Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η Ευρώπη είναι απούσα από τον διάλογο


Ας δούμε λίγο πώς διεξάγεται στην Ελλάδα ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές τις τελευταίες εβδομάδες: πρώτα ήταν η μάχη εντυπώσεων για τους υποψηφίους των κομμάτων. Επί εβδομάδες βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον Φρέντη Μπελέρη. Θα το τολμήσει ή όχι ο πρωθυπουργός; Θα επιχειρήσει να εξευμενίσει την πατριωτική Δεξιά με αυτήν την κίνηση ή θα φοβηθεί πως θα χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους; Αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις για ένα ζήτημα που μάλλον διμερές είναι, όσο κι αν η Αθήνα επιμένει πως αφορά όλη την Ευρώπη. Πασαρέλα αθλητών, ηθοποιών και τηλεπαρουσιαστών έγιναν τα ψηφοδέλτια. Απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνουν εκτός Ευρωκοινοβουλίου όλα τα σοβαρά βιογραφικά, που έχουν κάποια σχέση με την Ε.Ε. και γνωρίζουν τη λειτουργία της. Η επωδός των κομματικών επιτελείων είναι: «Τι να κάνουμε; Αυτούς θέλει ο κόσμος».

Μετά ήρθε η ώρα της φέτας: πόλεμος δηλώσεων για τα 6,28 ευρώ, αντεγκλήσεις αν η κυβέρνηση εννοεί το κιλό ή το μισό κιλό, αν στη Γερμανία είναι ακριβότερη (εδώ υπεισήλθε κάπως η ευρωπαϊκή διάσταση του ντιμπέιτ) ή όχι. Και φτάσαμε στην τελική ευθεία πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής στο… ξεκατίνιασμα γύρω από τα «πόθεν έσχες». Ο μεν να προβάλλει τα περιουσιακά του στοιχεία σε video wall, οι δε να τον επικρίνουν επειδή συχνάζει σε πάρτι εφοπλιστών. Η πολιτική σκηνή της χώρας έχει μετατραπεί σε πρωινάδικο. Την ίδια στιγμή, πρώην σύντροφοι σφάζονται με αντικείμενο σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας, η λάσπη συμπαρασύρει τους πάντες, η αποχή κι ο αντισυστημισμός θριαμβεύουν.

Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη είναι απούσα, ενώ είναι κοινός τόπος πλέον ότι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, οι πόλεμοι, οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η ενεργειακή κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Κι όμως, οι εκλογές της Κυριακής αντιμετωπίζονται σαν ένα νέο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, για τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το πλασάρισμα στη δεύτερη θέση, για την Ακροδεξιά κ.λπ.

Στα στρογγυλά τραπέζια των καναλιών την Κυριακή το βράδυ είμαι σίγουρη πως η μοναδική ευρωπαϊκή πτυχή που θα θιγεί είναι κατά πόσον θα ανανεωθεί η θητεία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τα άλλα, φέτα και ξερό ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου