Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Άλλαξε το κλίμα στην υπόθεση Novartis -
ανακριτές καλούν κορυφαίο πολιτικό να καταθέσει(;)

Στις 19 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε η παρακάτω είδηση την οποία αναδημοσιεύω από το protagon:
Την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία χειρίζεται αυτή την εποχή σημαντικότατες υποθέσεις, όπως της Novartis και του KEΕΛΠΝΟ, ανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος μετά την παραίτηση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή. Ο αντιεισαγγλέας, που είχε αναλάβει καθήκοντα πριν από τρεις μήνες, αντικαταστάθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά από αναφορά που υπέβαλε ο ίδιος και στην οποία ζήτησε την αντικατάστασή του. Η αναφορά διέψευδε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε συνάντηση στη Βιέννη τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ των ελλήνων εισαγγελέων Διαφθοράς, στην οποία ως εποπτεύων μετείχε και ο ίδιος, δόθηκαν στοιχεία για την υπόθεση της Novartis τα οποία αφορούσαν πρώην υπουργό από τους αμερικανούς εισαγγελείς διαφθοράς. Οι έλληνες εισαγγελείς φέρονται να αρνήθηκαν να τα παραλάβουν με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόντα υποκλοπής. Το γεγονός αυτό έχει διαψεύσει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ η κυρία Δημητρίου φέρεται να κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ο Ιωάννης Αγγελής χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τον μεταπείσει.
Εγώ πάντως την είδηση αυτή την συνδέω με το χθεσινό (30/1) δημοσίευμα της kontra news.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσαν οι Αμερικανικές υπηρεσίες στην Ελληνική Δικαιοσύνη ο λογαριασμός ανήκει σε κορυφαίο Έλληνα πολιτικό που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της NOVARTIS.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται καταιγιστικές με δεδομένο ότι το πολιτικό πρόσωπο που έχει σχέση με τον επίμαχο λογαριασμό θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτο τις επόμενες μέρες στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο προφυλάκισής του με δεδομένο ότι το ποσό του μαύρου λογαριασμού είναι τεράστιο και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Με την κλήση σε απολογία του μιζαδόρου πολιτικού αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της NOVARTIS.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Kontranews τα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης καίνε τρία από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία διερευνώνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο.
Η απαγγελία κατηγοριών αναμένεται να πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση αναγκαστικά θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την εμπλοκή κορυφαίου στελέχους της αντιπολίτευσης σε διακίνηση βρόμικου χρήματος από μίζες.
Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάλυψαν προκαταβολικά τα στελέχη τους που είχαν εμπλοκή στη NOVARTIS θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
Σε κάθε περίπτωση οι παρενέργειες του σκανδάλου θα είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών.
Ένας λογαριασμός που είχε καταγραφεί σε έγγραφα των Αμερικανών και καταλήγει σε έμβασμα σε Ίδρυμα των ΗΠΑ, θεωρείται το κομβικό σημείο της εξέλιξης της έρευνας για την Novartis , αφού φέρεται να συνδέει πολιτικό πρόσωπο της χώρας με μίζα η οποία αγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.
Ο λογαριασμός αυτός φέρεται να ξεκινά με κίνηση από την Ελβετία ενός τεράστιου χρηματικού ποσού και να φτάνει σε Ίδρυμα των ΗΠΑ, το οποίο εμφανίζεται να έχει στενή σχέση με τον γνωστό Έλληνα πολιτικό.
Ο πολιτικός αυτός αναμένεται να είναι ο ένας από τους τρείς που θα κληθούν δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.
Στο επίκεντρο της έρευνας για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας (θα προηγηθούν οι κλήσεις με τη συγκεκριμένη κατηγορία) βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, τα πρόσωπα τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, αφού βρέθηκαν λογαριασμοί τους στο εξωτερικό οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί και ως εκ τούτου υπάρχουν ενδείξεις ότι διακίνησαν «μαύρα χρήματα».

Ο ένας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, το νούμερο του οποίου καταγράφεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα των Αμερικανών που έχουν δοθεί από καιρό. Πρόκειται για πρώην υπουργό ο οποίος εμφανίζεται να συνδέεται με καταβολή που έγινε σε ίδρυμα των ΗΠΑ.
Οι άλλοι δύο σχετίζονται με το θέμα της υπερτιμολόγησης και της προνομιακής νομοθέτησης υπέρ της NOVARTIS. Οι πληροφορίες δόθηκαν από προστατευόμενους μάρτυρες και συνοδεύονται από έγγραφα αλλά και πλήθος στοιχείων που βρέθηκαν σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών που εντοπίστηκαν είτε στην εταιρεία είτε στη γνωστή πλέον αποθήκη του Ασπρόπυργου, όπου είχαν κρυφτεί από τον πολυεθνικό κολοσσό. Μάλιστα, κάποια στοιχεία είχαν σβηστεί και ανακλήθηκαν από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, που είναι πλέον πολύτιμος αρωγός στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Νέα μάρτυρας
Στα υπάρχοντα στοιχεία έχει προστεθεί και κατάθεση γυναίκας που εμφανίστηκε επωνύμως στην Αρχή και μετετράπη αργότερα σε προστατευόμενη μάρτυρα από τους εισαγγελείς. Η συγκεκριμένη μάρτυρας αναφέρεται σε εταιρεία συμβούλων που ακριβοπληρωνόταν από τη NOVARTIS για να χειραγωγεί με συγκεκριμένες προτάσεις τις αποφάσεις των υπουργείων αναφορικά με τις τιμές και το σύστημα διακίνησης των φαρμάκων.
Ακόμη, έχουν ανασυρθεί από τα αρχεία της εταιρείας στοιχεία με συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων από κοινού με στελέχη της εταιρείας. Όλα αυτά (υπάρχουν και βίντεο) Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις, που ευνοούσαν εμφανώς την εταιρεία, και τις καταθέσεις που περιγράφουν «δώρα» κρίνεται πως υπάρχει το απαιτούμενο υλικό για να δομηθεί το κατηγορητήριο.
* * *
Πάντως ακούγεται πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουμε εξελίξεις μ' αυτή την υπόθεση. Επειδή πολλές φορές έχουν ακουστεί αυτά τα περιμένω με κάποια δυσπιστία, ως προς τον χρόνο των εξελίξεων. Φοβάμαι πως θα την υπόθεση αυτή θα την «τρενάρουν» ως τις εκλογές, μήπως και αλλάξει  κυβέρνηση για να μπει στο αρχείο ή να έχουμε μία κατάληξη σαν κι αυτή με τη Siemens που χειρίστηκε η ΝΔ.


Αναδημοσίευσηprotagon.gr και kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου