Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

To σωστό και λογικό Retouch
στις φωτογραφίες και οι χρησιμότητές του

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε φωτογραφία της κ. Γεννηματά που δημοσιεύω πιο κάτω. Με την ευκαιρία αυτής ο χρήστης τους twitter Shallow_DOF - ‏ @Shallow_DOF έγραψε ένα καταπληκτικό, όπως πιστεύω, κείμενο. 
Με το οποίο υπερασπίζεται την δουλεία του και μας εξηγεί την χρησιμότητα
του
retouch. Βέβαια θα πείτε πως μερικές φορές το «before» είναι πιο καλό από το «after». Και μιλάμε ως χρώματα όπως στη φωτογραφία δίπλα.
Αλλά ας δούμε το κείμενο του Shallow_DOF, με μερικές διορθώσεις - προσαρμογές θα έλεγα - γιατί τα tweets έγιναν κείμενο:
* * *
Επειδή πολύ φασαρία έγινε με το Photoshop και τη κ. Γεννηματά. Όλες οι φωτογραφίες του κειμένου είναι δικές μου και σε όλες τις φωτογραφίες έχω κάνει εγώ το retouch.
Το retouch είναι παντού. Δεν υπάρχει φωτογραφία που να μην έχει περάσει από μια επεξεργασία. Το θέμα είναι όμως πόσο; Το ζητούμενο είναι να κάνει τόσο, όσο χρειάζεται για να μη φαίνεται μια φωτογραφία επεξεργασμένη.
Το retouch δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται καλή γνώση του φωτός, μελέτη και συνεχή εξάσκηση. Έχω φίλες make up artists που τις έχω τρελάνει για να μάθω να σκιάζω (το άτιμο το contouring βλέπετε...). Χρειάζεται να ξέρεις θεωρία των χρωμάτων ακόμα και λιγάκι ανατομία. 
Πότε όμως πρέπει να γίνεται; Πχ σε φωτογραφίες μόδας. Μαλλιά πετάνε παντού, το make up χαλάει ενώ ο φακός και το φως είναι άλλος κόσμος σε σχέση με αυτόν που βλέπει το μάτι. Χρειάζονται διορθώσεις όχι για να φαίνονται όλα τέλεια αλλά για να μην πέφτει το μάτι αλλού. (δες την 4αδα με τις σχετικές φωτο)
Σε φωτογραφίες γάμου. Βάλε-βγάλε το βέλο τα μαλλιά χαλάνε. Το make up επίσης λόγω της ζέστης αλλοιώνεται. Δεν μπορείς να δώσεις στην κοπέλα μια φωτογραφία απο εκείνη την ημέρα και να μην είναι τουλάχιστο στην καλύτερη της εκδοχή. Όχι άλλος άνθρωπος όμως. (τελευταίες φωτο)
Επίσης σε στούντιο. Τα φώτα αλλάζουν το χρώμα στο σώμα ανάλογα με τις συνθήκες. Χρειάζονται διορθώσεις γενικά. Αν κάποια δει τη γούνα για πχ να δει τη γούνα και όχι τις όποιες ατέλειες ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ.
Το σημαντικότερο λάθος; Το παρακάνουμε. Ειδικά όσοι έχουν ασχοληθεί λίγο με αυτό. Επίσης: Όσοι χρησιμοποιούν διάφορα plug inns για το PS προκειμένου να κάνουν γρήγορα. Κανονικά θέλει υπομονή, και να κάνεις ένα σημαντικό διάλλειμα.
Μια φωτογραφία ανάλογα το σκοπό που θα εξυπηρετήσει μπορεί να χρειάζεται και μια ώρα δουλειάς. Εκεί είναι που την πατάνε όλοι. Μετά το διάλλειμα που είπαμε, πάντα ΠΑΝΤΑ βρίσκεις ότι το έχεις παρακάνει και κάνεις σχετικές διορθώσεις.
Τις περισσότερες φορές όμως ακούς: «Θέλω λίγο Photoshop». Και οι πελάτισσες (δυστυχώς κυρίως οι γυναίκες το θέλουν) επιθυμία τους είναι να μη φαίνεται το παραμικρό ψεγάδι. Το σωστό όμως είναι να διατηρείς όλη την υφή του δέρματος για πχ και να μην έχεις το λεγόμενο Barbie effect
Γι’ αυτό φωτογραφίζεις με βάση το πως θα κάνεις retouch. Το φως ανάλογα με το πως πέσει δημιουργεί άλλη υφή στο δέρμα. Το θέμα είναι να μπορείς να εντοπίζεις μόνο ότι χρειάζεται διόρθωμα και τίποτα άλλο. Και αυτό θέλει εμπειρία και γνώση.
Συμπέρασμα: Μη δαιμονοποιείτε το retouch. Εξυπηρετεί και αυτό ένα σκοπό. Αν γίνονται λάθη; Φυσικά. Αν συμφωνώ με το έντονο retouch στην κ. Γεννηματά; Όχι δε συμφωνώ. Ως άνθρωπος που ασχολείται με αυτό θεωρώ, τεχνικά, ότι ήταν λάθος τόσο έντονο. Αλλά το πιο σημαντικό;
Έχω κάνει πάρα πολλά πορτραίτα και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι όλοι οι άνθρωποι ειναι ξεχωριστοί και όμορφοι. Με τις ατέλειες και τις ιδιομορφίες τους. Άρα η κ. Γεννηματά χάνει την ευκαιρία να ταυτιστεί με όλους μας. 
ΥΓ Παρακαλώ να σεβαστείτε τις φωτογραφίες μου. 
Ευχαριστώ


Αναδημοσίευση: twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου