Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κι όμως. Ο Κων/νος Μητσοτάκης είχε δίκιο

«Το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται». Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Κων/νος Μητσοτάκης το 1993. Στην ιστοσελίδα luben.tv αναφέρετε πως η δήλωση αυτή έγινε στις 13 Φεβρουαρίου του 1993. Με βάση όλα αυτά έψαξα στο διαδίκτυο για να βρω που ειπώθηκε. Δεν βρήκα ΤΙΠΟΤΕ
Ούτε μία αναφορά. Πως το είπε για παράδειγμα σε συζήτηση που είχε με τον τάδε πολιτικό, σε συνέντευξη στο δείνα έντυπο ή σε ομιλία του εκεί. Δεν βρήκα αναφορά, πολύ περισσότερο κάποιο βίντεο που να υπάρχει αυτή η φράση.
Μάλιστα στο παρακάτω απόσπασμα από εκπομπή που MEGA, που ο τότε πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στους κ.κ. Ρουσόπουλο και Χατζηνικολάου – 4 μέρες πριν τις εκλογές του 1993 που τις έχασε -  δεν γίνεται καν αναφορά σ’ αυτή. Παρ’ όλο που όπως φαίνεται αυτός που «ανέβασε» το απόσπασμα ήθελε πει πόσο διαφωνεί μ’ αυτή την άποψη.
Όμως το ότι ειπώθηκε αυτή η φράση, ήταν γνωστό από τότε. Που ζούσε ο τότε πρωθυπουργός. Τουλάχιστον σε μένα δεν έγινε γνωστή κάποια διάψευσή της. Και να μην ειπώθηκε ακριβώς έτσι λοιπόν κάπου, είναι πιθανόν η φράση αυτή να είναι «η κεντρική ιδέα» μιας ολόκληρης συνέντευξης. Που αν δεν υπάρχουν κι άλλα στοιχεία δεν μπορείς να το βρεις.
Το σίγουρο όμως είναι πως αυτή η φράση είναι σωστή. Και το λέω εγώ που είναι γνωστό «πόσο συμπαθώ» αυτή την οικογένεια που την ταΐζει ο Ελληνικός λαός. Είτε γιατί ως πρωθυπουργός που ήταν ο Κων/νος που μετά πήρε μια ακόμη σύνταξη. Είτε ως υπουργοί ή βουλευτές που είναι τώρα ο Κυριάκος με την Ντόρα. Ή ως περιφερειάρχης ο Κώστας Μπακογιάννης που θέλει να ξαναγίνει δήμαρχος. Τους λόγους που θα θυμάμαι τον Κων/νο Μητσοτάκη τους έγραψα το 2017 που πέθανε.
Είχε δίκιο λοιπόν και του οφείλω ένα συγνώμη, επικρίνοντάς τον γιατί δεν το έλυσε τότε το θέμα. Γιατί αν αναγνώριζε το κράτος πχ ως Σλαβομακεδονία ή Σλαλβανομακεδονία αφού υπάρχουν κι Αλβανοί, η ανάπτυξη της βορείου Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Αλλά θα ήταν διαφορετική και η ανάπτυξη της Βόρεια Μακεδονίας, όπως θα λέγεται η χώρα μετά την σημερινή (Παρασκευή 25/1) ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί οι γείτονές μας θα βλέπουν τους Έλληνες ως φίλους που τους «δείχνουν τον δρόμο» στην καπιταλιστική ζούγκλα.
Να μην πω πως αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς που ουσιαστικά έκανε «πολιτική καριέρα» μόνο και μόνο επειδή «το έπαιξε» εκείνη την εποχή μακεδονομάχος θα περνούσε στου Έλληνες εύκολα το Ματσεντόνια. Έτσι αμετάφραστο
Αν και δεν το αναφέρω στο κείμενό μου του 2017, πίστεψα κι εγώ πως ήταν λάθος η συγκεκριμένη άποψη. Και οφείλω να αναγνωρίσω πως είχε δίκιο και πιστεύω, θα φανεί τους προσεχείς μήνες.
Κι αυτό γιατί και με τη σημερινή κατάσταση  με το προσωρινό τους όνομα και μας έχουν αντιμέτωπους στις επιθυμίες τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κι Ευρωπαϊκή Ένωση οι λαοί μας, έχουν έρθει αρκετά κοντά. Πιο πολύ βέβαια αυτό αφορά τους γείτονές μας, μια που στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν τις διακοπές τους, λόγω των όμορφων θαλασσών και της καλής «φιλοξενίας μας».
Αλλά και οι Έλληνες έχουν επεκταθεί επιχειρηματικά στην ΠΓΔΜ, μελλοντική Βόρεια Μακεδονία αλλά και επισκέπτονται η αγορά τους, αλλά και τα καζίνο της Οχρίδας λόγω των τιμών τους βεβαίως,.
Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά και θα νικηθούν οι εθνικισμοί και από τις δυο πλευρές των συνόρων και θα αποκτήσουμε έναν ακόμη φίλο μέσα στο ΝΑΤΟ. Εκεί που έχουμε πολλούς συμμάχους κι ελάχιστους φίλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου