Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Οι πραγματικοί λόγοι που αντιστέκεται η κυβέρνηση στο να μειώσει τους έμμεσους φόρους

Ενώ όλη η αντιπολίτευση από τις αρχές του 2023 επιμένει να γίνει περικοπή του ΦΠΑ, τουλάχιστον για κάποια βασικά προϊόντα στο SuperMarket και τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, η κυβέρνηση έχει «στηλώσει τα πόδια» και το αρνείται με φαιδρές δικαιολογίες.

Στην αρχή έλεγε πως η περικοπή του ΦΠΑ δε θα περάσει στις τελικές τιμές των προϊόντων. Που είναι μια αρκετά σοβαρό επιχείρημα. Αλλά όταν όλοι εν χωρώ, ακόμη και κάποιοι δημοσιογράφοι που θέλουν «να το παίζουν» ανεξάρτητοι λέγαν στους κυβερνητικούς που φιλοξενούσας, «μα πρέπει να γίνουν έλεγχοι», άρχισε «η τρελλίτσα». 

Χαλαρά στην αρχή «βγάζουμε πολλά λεφτά έτσι», λες και το κράτος είναι μια επιχείρηση που πρέπει να βγάζει λεφτά. «Θα επιδοτούμε τα καγιέν αν μειωθεί  τιμή στην αντλία», πιο μετά. Είναι γνωστό πως, αυτοί που έχουν τα συγκεκριμένα Posrhce τους ενοχλεί πολύ η υπερβολική τιμή των καυσίμων.

Και τελευταία τα επιχειρήματα αρχίζουν ν’ αγγίζουν το παράλογο. «Είναι η βασική πηγή εσόδων για το κράτος» ή νομίζω φτάσανε στο όριο της τρέλας λέγοντας πως «αν μειωθούν οι έμμεσοι φόροι δε θα έχουμε για μισθούς και συντάξεις»

Η αλήθεια όμως ειπώθηκε στην αρχή. Όχι ολόκληρη αλλά ειπώθηκε Αν επιμέναν λίγο ακόμη σ’ αυτό το επιχείρημα θα αποκαλυπτόταν Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ που δεν θέλουν να μειώσουν ΦΠΑ και τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων.

Είναι αλήθεια πάντως, πως όταν ανέβαινε ο ΦΠΑ κάποιοι κράτησαν σταθερές τις τιμές. Βέβαια μέσα σ’ αυτούς δε συγκαταλέγονται οι αλυσίδες Super Market και τα πρατήρια καυσίμων. Τα δεύτερα γιατί αδυνατούσαν, επειδή ανέβαιναν δυο φοροι μαζί. Το ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης καυσίμων. Να μη πω τρεις μια που ΦΠΑ έχει και ο φόρος κατανάλωσης καυσίμων.

Τα συνοικιακά μπακάλικα όμως και οι επαγγελματίες εστίασης πραγματικά κρατήσαν όσο μπορούσαν τις τιμές χαμηλά.

Και πάμε στους ελέγχους. Για να μπορέσουν να γίνουν οι έλεγχοι, θα πρέπει οι ελεγκτές να βλέπουν τα τιμολόγια αγοράς να βάζουν ένα ποσοστό κέρδους (ας πούμε 10% όχι λιγότερο που λένε πολλοί, μια που όπως είπαμε στο παρελθόν απορρόφησαν αρκετές φορές αύξηση φόρου) και μετά να βάλουν το ΦΠΑ. Και στα πρατήρια να υπολογίσουν και τον ΦΠΑ, να υπολογίσουν στην προ ΦΠΑ τιμή τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και να τα προσθέσουν.

Το τι φοβάται η κυβέρνηση; Εκτός ότι θ’ αποδειχθεί πως «δεν έχουν κόσμο» να βγάλουν για ελέγχους, θ’ αναδειχθούν τα υπερβολικά κέρδη που έχουν τα Super Market και οι εταιρίες καυσίμων αλλά και ενέργειας.

Και θα φανεί για ακόμη μια φορά πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες εις βάρος του λαού της Ελλάδος. Που δεν ξέρω πόσο θα μπρ’έσουν «να το κρύψουν» τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων, αλλά και η πλειοψηφία των sites κι εφημερίδων. Δείχνοντάς μας «άλλα πράματα», όπως εγκλήματα, ληστείες, ενδοοικογενειακή και παιδική βία κι όχι την ληστεία του λαού που θα αποκαλύπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου