Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Υπόθεση Novartis: Οι εξελίξεις
με την αλλαγή του χρόνου και μια ξεχασμένη
ιστορία την πρωτοχρονια του 2017


Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση Novartis λίγες ώρες πριν λήξει το 2018, μετά τον εντοπισμό στο αεροδρόμιο από τις Αρχές του Νίκου Μανιαδάκη (φωτό από την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδησεων του Σκάι και τη Σία Κοσιώνη στις 2/1), προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και εμπλεκόμενου στην υπόθεση, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό με την οικογένεια του. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα για την εμπλοκή του στο μεγάλο σκάνδαλο με αποτέλεσμα να καταστεί ήδη κατηγορούμενος ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Να θυμίσουμε δεν ξέρω αν σχετίζεται πρωτοχρονιά του 2018 είχαμε  έναν άνδρας 44 ετών που ανέβηκε στον 13ο όροφο κι επειχήρησε «να πέσει»
* * *
Πρόκειται για τον σύμβουλο των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, Νίκο Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο στην υπόθεση της Novartis, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα μας,  από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μανιαδάκης θα πετούσε σήμερα το πρωί στις 09:00 για τη Μαδρίτη, ενώ μάλιστα είχε προλάβει να στείλει τις οικοσυσκευές του στην Ισπανία το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσαγωγή του σημειώθηκε έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα.
Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι αναπληρωτής κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και στο παρελθόν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες φέρεται να ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».
Σε βάρος του κ. Μανιαδάκη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Σύμφωνα όμως με νεότερες πληροφορίες η αντίστροφη μέτρηση για τον κύριο Μανιαδάκη ξεκίνησε μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέθεσε μάρτυρας ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς περιγράφοντας τον ρόλο του στην υπόθεση των παράνομων χρηματικών ποσών.
Την Κυριακή 30/12 βράδυ ο κ. Μανιαδάκης, επιχείρησε να φύγει από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του με προορισμό άλλη χώρα της Ευρώπης προκειμένου να εγκατασταθούν πλέον μόνιμα εκεί. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τις διωκτικές αρχές διατάχθηκε αμέσως η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα ενώ υποχρεώθηκε να παραδώσει και το διαβατήριο του.

Στον Σκάι
Ο τέως προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης έδωσε συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδησεων του Σκάι στις 2/1 και αναφέρθηκε, τόσο στην εμπλοκή του στην υπόθεση, όσο και στους λόγους που κατά τον ίδιο βρίσκεται κατηγορούμενος.
 Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιαδάκης  το 2017 του ζητήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να πει αν πολιτικά πρόσωπα είχαν προχωρήσει σε έκνομες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση Novartis. Τους είπα ότι δεν γνώριζα, ούτε ήταν ηθικό να μιλήσω για κάτι το οποίο δεν γνώριζα, είπε ο κ.Μανιαδάκης.
Σε ερώτηση για το ποιά πολιτικά πρόσωπα του ζητήθηκε να κατονομάσει, ο κ. Μανιαδάκης είπε: Μου ζητήθηκε να ομολογήσω αν πήρα εγώ χρήματα από τη Novartis ή αν έδωσαν χρήματα στους κυρίους Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Σαμαρά.
Ο Νίκος Μανιαδάκης – που όπως εξήγησε ως καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ήταν οιονεί σύμβουλος κυβερνήσεων από το 2010 έως το 2015 στον τομέα της οικονομίας της Υγείας.
Όπως υποστήριξε ακόμη, μετά την άρνησή του να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας -τον οποίο μάλιστα γνωρίζει- κατέθεσε ξαφνικά ότι ο κ. Μανιαδάκης χρηματίστηκε από την Novartis για να επηρεάσει πολιτικούς, ωστόσο -πάντα κατά τον κ. Μανιαδάκη- ο “κατήγορος” προστατευόμενος μάρτυρας έκανε χονδροειδή λάθη με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει και δεύτερη κατάθεση για να ανασκευάσει κάποιες από τις καταγγελίες του.
Δείτε τη συνέντευξη, του Μανιαδάκη, που κατά την προσωπική μου γνώμη, δείχνει φοβισμένος, σα να το πιάσαν «με την γίδα στην πλάτη».


Ο κ. Σαράκης στην ΕΡΤ
Γιατί περίμεναν τόσους μήνες, γιατί άφησαν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την Εισαγγελία για να φωνάξουν τον μάρτυρα να καταθέσει, ρωτά ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων στις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis, Παύλος Σαράκης, προσθέτοντας ότι κάποιοι κρύβονταν πίσω από αυτή την ασυλία.
Δεν πιστεύω ότι οι Εισαγγελείς ενέταξαν τον μάρτυρα στο καθεστώς ασυλίας αν δεν γνώριζαν ότι είχε στοιχεία πρόσθεσε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Δεύτερη Ματιά».
Το καθεστώς της ασυλίας των μαρτύρων είναι πολύ συγκεκριμένο. Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πρέπει να εμπλέκεται στις υπό έρευνα πράξεις και θα πρέπει να εισφέρει ουσιωδώς στην αποκάλυψη του εγκλήματος και τη δίωξη των υπαίτιων εξήγησε ο κ. Σαράκης.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα έπρεπε από καιρό να είχε δώσει λεπτομερείς καταθέσεις υποστήριξε ο κ. Σαράκης κάτι που δεν έγινε. Αντιθέτως κλήθηκε μόλις την παραμονή της προσπάθειας διαφυγής του. Ετοιμαζόταν να φύγει όπως ο κ. Χριστοφοράκος κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την δικαιοσύνη και την έρευνα.
«Δεν εκβιαζόταν»  εκτίμησε ο  κ. Σαράκης διότι «ο ίδιος πήγε στις δικαστικές αρχές. Ο ίδιος ζήτησε να υπαχθεί στο καθεστώς ασυλίας».
«Κάποιοι βολεύτηκαν πίσω από αυτή την ασυλία του συγκεκριμένου μάρτυρα» πρόσθεσε ο κ. Σαράκης χαρακτηρίζοντας ύποπτο το χρόνο της καθυστέρησης της Εισαγγελίας καθώς όπως ισχυρίζεται τα στοιχεία τα είχαν. «Η έννομη τάξη έκανε το καθήκον της δίνοντάς του ασυλία, χωρίς όμως αυτός να δώσει τα στοιχεία που όφειλε».
«Ο συγκεκριμένος μάρτυρας λειτούργησε ως φραγμός στην έρευνα» υποστήριξε ο συνήγορος μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά στο χώρο της υγείας.
«Αυτοί που κατήγγειλαν του προστατευόμενους μάρτυρες και έλεγαν ότι θα τους βγάλουν τις κουκούλες, σήμερα τους υπερασπίζονται.» είπε ο κ. Σαράκης και πρόσθεσε «κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν την έρευνα και μιλούν για πολιτικές σκοπιμότητες, όμως τι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν οι αμερικανικές αρχές».
«Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διαλυθεί το σύστημα διαφθοράς. Έχουν λάβει όλα τα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές» υποστήριξε ο κ. Σαράκης τονίζοντας ότι τώρα η έρευνα θα προχωρήσει.
Δείτε όσα άκρως ενδιαφέροντα είπε ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ στην Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψιώχα


Η «παράξενη ιστορία» της πρωτοχρονιάς του 2017
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» στις 12 Φεβρουαρίου του 2018. Τώρα το πώς συνδέονται οι δύο υποθέσεις; Δεν συνδέονται με την πρώτη ματιά. Απλά την ίδια χρονική περίοδο, κατά την αλλαγή της χρονιάς, είχαμε γεγονότα που σχετίζονται με την «υπόθεση Novartis» που έδειξαν ή θα δείξουν κάτι. Θα δούμε αν η εκτίμηση μου είναι σωστή 
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2017, μια θορυβώδης δεξίωση βρισκόταν προς το τέλος της στο εστιατόριο «Βυζαντινό» στο ισόγειο του Hilton. Όπως τελετουργικά συμβαίνει στα ελληνικά γλέντια, ακόμα κι αν γίνονται στο Hilton, τα μεγάφωνα δονούνταν από ένα ακόμα λαϊκό τραγούδι για τον θάνατο. Τα ζαλισμένα ζευγάρια των καλεσμένων, οι άντρες με τις λυμένες κόκκινες γραβάτες και το θολό βλέμμα, οι γυναίκες με τα κουρασμένα πρόσωπα από τις συσπάσεις μιας επιβεβλημένης χαράς δεν αντιλαμβάνονταν το τραγούδι ως οιωνό. Ενώ ακουγόταν το μελαγχολικό άσμα, ένας άνδρας 44 ετών με μαύρο παντελόνι και καφέ σκούρο τζάκετ κατευθύνθηκε προς τα ασανσέρ. Η σύζυγος και η μητέρα του βρίσκονταν επίσης εκεί, αλλά δεν υποψιάστηκαν αυτό που θα ακολουθούσε.
Ο άγνωστος άνδρας ανέβηκε στον 13ο όροφο και με γρήγορα βήματα κατευθύνθηκε προς τη βεράντα του café-bar Galaxy. «Μην πηγαίνετε εκεί, απαγορεύεται», του φώναξε η σερβιτόρος μόλις τον είδε να προσπερνάει τα άδεια τραπέζια, να περνάει αποφασιστικά επάνω από το χαμηλό συρμάτινο όριο και να ισορροπεί στο λευκό γείσο πλάτους μόλις 42 εκατοστών. Ηταν ένα μάλλον ζεστό απόγευμα για την εποχή, λίγες ημέρες προτού αρχίσει η κακοκαιρία που θα έπληττε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο άνθρωπος αιωρούνταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Κοιτούσε πότε τον Παρθενώνα και πότε το κενό.
Εφτασε στην άκρη της βεράντας από την πλευρά της οδού Μιχαλακοπούλου. Φόβο προκαλούσε το ότι περπατούσε δίχως φόβο. Μόλις μισό βήμα αν έκανε θα έπεφτε από τα 63 μέτρα στο κενό και το σκάνδαλο της Novartis μάλλον θα ξεκινούσε ορμητικά εκείνο το πρωτοχρονιάτικο απόγευμα.
Μιλούσε διαρκώς στο κινητό του, ήρεμα και χαμηλόφωνα. Οι λίγοι θαμώνες δεν αναστατώθηκαν. Σήκωσαν τα smartphones και άρχισαν να τον φωτογραφίζουν. Αναισθησία; Το βαθύ ανεξήγητο μιας αυτοκτονίας που μπορεί ξαφνικά να συμβεί μπροστά σου ίσως να επιβάλει την αναισθητοποίηση κάποιων εγκεφαλικών κέντρων διαχείρισης της ενσυναίσθησης. Παρακολουθείς την τραγική εξέλιξη ως ένα ακόμα ψηφιακό «θέαμα». Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του ξενοδοχείου άργησαν να εμφανιστούν πάνω από δέκα λεπτά και όταν έφτασαν απέφυγαν να τον πλησιάσουν. Τη δύσκολη αποστολή να τον μεταπείσει ανέλαβε ειδικός της αστυνομίας που έσπευσε λίγη ώρα αργότερα. Η κρίσιμη συνομιλία κράτησε σχεδόν μία ώρα.
Ο λόγος που έφτασε ώς εκεί, όπως ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε αργότερα στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος όπου μεταφέρθηκε, ήταν η απόπειρα «να του φορτώσουν όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο». Εντεκα μήνες μετά, στις 6 Νοεμβρίου 2017, η προστατευόμενη μάρτυρας με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε σε κατάθεσή της ότι επρόκειτο για τον χημικό Νίκο Τσενεκίδη, ο οποίος διατέλεσε brand manager της Novartis με ευθύνη για το φάρμακο για τον διαβήτη Galvus. Η «ευθύνη» αυτή υποτίθεται ότι περιελάμβανε και τον χρηματισμό ιατρών μέσα από εικονικές αμοιβές για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου επέβαλε μειώσεις τιμών σε 3.373 φάρμακα (!) και το Galvus βρέθηκε στα πρώτα σαράντα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (από 44,32 σε 27,45 ευρώ). Σύμφωνα με μία εκδοχή, στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και ιατρών με νευραλγικές θέσεις στην αλυσίδα έγκρισης, τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμάκων υποψιάζονταν ότι ο κ. Τσενεκίδης ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η αναφορά για τις παράνομες πρακτικές της ελληνικής Novartis. Η αναφορά κατατέθηκε στο FBI στην Ουάσιγκτον στις 12 Αυγούστου 2016. Δεν είναι σαφές τι ισχύει ακριβώς. Ωστόσο, η εύκολη εύρεση του ίχνους και η άρση του απορρήτου μιας συνδιάλεξης που έγινε στο όριο ενός ανθρώπου ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο σίγουρα μπορεί να προσφέρει μια πλήρη απάντηση.


Πηγές - αναδημοσίευση: zougla.gr, left.gr, newsit.gr και kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου