Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Δεν είναι πως δεν μπορούν, δεν θέλουν…


Δήθεν θεωρεί πως είναι η μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, και το αιτιολογεί στο πρωτοσέλιδο άρθρο με τον ίδιο τίτλο της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» 23 Ιουνίου, ο εκδότης και διευθυντής της Μάκης Κουρής

• •

Την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει κατά ένα εξάμηνο τα μέτρα κατά της ακρίβειας (που ουδείς εκ των πολιτών είχε πάρει χαμπάρι…) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα για… 135η φορά την τελευταία διετία υπογράμμισε την πρόθεσή του να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Δεσμεύσεις, διακηρύξεις, υποσχέσεις, που στα αυτιά των πολιτών, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων, ηχούν ως… κούφια λόγια, χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα. Γιατί όλα έχουν φτάσει στο… ταβάνι. Ακριβότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι τα τρόφιμα στην Ελλάδα. Το συνολικό επίπεδο των τιμών στη χώρα μας το 2023 διαμορφώθηκε στο 87,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα τρόφιμα η χώρα μας ήταν κατά 5,7% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στα γαλακτοκομικά οι τιμές ήταν κατά 38% υψηλότερες. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ ήταν και οι τιμές σε έλαια – λίπη, ψωμί και δημητριακά.

Αν και το ζήτημα της ακρίβειας ήταν ο βασικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές βρέθηκε από το 41% στο 28%, ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα. Για την ακρίβεια, το πήρε, αλλά δυσκολεύεται (δεν θέλει;) να το μετουσιώσει στις αναγκαίες πράξεις. Ενώ θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να πάρει σκληρά μέτρα (βαριά πρόστιμα, λουκέτα κ.ά.) για να σταματήσει την αισχροκέρδεια, που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εκλιπαρεί ουσιαστικά τις μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων να σταματήσουν να κερδοσκοπούν αγρίως σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να τις παρακαλάει να… βάλουν πλάτη για να πέσουν οι τιμές. Να μειώσουν, με άλλα λόγια, τα κέρδη τους! Σουρεαλιστικές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις από το εξωτερικό συγκλίνουν στο ότι το κύμα της ακρίβειας θα συνεχίσει να σαρώνει τον πλανήτη και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου