Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Πληροφορίες εμφανίζουν απευθείας
εμπλοκή Σημίτη στο σκάνδαλο C4i


Νέες καταγγελίες για τον διαγωνισμό για το C4I και την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κάνει ο Παύλος Πεζάς, ένας εκ των μαρτύρων για την υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι καταθέσεις του οποίου εμπεριέχονται στη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή.
Ας δούμε τί αποκαλύπτει η Real News της 2ας Δεκεμβρίου, σε κείμενο του Αλέξανδρου Κόντη. Στο πρωτοσέλιδο μπορεί κανείς να το δει αριστερά κάτω από το λογότυπο.
* * *
Πιέσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και διαρκείς μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε ο διαγωνισμός για το C4i να κατακυρωθεί υπέρ της κοινοπραξίας των εταιρειών SAIC και Siemens  αποκαλύπτει η νέο δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση. Από τις νέες καταθέσεις των μαρτύρων, το 2017 και το 2018, ξεχωρίζει αυτή του Παύλου Πεζά , του Ελληνοαμερικανού πρώην αντιπροέδρου της  TRS (Thales Raytheon System), της δεύτερης κοινοπραξίας που διεκδικούσε το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Σε παλαιότερή του κατάθεση, στις 5 Φεβρουαρίου 2009, ο Π. Πεζάς ανέφερε πως «ήρθε σε (μένα ένα μήνυμα μέσω τρίτου ατόμου, προερχόμενο από το γραφείο του τότε πρωθυπουργού, με το οποίο μου έλεγαν να μη ρίχνω άλλο λάδι στη φωτιά». Στη νέα του κατάθεση, στις 25 Ιανουαρίου του 2018, ο τότε αντιπρόεδρος της TRS κλήθηκε από τους ανακριτές να διευκρινίσει τι εννοούσε. Στην απάντηση που δίνει, αναφέρεται σε επιστολές που είχε στείλει στον πρώην πρωθυπουργό, στις οποίες επεσήμαινε ότι η προσφορά της TRS για το C4i ήταν η συμφέρουσα  από αυτήν της SAIC. Παράλληλα αναφέρεται στον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Σπύρο Τραυλό, ως το πρόσωπο που του μετέφερε το μήνυμα από το γραφείο του Κ. Σημίτη, να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Μου το είπε ο τότε γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διά ζώσης. Ειδικότερα, μου είπε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού σου στέλνει αυτό το μήνυμα, διότι τις προηγούμενες ημέρες είχε σταλεί η επιστολή της 28/2/2003 στον πρωθυπουργό, την οποία σας έχω ήδη καταθέσει, που δεν την υπέγραφα εγώ, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της TRS και την οποία τότε την είχα κοινοποιήσει και στον μισό Τύπο, με την οποία επισημαίνουμε ότι η προσφορά της TRS ήταν κατά εξίμισι εκατομμύρια ευρώ φθηνότερη, είπε ο Π. Πεζάς στους ανακριτές τον περασμένο Ιανουάριο. Στην ίδια κατάθεση, ρωτήθηκε αν ενημέρωσε την TRS για το μήνυμα του γραφείου του πρωθυπουργού. «Ναι, τους ενημέρωσα και τους είπα ότι πρέπει να σταματήσουμε», έχει καταθέσει ο Π. Πεζάς, προσθέτοντας πως συνέστησε στους επικεφαλής  της κοινοπραξίας να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση του C4i για να μην υποστεί η TRS ζημιά σε άλλο έργα που έχει αναλάβει στην Ελλάδα. «Ήταν εμφανές ότι τα επιχειρήματά μας και το δίκιο μας δεν υπολογίζονταν και, εφόσον είχαμε και τρέχουσες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αξιολόγησή μας ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσουμε κάτι, παρά μόνον πιθανόν να έχουμε ζημιά», καταθέτει ο 61χρονος σήμερα Ελληνοαμερικανός στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Δημήτρη Ορφανίδη.

Τρία ΚΥΣΕΑ
Στις 23 Ιανουαρίου του 2001, το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει να κηρύξει τη διαδικασία για την προμήθεια του συστήματος C4i «περατωθείσα χωρίς αποτέλεσμα, διότι από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι δεν είναι συμφέρουσες οι δυο προσφορές», όπως γράφεται στα πρακτικά. Ως πρόεδρος εκείνου του ΚΥΣΕΑ υπογράφει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Άμυνας Γ. Παπαντωνίου, Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση.
Μέχρι τότε, η SAICSiemens είχε προσφέρει 317.371.942 ευρώ για την υλοποίηση του C4i. Η προσφορά της TRS ήταν περίπου 900.000 ευρώ υψηλότερη (318.361.761). Ωστόσο, για τη μεταολυμπιακή μίσθωση του συστήματος έδινε 24.304.000 ευρώ, έναντι 30.946.000 που προσέφερε η SAIC. Συνεπώς η προσφορά της TRS ήταν καλύτερη κατά 6.642.000 ευρώ.
Το ΚΥΣΕΑ της 23ης Ιανουαρίου εξουσιοδοτεί τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιος Τάξης να διαπραγματευτούν απευθείας με τον κάθε να συμμετέχοντα στον άκαρπο διαγωνισμό. Όμως η απόφαση αυτή φαίνεται πως εφαρμόζεται μόνο για τη μία κοινοπραξία. Τον Ιούλιο του 2018, στον ειδικό εφέτη ανακριτή εγχειρίστηκαν έγγραφα που φωτίζουν αθέατες πλευρές του τρόπου ανάθεσης του C4i. Μεταξύ αυτών είναι και επιστολή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών με ημερομηνία τις 29 Ιανουαρίου του 2003 που υπογράφει ο Σπ. Τραυλός. Στην επιστολή τονίζεται ότι το C4i θα ανατεθεί με «ενέργειες που απαιτούν μυστικότητα»! «Εγκρίνεται η υλοποίηση από τη ΓΔΑΕΕ (σ.σ.: Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων) του προγράμματος Προμήθεια Συστημάτων C4i  Ολυμπιακής Ασφάλειας για κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων κατ' εξαίρεση των κανονικών διαδικασιών κατά τα άρθρο 71 του ΠΔ 284/89 και κατά τις εξαιρέσεις του κώδικα Δημόσιου Λογιστικού και τις υπόλοιπες περιπτώσεις του άρθρου 73 του παρόντος και σε ενέργειες που απαιτούν μυστικότητα», γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή, στην οποία περιλαμβάνεται και το εξής μήνυμα προς τους παραλήπτες της «Το πρόγραμμα, ως απόρρητο και κατεπείγον, απαιτεί όλες οι ανάλογες ενέργειές σας να τύχουν ανάλογου χειρισμού». Παραλήπτης της εν λόγω επιστολής είναι η κοινοπραξία  SAIC - Siemens. Όχι όμως και η TRS.

Γραπτή διαταγή
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη, σε έγγραφο με τίτλο «Συνέχεια ΦΕΕ/27-1-2003»  ο Σπ. Τραυλός δίνει γραπτή διαταγή προς την επιτροπή που ασχολείται με τις προσφορές των εταιρειών «να ζητηθεί νέα προσφορά οπό τη SAIC ΤEAM, η οποία να μην υπερβαίνει το 255 εκατ. ευρώ». Η επιτροπή, όμως, δεν διατάσσεται να ζητήσει αντίστοιχη προσφορά και από την TRS. Τα στοιχεία της Δικαιοσύνης δείχνουν ότι την περίοδο αυτή ήταν ενεργές δύο βελτιωμένες προσφορές. Η SAICSiemens έδινε 278.465.517 ευρώ και η TRS 264.399.847 ευρώ. Ο ίδιος ο Σπ. Τραυλός στη νέα κατάθεσή του, στις 9 Οκτωβρίου του 2018, ερωτάται γιατί η διαταγή που έστειλε για τα 255 εκατ. ευρώ απευθύνεται μόνο στη SAIC. «Είναι προφανές σε εμένα ότι στον ενδιάμεσο χρόνο πριν δοθεί η συγκεκριμένη εντολή είχε αποχωρήσει η TRS», απαντά ο Σπ. Τραυλός. Αυτό, όμως, φαίνεται πως δεν ισχύει.
Στις 27 Φεβρουάριου 2003, το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει ξανά. Επί λέξει το κείμενο των πρακτικών γράφει τα εξής: «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας επιλέγει την κοινοπραξία SAIC TEAM ως προτιμητέα ανάδοχο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, κρίνοντας ότι κατέθεσε τη συμφερότερη προσφορά με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των όρων ανάθεσης του προγράμματος C4i Ολυμπιακής Ασφάλειας με μείωση του κόστους του προγράμματος». Σημειώνεται πως μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις 6 Φεβρουάριου, ο Γ. Παπαντωνίου υπέγραψε τη σύμβαση των φρεγατών με τη Thales ύψους 381.578.580 ευρώ.
Την επομένη του δεύτερου ΚΥΣΕΑ, ο επικεφαλής της TRS, Φίλιπ Τζορτζ στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Σε αυτήν, παραθέτει τα στοιχεία που καθιστούν την προσφορά της κοινοπραξίας πιο συμφέρουσα από αυτήν της SAIC - Siemens διαμαρτύρεται και τονίζει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στον εν λόγω διαγωνισμό προσφέροντας τα υπό προμήθεια συστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, με συμφερότερους όρους από αυτούς που προσφέρουν οι ανταγωνιστές μας». Μία εβδομάδα μετά, στις 7 Μαρτίου, ο Νίκος Θέμελης, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, κοινοποιεί την επιστολή στους υπουργούς Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας εγγράφως πως ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι «να τη λάβετε υπόψη».
Παράλληλα, στις 10 Μαρτίου, ο Π. Πεζάς (φωτό) στέλνει μια νέα επιστολή, που απευθύνεται σε όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, δηλαδή τους Σημίτη, Σκανδαλίδη, Παπαντωνίου, Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπανδρέου, Χριστοδουλάκη και τον ΑΓΕΕΘΑ Γιώργο Αντωνακόπουλο. «Επειδή το ΚΥΣΕΑ όφειλε να ανακηρύξει την εταιρεία μας προσωρινό μειοδότη και να μας καλέσει προκειμένου να βελτιώσουμε την προσφορά μας και να διαπραγματευτούμε το τελικό τίμημα, σας γνωρίζουμε με την παρούσα και επιφυλασσόμενοι παντός άλλου νομίμου δικαίωματός μας ότι θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας και θα σας υποβάλουμε, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το σύστημα C4i» αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της  TRS.

Εισήγηση Γιάννου
Στις 13 Μαρτίου, το ΚΥΣΕΑ συνέρχεται για τρίτη και τελευταία φορά για το C4i. «Αποφασίζει την ανάθεση της υλοποίησης του προγράμματος  C4i Ολυμπιακής Ασφάλειας στην κοινοπραξία SAIC TEAM, γράφει το πρακτικό της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. το οποίο υπογράφουν άπαντες (Σημίτης Χριστοδουλάκης Παπαντωνίου, Σκανδαλίδης Τσοχατζόπουλος, Β. Παπανδρέου, Χρυσοχοΐδης, Γιαννίτσης), πλην του Γ. Παπανδρέου, πάνω από το όνομα του οποίου αναγράφεται η λέξη «απών». Την εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ υπέρ του SAIC κάνει ο Γ. Παπαντωνίου. «Η κοινοπραξία SAIC TEAM ανταποκρίθηκε και κατέθεσε νέα προσφορά στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεων η οπαία ανέρχεται στο ύψος των 254.999.000 ευρώ», αναφέρεται στην εισήγηση του Γ. Παπαντωνίου.
Βάσει των νέων δεδομένων που προκύπτουν για την υπόθεση, το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή ότι θα παραστεί ως πολιτικώς ενάγον στην ποινική διαδικασία και ότι αιτείται χρηματική ικανοποίηση 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.



Αναδημοσίευση: pronews.gr και real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου