Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Εκτός Ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων η Υγεία το 2024-2029

«Σοκαριστικό το γεγονός ότι το έγγραφο στρατηγικής
της ΕΕ 2024/2029 που διέρρευσε δεν αναφέρει την υγεία»,
αντέδρασε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Sara Cerdas (S&D)
στο X (πρωην Twitter) την Παρασκευή (14 Ιουνίου)

Η  υγεία δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με σχέδιο στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που διέρρευσε στο Euractiv.

• •

Η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ είναι αυτή που καθορίζει τις προτεραιότητες της Ευρώπης για την περίοδο 2024-2029, παρέχοντας καθοδήγηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Θα εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Το εσωτερικό έγγραφο που είδε το Euractiv με ημερομηνία 12 Ιουνίου επικεντρώνεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αφήνει εκτός την υγεία.

«Σοκαριστικό το γεγονός ότι το έγγραφο στρατηγικής της ΕΕ 2024-2029 που διέρρευσε δεν αναφέρει την υγεία», αντέδρασε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Sara Cerdas (S&D) στο X (προηγουμένως στο Twitter) την Παρασκευή (14 Ιουνίου).

Η υγεία αναφέρεται μόνο δύο φορές στο έγγραφο αλλά ενσωματώνεται σε μεγαλύτερους φακέλους όπως η άμυνα και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η πρώτη φορά που εμφανίζεται η υγεία στο κείμενο είναι στην διατύπωση ότι η ΕΕ «θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και τις ικανότητες αντιμετώπισης κρίσεων».

Παράλληλα στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι το παραπάνω θα επιτευχθεί με τη «συλλογική αντίδραση στην κυβερνο- και υβριδική ευημερία» και την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

«Είναι κάπως εκπληκτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ηγέτες φαίνεται να έχουν ήδη ξεχάσει τη φρίκη της τελευταίας πανδημίας, καθώς και τους σχετικούς με την υγεία κινδύνους που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών βλαβερών ουσιών, όπως οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS)», δήλωσε στο Euractiv ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Nils Torvalds (Renew).

Δεύτερον, η υγεία θεωρείται ως ένας από τους «ευαίσθητους τομείς και τις βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος», μαζί με την άμυνα, το διάστημα και την τεχνητή νοημοσύνη, στους οποίους η ΕΕ θα αναπτύξει τη δική της ικανότητα προκειμένου να «μειώσει τις επιβλαβείς εξαρτήσεις» και «να μην επιτρέψει την υπονόμευση των ανοικτών αγορών μας».

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η υγεία αποτελεί «προτεραιότητα» για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Euractiv ο Γερμανός ευρωβουλευτής Peter Liese. «Πολλά μπορούν να γίνουν, μεταξύ άλλων [στο πλαίσιο] των περιορισμένων αρμοδιοτήτων μας, για να βελτιωθεί συγκεκριμένα η ζωή των ανθρώπων. Είναι λυπηρό [όμως] όταν το Συμβούλιο δεν έχει την υγεία στο επίκεντρο», πρόσθεσε.

 

Μετατόπιση των προτεραιοτήτων

Το σχέδιο αποτελεί σαφή αντίθεση με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο 2019-2024, η οποία υποσχόταν, «επαρκή κοινωνική προστασία, […] υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και των προτύπων διατροφής, καθώς και καλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Σηματοδοτεί επίσης μεγάλη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαΐου, στα οποία το Συμβούλιο της ΕΕ ενθαρρύνει την επόμενη Επιτροπή να διατηρήσει την υγεία ως προτεραιότητα.

Τα συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας θα εγκριθούν στη σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) την Παρασκευή (21 Ιουνίου). Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η συζήτηση για το σύμπλεγμα κινήτρων που  παρέχεται στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού πακέτου για το φάρμακο και η έγκριση σύστασης σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

«Είναι απίστευτο ότι η υγεία λείπει από το σχέδιο προγράμματος του Συμβουλίου. Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει το πρόγραμμά του χωρίς την υγεία, χάνει ένα κρίσιμο μέρος για την ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων», δήλωσε στο Euractiv η Φινλανδή ευρωβουλευτής Silvia Modig (Η Αριστερά).

 

 

Αναδημοσίευση: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου