Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Συνήθειες που μας κάνουν να νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι

Μερικές φορές όλοι αναρωτιόμαστε: «Τι φταίει και νιώθω συνέχεια κουρασμένος;». Τι έχει πάει δηλαδή τόσο στραβά και αισθανόμαστε πως σερνόμαστε, ότι το μυαλό δεν λειτουργεί και ότι το σώμα σου έχει εγκαταλείψει;

Συχνά, ο λόγος που στραγγίζουμε από ενέργεια και διάθεση είμαστε οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, κάποιες λάθος στην καθημερινότητά, επιβαρύνουν σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Αποτέλεσμα να είσαι διαρκώς κουρασμένος.

• • •

Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και το άγχος σίγουρα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη δημιουργία όλης αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που προκαλούν το αβάσταχτο αίσθημα της κούρασης.

Υπάρχουν μερικές ακόμα αιτίες, όχι τόσο προφανείς αν και συνηθισμένες, που εντείνουν το πρόβλημα και σε κάνουν να σκέφτεσαι διαρκώς πότε θα επιστρέψεις στο κρεβάτι.

 

Δουλεύεις μες στην ακαταστασία

Είτε εργάζεται κανείς από το γραφείο, είτε από το σπίτι, ο χώρος εργασίας σου πρέπει να είναι τακτοποιημένος. Να υπάρχει τάξη έξω για να υπάρχει και τάξη μέσα του – ευημερία στο μυαλό του.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπίστωσε ότι ένα χαοτικό γραφείο προκαλεί συχνή απόσπαση της προσοχής και περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκτέλεση ακόμη και των πιο απλών εργασιών.

Η λύση είναι να αφιερώνουμε πριν ξεκινήσουμε να δουλεύεουμε 5 λεπτά για να μπουν τα πάντα στη θέση τους, ακόμα καλύτερα το βράδυ, για να τα βρεις όλα όπως πρέπει το επόμενο πρωί.

 

Δεν αναπνέουμε σωστά

Όταν δουλεύεις, αναπνέεις επιφανειακά, παίρνεις δηλαδή σύντομες, μικρές ανάσες, γεμίζοντας  τους πνεύμονες με ελάχιστο αέρα και κατ’ επέκταση, οξυγόνο.

Στα διαλείμματα φρόντισε να εισπνέεις βαθιά και να εκπνέεις δυνατά, γεμίζοντας και αδειάζοντας την κοιλιά σου, έτσι ώστε να βοηθήσεις να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος σημαντικά, κάτι που αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει ακόμα και από μυικούς πόνους σε ώμους και πλάτη.

 

Πίνουμε λίγο νερό

Συχνά συνδέουμε την κατανάλωση νερού με τη φυσική κατάσταση, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να πίνεις τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Διατηρώντας τον οργανισμό καλά ενυδατωμένο αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι. Αυτό αποδείχθηκε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε δύο ομάδες εθελοντών: η μία ήταν καλά ενυδατωμένη (2 λίτρα) και η άλλη, μερικώς ενυδατωμένη (1,2 λίτρα). Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έδειξαν ότι είχαν σαφώς καλύτερη διάθεση, χωρίς να υποφέρουν από υπνηλία, ενώ ήταν και πιο παραγωγικοί συγκριτικά με εκείνους της δεύτερης.

 

Διακόπτεις συνεχώς τη ροή εργασίας σου

Υπάρχουν τηλεφωνήματα που πρέπει να απαντηθούν πάση θυσία, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Τα περισσότερα μπορούν ν' απαντηθούν και όταν ολοκληρωθεί η δουλειά μας.

Παρομοίως και με όλους εκείνους τους περισπασμούς σε Facebook, Instagram και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «σκάνε» στο smartphone ή στην οθόνη του υπολογιστή.


Δεν μας βλέπει ο ήλιος

Κι όμως, ο ήλιος είναι βασικός παράγοντας για την καλή υγεία του οργανισμού. Αρκούν έστω και 5 λεπτά ηλιακής έκθεσης για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα της τόσο πολύτιμης βιταμίνης D.

Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, η D συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών οστών, όπως επίσης και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συνεπώς της ψυχικής σου υγείας.

 

 

Αναδημοσίευση: oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου