Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς η ακαταστασία επηρεάζει τον εγκέφαλό

Το έχουμε ζήσει όλοι: Μια καρέκλα γεμάτη με ρούχα, ένας νεροχύτης γεμάτος με πιάτα κι ένα σπίτι σαν να έχει πέσει “βόμβα”. Πώς, όμως, η ακαταστασία επηρεάζει τον εγκέφαλο; Οι επιστήμονες απαντούν!

• • •

Η ακαταστασία μερικές φορές είναι αναπόφευκτη. Διαρκώς έχεις κάτι να κάνεις και το σπίτι σου περνά σε δεύτερη μοίρα. Όμως, η ακαταστασία επηρεάζει τον εγκέφαλο ακόμη κι αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Φυσικά, μεταξύ άλλων μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό να ζεις μέσα στην ακαταστασία.

Εκτός, λοιπόν, από το γεγονός ότι δεν θέλεις να ζεις σε ένα βρώμικο μέρος και να μην βρίσκεις που έχεις αφήσει τα πράγματά σου, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που πρέπει να βάλεις τέλος στο χάος σύμφωνα με τους επιστήμονες!

 

Υπερφορτώνεσαι με… κίνητρα Όσα είναι στο οπτικό σου πεδίο σου δίνουν πολλά ερεθίσματα για να ξεκινήσεις να ταξινομείς. Και αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Η ακαταστασία βομβαρδίζει το μυαλό με υπερβολικά ερεθίσματα,  προκαλώντας τις αισθήσεις μας να εργάζονται υπερωρίες σε ερεθίσματα που δεν είναι απαραίτητα ή σημαντικά.

Άγχος, άγχος, άγχος Υπάρχει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ακαταστασίας και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του άγχους και το σώμα σου αντιδρά σε αυτό. Μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010, έδειξε ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μέσα στην ακαταστασία είχαν περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.
 Και αυτό επηρεάζει τη διάθεση ανάμεσα στο ζευγάρι.

  Όταν έχεις πολλά να κάνεις τι να πρωτοκάνεις; Η ακαταστασία μπορεί να οδηγεί τον εγκέφαλό σου σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις, ταυτόχρονα. Πρέπει να καθαρίσεις αυτό, να πετάξεις το άλλο ή να διαβάσεις;
 Είσαι πιο αφηρημένος, ο εγκέφαλός σου γεμίζει με πληροφορίες που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Και τελικά καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα.

•  Η κρίση σου γίνεται λιγότερο αξιόπιστη Μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2006 έδειξε πως όταν προσπαθούμε να κρίνουμε και το περιβάλλον γύρω μας είναι χαοτικό, τότε ο εγκέφαλός μας δρα διαφορετικά.
Δεν κάνουμε σωστές σκέψεις, ενώ πολλές φορές έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ όση πρέπει. Δεν έχεις σωστή αντίληψη και δεν μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, καθώς δεν σκέφτεσαι καθαρά.

Γίνεσαι πιο παρορμητικός Ψωνίζεις ό,τι βρίσκεις στο Internet; Μάλλον οφείλεται στην ακαταστασία που υπάρχει γύρω σου. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην ακαταστασία είναι πιο παρορμητικοί, λένε περισσότερα “ναι”στο να αγοράζουν καινούργια πράγματα.
Μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνεις μια γενική στο σπίτι σου;;

 

 

Αναδημοσίευση: ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου