2018 όταν το Πανελλήνιο μαθαίνει το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, και την ύπαρξη καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων. Οι καταγγελίες αφορούν στο ότι ο κ. Φρουζής δωροδόκησε τα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη για δωροδοκία, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα και η υπόθεση γίνεται αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Πλέον, η δικογραφία έχει επιστρέψει στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς από τη Βουλή οι οποίοι ερευνούν τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Παράλληλα, η προ μηνών διαρροή στον Τύπο της πληροφορίας πως ο σύζυγος, γιατρός, της εισαγγελέως Εφετών και πρώην εισαγγελέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, προκάλεσε εισαγγελικό εμφύλιο. Η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της προχώρησαν σε νομικές ενέργειες σε βάρος της νυν εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων, Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα, αποδίδοντάς τους την διαρροή των πληροφοριών στον Τύπο.

Αριστείδης Φλώρος
Ο δρόμος για την ελευθερία που άνοιξε τον Αύγουστο του 2018 για τον Αριστείδη Φλώρο ήταν τελικά όπως αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος. Εκμεταλλευόμενος τη διάταξη του επονομαζόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις ακόμα και καταδικασθέντων σε πολυετείς καθείρξεις όπως ο ίδιος (εκτίει ποινή 21 ετών για την υπόθεση υπεξαίρεσης των εταιρειών Energa-Hellas Power) για λόγους υγείας, ο Αριστείδης Φλώρος είδε την πόρτα των φυλακών Χαλκίδας να ανοίγει. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποφυλακίστηκε και η πλαστότητα των πιστοποιητικών που  επικαλέστηκε, οδήγησαν στην ανάκληση της αποφυλάκισης του, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο του από τις φυλακές και στην επιστροφή του, στο Κατάστημα Κράτησης της Χαλκίδας.

Ενεχυροδανειστής Ριχάρδος
Το πρόσωπο που έκλεψε τις εντυπώσεις στα τέλη του 2018 και βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μία από τις αμφιλεγόμενες δικαστικό-αστυνομικές υποθέσεις της χρονιάς δεν είναι άλλος από τον γνωστό ενεχυροδανειστή, Ριχάρδο Μυλωνά. Η πανηγυρική του σύλληψη για τη φερόμενη υπόθεση λαθρεμπορίας είχε μία πρωτοφανή ανατροπή με τη νομική αμφισβήτηση της στοιχειοθέτησης της κατηγορίας.
Τελικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε την αποφυλάκιση του, όπως και των υπόλοιπων επτά συγκατηγορουμένων του, λέγοντας πως ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αλλά ωστόσο οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής!



Αναδημοσίευση: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου