Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Πώς δε θα πάρουμε κιλά τις μέρες
των γιορτών χωρίς να στερηθούμε τίποτε


Τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς: χαλαρώνουμε και αφήνουνε τον εαυτό μας να κάνει «παρασπονδίες» είτε στο σπίτι είτε σε καλέσματα. Ώσπου, όλη αυτή η «χαλαρότητα» κορυφώνεται στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: παραδινόμαστε χωρίς αντιστάσεις σε γιορτινά πιάτα και οι θερμίδες κάνουν κι αυτές «πάρτι» μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τα λιπαρά.
Όλα είναι μέσα στο μυαλό. Υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε σε απόσταση τα παραπανίσια κιλά των γιορτών. Αρκεί να διατηρήσουμε το μέτρο και να ακολουθήσουμε χρήσιμες συμβουλές που εγγυώνται αποτέλεσμα, χωρίς στερήσεις. Αλλωστε, οι γιορτές είναι μια περίοδος, σαν διάλειμμα από την καθημερινότητα. Ας τις χαρούμε, προσέχοντας παράλληλα τη γραμμή μας.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα κιλά των γιορτών, χωρίς να στερηθούμε αρώματα και πλούσιες γεύσεις;
* * *
Δεν  παραλείπουμε τα κύρια γεύματα της ημέρας (το πρωινό και το μεσημεριανό) θέλοντας να φυλάξουμε την όρεξή μας για το βράδυ. Αν πάμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα με (σχεδόν) άδειο στομάχι θα καταλήξουμε να θέλουμε να φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, χωρίς μέτρο. Επιλέγουμε ένα πρωινό με πρωτείνες που θα μας δημιουργήσει αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα.
Βάζουμε μικρές ποσότητες στο πιάτο μας: Προσπαθούμε να φάμε λίγο απ’ όλα. Έτσι θα δοκιμάσουμε και θα απολαύσουμε όλες τις γιορτινές γεύσεις, χωρίς στερήσεις και χωρίς να νιώσουμε λίγο μετά το στομάχι μας, έτοιμο να εκραγεί.
Λαχανικά: Τα λαχανικά θα μας χαρίζουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα κορεσμού χωρίς να σε επιβαρύνουν με θερμίδες. Φροντίζουμε να βάλουμε στο πιάτο μας μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σαλάτας (πχ. Με ψητά λαχανικά) και θα δεις ότι θα χορτάσουμε γρηγορότερα.
Λέμε και «όχι» πότε ποτε: Φίλοι και συγγενείς να μας πιέζουν για να γεμίζουμε συνεχώς το πιάτο μας. Όμως, πρέπει να έχουμε τον αποκλειστικό έλεγχο στο τι θα φάμε και μην παρασυρόμαστε. Με ευγενικό και διακριτικό τρόπο μπορούμε να αρνηθούμε, χωρίς να καταπιεστείς.
Πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού: Αντί για αναψυκτικά, σόδα και συμπυκνωμένους χυμούς, πίνουμε νερό. Έτσι δημιουργείται το αίσθημα κορεσμού και βέβαια δεν θα επιβαρύνει με «κενές θερμίδες». Εννοείται ότι δεν πρέπει να στερηθούμε ένα ποτήρι κρασί, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την ποσότητα.
Δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την γυμναστική: Πρέπει να χαλαρώσουμε για να απολαύσουμε με την καρδιά μας τις γιορτινές ημέρες, αλλά δεν πρέπει να βγούμε εντελώς εκτός προγράμματος. Η γυμναστική κρατάει σε καλά επίπεδα το μεταβολικό μας ρυθμό και μας κάνει να νιώθουμε ευεξία ακόμα κι αν φάμε λίγο παραπάνω.
Πρέπει να κοιμόμαστε καλά: Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα άσκοπα ξενύχτια. Δεν λέμε πως πρέπει είμαστε οι πρώτοι που θα φύγουμε από το κάλεσμα, αλλά την περίοδο των γιορτών δεν πρέπει στερούμαστε συνεχώς τον ύπνο. Έρευνες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με την αύξηση βάρους. Όταν κοιμάσαι λίγο πεινάς περισσότερο άρα τρως περισσότερο.
Τρώμε σαλάτα ή σούπα πριν το κύριο εορταστικό γεύμα: Έτσι θα δημιουργηθεί πιο σύντομα αίσθημα κορεσμού και δεν θα φάμε τόσο μεγάλη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.



Αναδημοσίευση: bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου