Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Τώρα τους πήρε ο πόνος


Τα «τελευταία επεισόδια» στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει εύστοχα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Χάσης Ιωάννου σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο την Τρίτη 18 Ιουνίου

• •

Παρατηρώ με ενδιαφέρον το… άγχος ορισμένων δημοσιολογούντων, στελεχών, παρατρεχάμενων, νταραβεριτζήδων σε ΜΜΕ, social media και αλλού, να σπεύσουν να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι χορεύουν τον χορό της βροχής εδώ και χρόνια υπέρ του Μητσοτάκη, αλλά ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για το ΠΑΣΟΚ και ποιος θα είναι ο πρόεδρός του. Οι ίδιοι που μέχρι τον Μάιο του 2023 ρωτούσαν με την ίδια «αγωνία» αν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ η πολιτική παραδουλεύτρα του ηγέτη Κυριάκου ή αν θα κάνει κυβέρνηση με τον… Βαρουφάκη. Θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε και ποιον υποψήφιο θα «στηρίξουν» τα φιλομητσοτακικά ΜΜΕ. Την προηγούμενη φορά είδαμε τη «γαλάζια» προτίμηση, όπως είδαμε και που είναι σήμερα εκείνος ο υποψήφιος. Το πιο αστείο ήταν τα πασοκικά γκάλοπ που τον έδειχναν και… πρώτο.

• Επιθετική ήταν πάντως η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις ευρωεκλογές με κύριο μενού τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος όχι απλώς σήκωσε το γάντι, αλλά απείλησε και με διαγραφές. Ικανοποίησε μεν το σκληρό εσωκομματικό ακροατήριο των υποστηρικτών του που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως «Νίκο, πάτα πόδι και βάλε μια τάξη», αλλά το ευρύτερο ακροατήριο θα μείνει με την απορία. (Υποτίθεται ότι) όλοι για το καλό της παράταξης προσπαθούν. Αν λοιπόν, αργά ή γρήγορα, στηθούν εσωκομματικές κάλπες, ο «λαός» θα αποφασίσει και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

• Διότι έχει δίκιο μεν ο Ανδρουλάκης που διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης έχασε ένα εκατ. ψηφοφόρους, ο Κασσελάκης άλλους 350.000 και τελικά το εσωκομματικό πρόβλημα το απέκτησε (πρώτα) το ΠΑΣΟΚ που είχε λιγότερες απώλειες και ανέβασε και λίγο το ποσοστό του. Δεδομένου όμως του αδιεξόδου στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με δύο βασικά κόμματα πέριξ του 15%, που σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη τους δεν συνιστούν πραγματική απειλή για τον Μητσοτάκη, κάτι πρέπει να γίνει. Χώρια που οι εσωκομματικές κάλπες θα ξαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στον αφρό της δημοσιότητας, θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και όλο αυτό θα καταλήξει ως εξής: είτε θα συνεχίσει ο Ανδρουλάκης, και μάλιστα αναβαπτισμένος, στον δρόμο που βαδίζει εδώ και 2,5 χρόνια, είτε θα εκλεγεί κάποιος άλλος που θα υποσχεθεί και θα πείσει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα.

• Οι επικριτές του Ανδρουλάκη δεν ενθουσιάστηκαν ούτε από το ύφος, ούτε από τις απειλές, ούτε από τις ασάφειες γύρω από το χρονοδιάγραμμα. Τα υπόλοιπα θα τα δουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία τελευταία στιγμή -αλλά πολύ σωστά- αποφασίστηκε να μετέχουν και οι βουλευτές. Λογικό αν σκεφτείς ότι υπάρχουν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (σ.σ. του ΑΝΩΤΑΤΟΥ οργάνου του κόμματος) που οι βουλευτές ούτε καν τα γνωρίζουν! Κάποιοι κάνουν και συγκρίσεις για το ποιοι στελέχωναν κάποτε το θρυλικό Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει νόημα να αναμασάς τα «περασμένα μεγαλεία», γιατί σύντομα καταλήγεις στο «διηγώντας τα να κλαις».

• Στο μεταξύ, πέρα από τα καρφιά Ανδρουλάκη για τη διαφαινόμενη υποψηφιότητά του, ο Χάρης Δούκας έχει να αντιμετωπίσει και διάφορα fake news, όπως π.χ. ότι δήθεν «εγκαταλείπει τον δήμο στους έξι μήνες». Προφανώς και ο Δούκας ΔΕΝ πρόκειται να εγκαταλείψει τον δήμο, είτε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Ούτε ασυμβίβαστο υπάρχει, ούτε κανέναν άλλο λόγο έχει. Το έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές και μάλλον θα χρειαστεί να το κάνει αρκετές ακόμη. Οσοι θυμούνται πάντως σκληρές ενδοπασοκικές συγκρούσεις του παρελθόντος, δεν αποκλείεται να τις ξαναζήσουν, ειδικά αν κρίνω από το τοξικό κλίμα που καλλιεργούν ορισμένοι περί «ανήθικου, προδότη, που εμείς τον αναδείξαμε, τον αγαπήσαμε και εκείνος μας πούλησε και θέλει να μας πάρει το μαγαζί». Συμβαίνει στα ερωτικά, συμβαίνει και στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου