Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Πολιτικοί και ΜΜΕ σε πλήρη κατάπτωση


«Οπαδική» προσωπολατρία, εξαπολύοντας καμπάνιες μίσους για τους αντιπάλους του προσφέρουν στον Μητσοτάκη τα μέσα ενημέρωσης συμπεραίνει σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στις 24 Νοέμβριου στη «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

• •

Όταν πρωτοξεκίνησα τη δημοσιογραφία, πριν από περίπου 35 χρόνια, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα ντρεπόμουν να πω τι επάγγελμα κάνω. Το ζω, δυστυχώς, και αυτό…

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον δημοσιογραφία – υπό την έννοια τουλάχιστον «λειτουργήματος» με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Η «ενημέρωση» έχει καταντήσει μια φτηνή (με όλες τις έννοιες) υπηρεσία, που σερβίρεται στα μέτρα και τα γούστα του εκάστοτε αφεντικού – κυβέρνησης, ολιγάρχη, κόμματος, και πάει λέγοντας.

Πολύ φοβούμαι πως όλα άρχισαν με τα Μνημόνια. Μέχρι τότε ασφαλώς και υπήρχε «στρατευμένη» δημοσιογραφία. Υπήρχαν και payrolls. Αλλά η κατάσταση ήταν υποφερτή. Aπλά άλλαζες κανάλι και εφημερίδα.

Στην κρίση χρέους, όμως, έπρεπε να βρεθεί επειγόντως ένοχος. Και αυτός ήταν ο ίδιος ο λαός. Το «μαζί τα φάγαμε» δεν το εφηύρε ο μακαρίτης ο Πάγκαλος. Επαιζε κάθε μέρα στα κεντρικά δελτία του Mega και των άλλων καναλιών, μέχρι να καταστεί κοινή πεποίθηση – ότι το ξεχειλώσαμε με «αστακομακαρονάδες» και έπρεπε να έρθουν οι… Γότθοι για να μας αναμορφώσουν.

Κάπου εκεί, λοιπόν, η δημοσιογραφία το «έστριψε». Κι άρχισε να υπηρετεί άλλες αξίες, που εκπορεύονταν έξω από τα σύνορα της χώρας, τάχα μου «ευρωπαϊκές». Αυτή ήταν η πρώτη λοξοδρόμηση. Αίφνης, η «πολιτική ορθότητα» έφτασε να υπαγορεύεται από τους δανειστές. Η δεύτερη λοξοδρόμηση έγινε από τότε που ανέλαβε ο Μητσοτάκης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με την οργανωμένη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων.

Οχι μόνο με τα πληρωμένα «πιστόλια» της δημοσιογραφίας, αλλά και με τα χιλιάδες τρολ που ξαφνικά έστησε η «Μητσοτάκης Α.Ε.», κυριαρχώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολιτικό σκηνικό

Νομίζω ότι όσοι με παρακολουθούν ξέρουν πολύ καλά πως δεν τρέφω την παραμικρή εκτίμηση στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα επιχειρεί να επιστρέψει στο πολιτικό σκηνικό, προσκυνημένος (και επίσημα) πλέον στην ντόπια διαπλοκή και στο νεοφιλελεύθερο «ευρω-ιερατείο».

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην επισημάνω τη δαιμονοποίησή του για πρωτοβουλίες και πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει σήμερα «copy paste» ο Μητσοτάκης, χωρίς να ανοίγει μύτη στα μέσα ενημέρωσης. Στα ίδια ακριβώς μέσα που βυσσοδομούσαν και ωρύονταν για το Μάτι, αλλά… ξερόβηχαν για τις πολιτικές ευθύνες στα Τέμπη, στα ίδια που βάφτιζαν (όχι αβάσιμα) προδοσία τις Πρέσπες, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στις επικύψεις Γεραπετρίτη και στο ξεπούλημα του Αιγαίου, στα ίδια που υποστήριζαν ότι ο Τσίπρας μετατρέπει τη χώρα σε λαθρομεταναστευτική χαβούζα και σήμερα κάνουν ότι δεν βλέπουν την έκρηξη στις παράνομες αφίξεις.

Είναι τα ίδια, επίσης, που «έκραζαν» τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ακρότητες του δικαιωματισμού, αλλά επί πέντε ολόκληρα χρόνια χειροκροτούσαν τη woke παράνοια και τον ΛΟΑΤΚΙσμό, που επέβαλε ως θέσφατο ο Μητσοτάκης με τους «ακτιβιστές» της αυλής του.

Είναι φυσιολογική η παρουσίαση μιας σχεδόν πανομοιότυπης είδησης με αντιδιαμετρικά αντίθετη χροιά; Μάλλον όχι. Και προφανώς μία εξήγηση μόνο υπάρχει για αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά, που φοβούμαι ότι δεν είναι καθόλου κολακευτική για τους σημερινούς «ταγούς» της ενημέρωσης.

Το ίδιο ισχύει, ωστόσο, και για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των «συστημικών κομμάτων», ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, που χασκογελούσαν για τις κωλοτούμπες Τσίπρα, αλλά σήμερα φτάνουν να αποθεώνουν τις μοναδικές πιρουέτες του αρχηγού τους με τη woke ατζέντα.

Εντρομος ο κύριος Μητσοτάκης μπροστά στη θριαμβευτική εκλογή Τραμπ, έσπευσε να αποκηρύξει εν μια νυκτί την πολιτική της «διαφορετικότητας και συμπεριληπτικότητας», που εφήρμοζε ως ζηλωτής τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τη «δικτατορία της πλειοψηφίας», που καταπιέζει τους «ευπαθείς διαφορετικούς», έφτασε να μιλά για τη «δικτατορία της μειοψηφίας», που επιβάλλει παλαβές ακρότητες στη σιωπούσα πλειοψηφία!

Και, αντί οι βουλευτές του να διερωτηθούν πώς αυτός ο άνθρωπος, που σήμερα φοβάται μήπως… δεν αρέσει στον Τραμπ, θα διαπραγματευθεί αύριο με τον Ερντογάν, βγαίνουν στα κανάλια και βγάζουν τρελό ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενοι ότι… καλά τα λέει ο αρχηγός – πάντα αυτά εννοούσε!

Αλλοι πολιτικοί, που χρωστούν την ύπαρξή τους στον Σαμαρά, βγήκαν την επαύριο της διαγραφής του να υποστηρίξουν ότι «καιρός ήταν να τελειώνουμε με δαύτον! Δεν πήγαινε άλλο με τις προκλήσεις του!». Μαζί τους, η συγχορδία της… ανεξάρτητης ενημέρωσης στέλνει τον πρώην πρωθυπουργό στον Καιάδα με βαθυστόχαστες αναλύσεις, του τύπου «πώς ο Μεσσήνιος συνωμοτούσε και ο πρωθυπουργός τον έβαλε με αποφασιστικότητα στη θέση του».

Αίφνης, μπήκαν στο χορό και τα τρολ. Χιλιάδες τρολ τον βρίζουν, ανασύροντας ακόμη και θέματα υγείας ή εμφανίζοντάς τον, στα 73 του χρόνια, ως «ραμολί», «γραφικό γεροντάκι», «νευρόσπαστο», «γκαβό» και διάφορα άλλα… κολακευτικά.

Προσωπικά, θα σας έλεγα πως, αν και δεν διαφωνώ με τις επισημάνσεις του για τα εθνικά θέματα, ούτε τον Σαμαρά λυπάμαι. Φέρει τεράστια ευθύνη για το σημερινό κατάντημα, για τη θριαμβευτική παλιννόστηση της οικογένειας Μητσοτάκη, για την πολιτική εκτόξευση τυχάρπαστων γενίτσαρων του μητσοτακισμού, όπως ο Αδωνις και ο Βορίδης, για την εδραίωση σε υπουργεία και θεσμικούς ρόλους άκρως ακατάλληλων προσώπων, όπως η Κεραμέως και ο Τασούλας.

Δικά του δημιουργήματα είναι όλοι αυτοί που σήμερα τον «αδειάζουν» πανηγυρικά. Ο κύριος Σαμαράς γνώριζε πολύ καλά τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις πρακτικές της αυλής του, το νταλαβέρι της αδερφής του (που ο ίδιος ξανάφερε στο κόμμα) με την ολιγαρχία. Αργησε τόσο πολύ να διαφοροποιηθεί, ώστε ακόμη και η σημερινή διαφωνία του μπορεί να ερμηνεύεται με ιδιοτελή κίνητρα.

«Πολύ αργά για δάκρυα, κύριε Σαμαρά» έγραφε προ μηνών ο εκδότης αυτής της εφημερίδας Γιάννης Φιλιππάκης, σε μια από τις σπάνιες, αλλά πολύ καίριες, παρεμβάσεις του. Στο άρθρο αυτό, μέσα σε λίγες παραγράφους, αποδομούσε την πολιτική διαδρομή του Σαμαρά και εξηγούσε γιατί δεν είναι καθόλου πειστικός ως «αντάρτης». Ψάξτε το στο διαδίκτυο και νομίζω ότι θα με καταλάβετε.

Ομως, ακόμη κι αυτή η «όψιμη», έστω και ιδιοτελής, «αφύπνιση» δεν δικαιολογεί αυτή τη χυδαία επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα που τελικά επιχειρείται για όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει το… αλάθητο του αρχηγού. Δεν προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο τα μέσα ενημέρωσης που συντηρούν μια τέτοιου είδους «οπαδική» προσωπολατρία στον Μητσοτάκη, εξαπολύοντας καμπάνιες μίσους για τους αντιπάλους του.

Και δεν υπηρετούν τον τόπο, επίσης, οι βουλευτές που τον λιβανίζουν σαν γκαρσόνια συνοικιακής ταβέρνας, έτοιμα να αρπάξουν το δίφραγκο στον αέρα. Είναι απεχθείς αυτές οι εικόνες, πραγματικό κατάντημα της δημόσιας ζωής…

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Black Friday: Η ιστορία της μεγάλης ημέρας των εκπτώσεων

Το αμερικανικό φαινόμενο της Black Friday, πριν από μερικά χρόνια, ήταν συνώνυμo με τεράστιες ουρές, ακόμα και κατασκηνώσεις, έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ανθρώπους που περιμέναν με ανυπομονησία τα μαγαζιά να ανοίξουν τις πόρτες τους για τις – πραγματικές – προσφορές και εκπτώσεις έως και 70%.

• •

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι εικόνες του σήμερα και σίγουρα όχι οι εικόνες που αντικρίζουμε στην Ελλάδα. Φαίνεται πως η Black Friday έχει χάσει πλέον τη «μαγεία» της για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων, είναι οι διαδικτυακές αγορές, οι – όχι και τόσο – ικανοποιητικές εκπτώσεις, που ξεκινούν από… 20%, αλλά και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες του κόσμου.

Ας δούμε όμως αρχικά την ιστορία της ημέρας αυτής, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους έχει αλλάξει και μεταλλαχθεί τα τελευταία χρόνια, με την φρενίτιδα που υπήρχε παλαιότερα, να αποτελεί πλέον μία μακρινή ανάμνηση.

 

Η ιστορία της ημέρας: Από το «Red» στο «Black»

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday» δεν αφορούσε τα ψώνια μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά την οικονομική κρίση: συγκεκριμένα, την κατάρρευση της αγοράς χρυσού των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο διαβόητα αδίστακτοι χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και ο Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν από το χρυσό της χώρας, ελπίζοντας να εκτοξεύσουν την τιμή στα ύψη και να τον πουλήσουν με εκπληκτικά κέρδη. Εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά αποκαλύφθηκε, στέλνοντας το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και χρεοκοπώντας τους πάντες, από τους βαρόνους της Wall Street μέχρι τους αγρότες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει ένας πολύ γνωστός μύθος, ο οποίος δίνει μια ιδιαίτερα άσχημη τροπή στην παράδοση, υποστηρίζοντας ότι το 1800 οι ιδιοκτήτες φυτειών του Νότου μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους εργάτες με έκπτωση την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αν και αυτή η εκδοχή για τις ρίζες της Black Friday, έχει δικαιολογημένα οδηγήσει ορισμένους να καλέσουν σε μποϊκοτάζ της γιορτής του λιανεμπορίου, δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

 

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία πίσω από την παράδοση της Black Friday, που σχετίζεται με τα ψώνια της Ημέρας των Ευχαριστιών, την συνδέει με τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Όπως λέει η ιστορία, μετά από ένα ολόκληρο έτος λειτουργίας με ζημίες (“in the red” = «στο κόκκινο») τα καταστήματα υποτίθεται ότι θα έβγαζαν κέρδη (“went into black” = «μπήκαν στα μαύρα») την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, επειδή οι αγοραστές των γιορτών ξόδεψαν τόσα πολλά χρήματα σε εκπτωτικά εμπορεύματα.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες λιανικού εμπορίου συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημίες «στο κόκκινο» και τα κέρδη «στο μαύρο» όταν έκαναν τα λογιστικά τους, αυτή η εκδοχή της προέλευσης της Black Friday είναι η επίσημα εγκεκριμένη -αλλά ανακριβής!- ιστορία πίσω από την παράδοση.

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη Black Friday, ωστόσο, δεν είναι τόσο ηλιόλουστη όσο οι λιανοπωλητές μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία της πόλης της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιούσε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολουθούσε την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν ορδές αγοραστών και τουριστών από τα προάστια κατέκλυζαν την πόλη ενόψει του μεγάλου ποδοσφαιρικού αγώνα Στρατού-Ναυτικού που γινόταν κάθε χρόνο εκείνο το Σάββατο.

Οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφειας όχι μόνο δεν μπορούσαν να πάρουν ρεπό την ημέρα αυτή, αλλά έπρεπε να δουλεύουν σε πολύ μεγάλες βάρδιες για να αντιμετωπίσουν τον επιπλέον συνωστισμό και την κίνηση. Οι κλέφτες καταστημάτων εκμεταλλεύτηκαν το αδιαχώρητο στα καταστήματα και έφευγαν με εμπορεύματα, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο των διωκτικών αρχών.

Μέχρι το 1961, η «Black Friday» είχε επικρατήσει στη Φιλαδέλφεια, σε βαθμό που οι έμποροι και οι υποστηρικτές της πόλης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την αλλάξουν σε «Big Friday» για να αφαιρέσουν τους αρνητικούς συνειρμούς. Ωστόσο, ο όρος δεν εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα παρά πολύ αργότερα, και μόλις το 1985 δεν ήταν σε κοινή χρήση σε εθνικό επίπεδο.

Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, οι λιανοπωλητές βρήκαν έναν τρόπο να επανεφεύρουν τη Black Friday και να τη μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλούσε θετικά, αντί αρνητικά, σε αυτούς και τους πελάτες τους. Το αποτέλεσμα ήταν η έννοια «από το κόκκινο στο μαύρο» της γιορτής που αναφέρθηκε προηγουμένως, και η αντίληψη ότι η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδοτούσε την περίσταση κατά την οποία τα καταστήματα της Αμερικής έβγαζαν επιτέλους κέρδη.

Η ιστορία της Μαύρης Παρασκευής κόλλησε, και πολύ σύντομα οι σκοτεινές ρίζες του όρου στη Φιλαδέλφεια ξεχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Έκτοτε, η μονοήμερη γιορτή των πωλήσεων μεταμορφώθηκε σε τετραήμερο γεγονός και γέννησε άλλες «γιορτές λιανικής πώλησης», όπως το Small Business Saturday/Sunday και η Cyber Monday. Τα καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν όλο και νωρίτερα εκείνη την Παρασκευή, και τώρα οι πιο αφοσιωμένοι αγοραστές μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά το γεύμα των Ευχαριστιών.


 

Τι άλλαξε;

Ένας από τους κυριότερους λόγους που έχει αλλάξει η Black Friday είναι οι προσφορές.

Παλιότερα, η Black Friday ήταν για μία «μόνο μία ημέρα», μία ημέρα με τεράστιες εκπτώσεις και προσφορές και εκεί ακριβώς βρισκόταν η μαγεία της. Πλέον, τα καταστήματα ξεκινούν τις εκπτώσεις τους από την αρχή του Νοεμβρίου και τις επεκτείνουν μέχρι ακόμα και τον Δεκέμβριο, με την πρόσθεση φυσικά της Cyber Monday, η οποία αποτελεί τη διαδικτυακή εκδοχή της Black Friday.

Για παράδειγμα, μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, προσφέρουν πολλαπλές εκπτώσεις «Black Friday» στο διαδίκτυο και στα δια ζώσης καταστήματά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Το τέλος του έτους εξακολουθεί να κυριαρχεί συνολικά στο τοπίο του λιανεμπορίου, με το 30% όλων των πωλήσεων να πραγματοποιείται μεταξύ της Black Friday και των Χριστουγέννων.

Επίσης πλέον, οι εκπτώσεις που γίνονται στα καταστήματα είναι πολύ συχνότερες και μία μεγάλη πληγή είναι το μέγεθός τους. Πλέον, οι εκπτώσεις της Black Friday σε πολλά καταστήματα δε διαφέρουν αρκετά από τις αυτές που γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της σεζόν, με τις προσφορές να είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως για παράδειγμα 20% ή 30%, ενώ στο παρελθόν μπορεί να έφταναν μέχρι και το 80%, με πραγματικά deals στην αγορά για το καταναλωτικό κοινό.

Ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας που έχει διαμορφώσει τη Black Friday σε αυτό που είναι σήμερα είναι φυσικά οι online αγορές.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αυξάνονται εδώ και χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Black Friday του 2019, περισσότεροι άνθρωποι έκαναν αγορές μέσω διαδικτύου από ό,τι στα καταστήματα. Όταν ο COVID-19 ακύρωσε όλες τις γιορτινές παραδόσεις των Χριστουγέννων, το 2020, οι ηλεκτρονικές αγορές έσπασαν ρεκόρ με περισσότερους από 100 εκατομμύρια αγοραστές να πραγματοποιούν αγορές μέσω των υπολογιστών, των τηλεφώνων ή των tablet τους. 

Ενώ πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν βγαίνουν έξω και κυκλοφορούν φέτος, το κίνημα του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Black Friday και της Cyber Monday γίνεται όλο και πιο λεπτή, καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες και οι ακριβείς ημερομηνίες των πωλήσεων έχουν όλο και λιγότερη σημασία.

Το 2019, για πρώτη φορά, η Black Friday ξεπέρασε τη Cyber Monday ως την πιο πολυσύχναστη ημέρα για ηλεκτρονικές αγορές, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (NRF). Στη συνέχεια, οι συνθήκες του 2020 παρακίνησαν περαιτέρω τους λιανοπωλητές να επαναπροσδιορίσουν τις τυπικές προσφορές της Black Friday, προωθώντας τις ηλεκτρονικές αγορές και μετατρέποντας τις ημερήσιες εκπτώσεις σε προσφορές που διαρκούν μήνες. Οι προσπάθειες αυτές λειτούργησαν υπέρ των λιανοπωλητών: ο αριθμός των online αγοραστών της Black Friday ξεπέρασε το 2020 το όριο των 100 εκατομμυρίων, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, σύμφωνα με την NRF. Οι λιανοπωλητές προσεγγίζουν έκτοτε τη Black Friday με παρόμοιες στρατηγικές, με αποτέλεσμα ανάλογες τάσεις!

Bar graph showing online Black Friday &Cyber Monday sales from 2014 to 2023

Σύμφωνα μάλιστα με την Adobe Analytics, οι καταναλωτές ξόδεψαν 5 τοις εκατό περισσότερα χρήματα στο διαδίκτυο τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου το 2023, από ό,τι την ίδια περίοδο, το 2022.

«Εξακολουθεί να είναι ένα πολιτιστικό γεγονός, αλλά δεν είναι αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Craig Johnson, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων λιανικής Customer Growth Partners. «Δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν».

Η ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών έχει επίσης περιορίσει τα πλήθη της Black Friday στα φυσικά καταστήματα, αν και ακόμα υπάρχουν ορισμένοι καταναλωτές που εξακολουθούν να προτιμούν την προσωπική εμπειρία.

Ωστόσο, παρά τις αλλαγές στο πλαίσιο της Black Friday, ένα πράγμα παραμένει αληθινό για περισσότερο από μια δεκαετία: Οι συνολικές πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ο κόσμος αγαπά να καταναλώνει.

Αυτό σημαίνει ότι η Black Friday θα συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται με τα νέα δεδομένα. Την έχουμε ήδη δει να μετατρέπεται από ένα μονοήμερο γεγονός σε μια ευρύτερη καταναλωτική περίοδο – και τα νερά συνεχίζουν να θολώνουν, με τις ηλεκτρονικές αγορές να γίνονται όλο και πιο εύκολες!.

 

 

Αναδημοσίευση: parallaximag.gr

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Πύργος των Αέρηδων: Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο

 Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη μπορεί να αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο στην Αθήνα, όμως η πρωτεύουσα διαθέτει εξίσου ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα που αξίζει έστω και μια φορά ο καθένας μας να τα επισκεφτεί στη ζωή του.

Ένα από αυτά είναι οι περίφημοι Αέρηδες ή Μνημείο των Αέρηδων ή Πύργος των Ανέμων, στην Πλάκα.

• •

Πρόκειται για ένα μνημείο του 1ου π.Χ. Αιώνα. Ο οκταγωνικός πύργος, ύψους 13,5 μέτρων είναι κατασκευασμένος από το γνωστό πεντελικό μάρμαρο.

Το μνημείο κατασκεύασε ο αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας (γι’ αυτό και ονομάζεται κάποιες φορές Ωρολόγιο του Κυρρήστου). Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστός ο ακριβής λόγος ανέγερσής του, καταμεσής της Ρωμαϊκής Αγοράς.

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ρόλο του

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πάντως μάλλον πρόκειται για ένα είδος μετεωρολογικού σταθμού, που λειτουργούσε και σαν ρολόι ώρας, που πιθανόν να αξιοποιούσαν οι έμποροι της εποχής για να υπολογίζουν την ώρα αλλά και τους ανέμους που επικρατούσαν κι επηρέαζαν τα εμπορικά δρομολόγια με τα οποία έφταναν τα προϊόντα τους στις τότε αγορές του κόσμου.

Στη κορυφή της στέγης υπήρχε ορειχάλκινος ανεμοδείκτης υπό μορφή Τρίτωνα, ο οποίος περιστρεφόμενος έδειχνε, κρατώντας δείκτη, την κατεύθυνση ενός από τους οκτώ κύριους ανέμους. Οι άνεμοι, προσωποποιημένοι, φέρονται ανάγλυφοι να ίπτανται (φτερωτοί) στο άνω μέρος της κάθε πλευράς του πύργου, φέροντας ο καθένας και ιδιαίτερο σύμβολο. Τα ονόματά τους είναι χαραγμένα κάτω από το αντίστοιχο τμήμα του οκταγωνικού γείσου, και είναι: ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Κάτω δε από κάθε προσωποποίηση, εγχάρακτες ακτίνες κατά διάφορους σχηματισμούς αποτελούσαν αυτούσια ηλιακό ρολόι.

 

Τι υπάρχει εσωτερικά

Στο εσωτερικό του Πύργου υπήρχε ένα υδραυλικό ρολόι, που μετρούσε την ώρα τις μέρες που δεν είχε ηλιοφάνεια αλλά και τη νύχτα.
Ειδικότερα για τον υπολογισμό της ώρας σε ανήλιες ημέρες υπήρχε μέσα στο κτίσμα ιδιαίτερη εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο κατασκευαστής του μνημείου συνδύασε τις εφευρέσεις προηγουμένων κατασκευαστών ρολογιού, όπως του Αρχιμήδη, του Κτησίβιου και του Φίλωνα. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ουάρρωνας, στη νότια πλευρά του οικοδομήματος υπήρχε δοχείο κυλινδρικού σχήματος με νερό που παρεχόταν μέσω αγωγού από πηγή της βόρειας πλευράς της Ακρόπολης. Ο δε Βιτρούβιος ονομάζει το μνημείο αυτό «Πύργο των Ανέμων» και το περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες. Τέλος, το μνημείο κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό (εκ των κιονοκράνων) ενώ το εσωτερικό του στον δωρικό ρυθμό (βαρύ αυστηρό). Συνέχεια του κτιρίου ΝΑ ήταν το Αγορανομείο επί πολυβάθμιτης μαρμάρινης βάσης.

Στους χριστιανικούς χρόνους, οι Αέρηδες έγιναν εκκλησία και στον περιβάλλοντα χώρο φτιάχτηκε ένα νεκροταφείο.

 

Το μνημείο κατά την Τουρκοκρατία

Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Αθήνα, το 18ο αιώνα, το μνημείο έγινε τόπος προσευχής για το Τάγμα των Δερβίσιδων του Μεβλεβί και πήρε την ονομασία «τεκές του Μπραΐμη». Τότε ανοίχτηκαν και τα παράθυρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Χάριν στους Μεβλεβήδες Δερβίσιδες, το μνημείο έμεινε στην Ελλάδα και γλύτωσε από τον Έλγιν. Ο Λόρδος Έλγιν ήθελε να μεταφέρει ολόκληρο το κτίσμα στη Βρετανία αλλά οι Μεβλεβήδες δεν το επέτρεψαν.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό των ανέμων, Αίολο, εξ ου και η ονομασία της οδού Αιόλου.

Μετά από εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, το μνημείο είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό.

 

 

Αναδημοσίευση: newspepper.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Τι να τρώτε όταν έχετε πυρετό

Ο πυρετός κάνει απαραίτητη μια προσεκτική διατροφή. Να λαμβάνουμε αρκετά υγρά και θρεπτικές ουσίες. Είναι από μόνος του μια δύσκολη κατάσταση, αλλά ο οργανισμός χρειάζεται άφθονα υγρά και θρεπτικά συστατικά για να τον αντιμετωπίσει. Τι πρέπει, όμως, να τρώτε;

• •

Πολλοί άνθρωποι με πυρετό αισθάνονται ανορεξία. Ωστόσο ο οργανισμός τους καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες συνήθως. Και αυτό, διότι ο πυρετός είναι ένας από τους φυσικούς τρόπους που έχει το σώμα για να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς. Στη μάχη που δίνει, λοιπόν, χρειάζεται «πολεμοφόδια». Αυτά μπορεί να του τα προσφέρει μόνο η καλή ενυδάτωση και η θρεπτική διατροφή.

Δυστυχώς πολλοί από εμάς όταν έχουν πυρετό δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να κοιμούνται με τις ώρες, δίχως να βάζουν το παραμικρό στο στόμα τους. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, διατρέχουν έναν μεγάλο κίνδυνο: να αφυδατωθούν.

«Ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση όταν πέφτει», λέει η διαιτολόγος Andrea Dunn, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν εκτός από πυρετό και άλλα συμπτώματα που συμβάλλουν στην αφυδάτωση, όπως διάρροια ή έμετο».

 

Οι κίνδυνοι της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν ένας άνθρωπος προσλαμβάνει λιγότερα υγρά απ’ όσα αποβάλλει ο οργανισμός του. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά κινδυνεύουν ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Όταν δεν αναπληρώνονται τα υγρά που χάνει ο οργανισμός, η αφυδάτωση αναπτύσσεται γρήγορα. Σε τέτοια περίπτωση, θα νιώθετε ακόμα χειρότερα. Και αυτό, διότι ο οργανισμός σας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει επαρκώς τους παραπάνω μηχανισμούς για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που τον ταλαιπωρεί.

Στην πραγματικότητα, «η αφυδάτωση είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους καταλήγουν στο νοσοκομείο πολλοί πάσχοντες από εμπύρετες λοιμώξεις», λέει η Dr. Dunn. Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης πρέπει να είναι άμεση, ειδάλλως μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή. Αν αναπτύξετε αφυδάτωση, θα διψάτε πολύ, θα έχετε σκουρόχρωμα ούρα, μπορεί ακόμα και να ζαλίζεστε.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές στην διατροφή

Ο πυρετός, λοιπόν, χρειάζεται άφθονα υγρά και θρεπτική τροφή. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές; Οι εξής, κατά την Dr. Dunn:

Ροφήματα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι δροσερά, ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αρκεί να πίνετε υγρά με σταθερό ρυθμό στη διάρκεια της ημέρας.
Δοκιμάστε σκέτο νερό, τσάι, χυμούς, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, μεταλλικό νερό, ακόμα και ένα ισοτονικό ρόφημα.

Σούπες. Υπάρχει λόγος που οι μαμάδες δίνουν στα παιδιά κοτόσουπα όταν είναι άρρωστα. Αφ’ ενός παρέχει άφθονα υγρά, αφ’ ετέρου καλής ποιότητας υδατάνθρακες (ρύζι), πρωτεΐνες (κοτόπουλο) και βιταμίνες (λαχανικά). Όλ’ αυτά σας είναι απαραίτητα για να πέσει ο πυρετός και να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη που σας ταλαιπωρεί. Αν όμως δεν σας αρέσει η κοτόσουπα, δοκιμάστε άλλα είδη σούπας και ζωμούς.

Υδαρή τρόφιμα. Αν δυσκολεύεστε να πιείτε υγρά, επιλέξτε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρά τα οποία καταναλώνονται κρύα ή παγωμένα. Καλές επιλογές είναι το γιαούρτι, το παγωτό (χωρίς ζάχαρη), οι γρανίτες, ο ζελές, οι κρέμες.

Φρέσκα φρούτα. Είναι πλούσια στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να αναρρώσει. Να προτιμάτε όσα έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. πεπόνι, μούρα, πορτοκάλια, σταφύλια). Να προσέχετε μόνο τις φυτικές ίνες τους (μπορεί να ανακατέψουν το ήδη επιβαρυμένο στομάχι σας). Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν γαστρεντερικά ενοχλήματα έχουν οι μπανάνες και τα αβοκάντο.

 

Τι να αποφεύγετε

Ο πυρετός δεν αντιδρά καλά σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα και καλό είναι να τα αποφύγετε ή έστω να τα περιορίσετε μέχρι να αναρρώσετε. Η πολλή καφεΐνη, λ.χ., είναι διουρητική. Επομένως δεν πρέπει να πίνετε όλη μέρα μαύρο τσάι, καφέ ή αναψυκτικά τύπου κόλα. Να εναλλάσσετε το μαύρο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με χυμούς, δροσερό νερό, άλλα αφεψήματα. Ούτε λόγος, φυσικά, για αλκοόλ (πρέπει να το αποφεύγετε εντελώς).

Η πολλή ζάχαρη επίσης δεν βοηθάει, διότι ευνοεί την φλεγμονή στο σώμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Να αποφεύγετε τέλος τα βαριά φαγητά, γιατί το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη και δεν διαθέτει περίσσεια ενέργειας για την πέψη.

Επειδή, πάντως, κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή, ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας.

 

 

Αναδημοσίευση: healthview.gr

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τί δεν πρέπει να συνδέεις ποτέ σε ένα πολύμπριζο

Tα  πολύμπριζα είναι ένας από τους πιο βολικούς τρόπους να επεκτείνεις μια μπρίζα με περισσότερες θέσεις και φυσικά μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο  πολύμπριζο και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να βεβαιωθείς ότι οι συσκευές που έχεις συνδέσει πάνω τους δεν υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ του πιο μικρού.

• •

Γενικότερα όμως υπάρχουν κάποιες συσκευές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδέουμε σε πολύμπριζα λόγω της πολύ μεγάλης κατανάλωσης που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα συσκευές, το ψυγείο, ο φούρνος μικροκυμάτων και οι καφετιέρες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τοποθετούνται μαζί.


Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες συσκευές όπως οι τοστιέρες, οι ηλεκτρικές γάστρες, συσκευές περιποίησης μαλλιών, κλιματιστικά, μπλέντερ, πλυντήρια ρούχων, φορητοί θερμοσυσσωρευτές, ηλεκτρικά εργαλεία, κονσόλα παιχνιδιών κ.α.

Αν οι συνολικές συσκευές που συνδέσουμε σε ένα πολύπριζο έχουν μεγάλη τάση, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδιαίτερα αν μιλάμε για απλό πολύπριζο, που δεν διαθέτει ασφάλεια σε περίπτωση που η τάση ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια. 

Έτσι, το πολύπριζο θα ζεσταθεί και υπάρχουν πιθανότητες να πάρει φωτιά, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, αποφεύγουμε την σύνδεση σε πολύπριζο σε συσκευές περιποίησης των μαλλιών

Πιστολάκι, σίδερο κτλ., καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας και παράγουν θερμότητα. 

Αυτές οι συσκευές είναι σχεδιασμένες για σύνδεση απευθείας στην πρόζα και κατά προτίμηση σε μία με διακόπτη GFCI, για να προστατεύεται η πρόζα.

Το ψυγείο και ο καταψύκτης επίσης δεν πρέπει να μπαίνει σε πολύπριζο
. Πρόκειται για συσκευές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και ενεργοποιούνται και σβήνουν πολύ συχνά μέσα στη μέρα. 

Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο για αυτό και απαιτούν σύνδεση απευθείας στην πρίζα.

Οι καφετιέρες είναι άλλη μία συσκευή που φαινομενικά δεν τραβάει πολύ ρεύμα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται αρκετή ένταση ρεύματος για να ζεστάνουν τον καφέ και το πολύπριζο δεν είναι η βέλτιστη λύση για αυτές.

Κάτι άλλο που σίγουρα δεν πρέπει να βάζουμε σε πολύπριζο είναι η τοστιέρα. Μια απλή τοστιέρα τραβάει από 1800 μέχρι 3600 Watt και ένα τυπικό πολύπριζο μπορεί να ζεσταθεί πολύ εύκολα κατά την χρήση της τοστιέρας, ιδιαίτερα αν μείνει ενεργή για αρκετή ώρα.

Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεται ότι κλιματιστικά και θερμάστρες είναι εκτός επίσης. Πρόκειται για συσκευές που συνήθως έχουν δικές τους πρίζες, απευθείας από τον πίνακα του σπιτιού, ακριβώς γιατί δουλεύουν για ώρες και τραβάει πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Αυτό τις κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν συνδέονται σε ένα απλό πολύπριζο.

Η δική μας συμβουλή είναι να συνδέετε αυτές τις συσκευές απευθείας στην πρίζα και αν πρέπει οπωσδήποτε να τις συνδέσετε σε πολύπριζο, να έχετε φροντίσει να είναι πολύπριζο ασφαλείας, που να μπορεί να αντέξει σε υψηλή τάση.

 

 

 Αναδημοσίευση: techmaniacs.gr

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ευτυχώς είναι λογικός ο Πούτιν

Εδώ και κάτι παραπάνω από χίλες ημέρες έχουμε τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. Δε θα ασχοληθώ με το «ποιος φταίει» που ξεκίνησε. Αλλά για τον Ρόλο που παίζει «η Δύση». Κι αυτό μόνο από τη στιγμή που άρχισε, «ο αδερφοκτόνος πόλεμος» μια που θεωρώ πως έβαλε το χεράκι της να ξεκινήσει.

Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ και η «Ευρωπαϊκή Ένωση» πήραν ανοιχτά θέση υπέρ της Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν τα γεγονότα από την επίθεση των Ρώσων και μετά. Μ’ αυτόν τον τρόπο νομίζουν πως έστρεψαν την κοινή γνώμη κατά της Ρωσίας. Και τροφοδοτούν την Ουκρανία με οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων. Που δεν ξέρω αν είναι δωρεάν ή τους θα ζητήσουν κάποια στιγμή να τα πληρώσουν. Πάντως είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα, με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, πως ότι στέλνει στο Κίεβο είναι χωρίς αντάλλαγμα.

Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, γιατί είναι και κατά του πολέμου. Βλέπεις τα αριστερά κόμματα «φοβούνται» να πάρουν θέση κατά της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής. Κι έτσι άφησαν χώρο στους ακροδεξιούς να φαίνονται φιλειρηνιστές.

Την «αριστερά» στην Ευρώπη δεν «παίρνουν στα σοβαρά». Τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους τους θεωρούν γραφικούς ως και περιθωριακούς. «Καλά εσείς είστε κομουνιστές. Έχετε δικαίωμα να λέτε την άποψη σας, αλλά είμαστε σε δυτική δημοκρατία» λένε  απαξιώνοντάς τους.

Έτσι οι «νεοφιλελεύθεροι» ενισχύουν τα ακροδεξιά κόμματα που είναι συγγενή ιδεολογικά.

Με όλη αυτή την κατάσταση έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η Μελόνι νίκησε στην Ιταλία την Λεπέν την κρατάνε με νύχια και με δόντια να μη γίνει πρόεδρος της χώρας. Στην Γερμανία φοβούνται το ναζιστικό κόμμα κι εδώ η κ Λατινοπούλου δημοκοπικά πλησιάζει το 10% χωρίς να γνωρίζουμε ένα στέλεχος του κόμματός της.

Και φυσικά έχουμε την νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ένας Τράμπ που θριάμβευσε παρ’ όλο τον πόλεμο που δέχτηκε και τη δολοφονία του χαρακτήρα που υπέστη. Ενώ οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν «εκλογικό ντέρμπυ» ως την τελευταία στιγμή.

Κι ενώ ο Τραμπ τον χαρακτήριζαν ακροδεξιό, ο «Δημοκρατικός» Μπάιντεν ήταν αυτός που την περασμένη βδομάδα, ενώ «μετρά μέρες» δτο Λευκό οίκο, «έδωσε την άδεια» στον Ζελένσκι να χτυπήσει την Ρωσία με  όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Και ο Ζελενσκι χτύπησε. Και ήρθε μετά η δημοκρατική Ευρώπη να λέει πως «ο Πούτιν και η Ρωσία πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Και τι κάναν αυτοί να δείξει αυτοσυγκράτηση ο Πούτιν; Εξοπλίζουν τον αντίπαλό. Και δικαιώνοντας τον Μητσοτάκη που είπε κάποια στιγμή «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία»; Η Ελλάδα είπε, αλλά σα να έλεγε όλη η Ευρώπη. Καλά το λέει δηλαδή ο σοφός Ελληνικός λαός πως «Από μικρό, σε δύναμη, κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια»

Όμως ο Πούτιν σαν απάντηση την προηγούμενη βδομάδα χτύπησε στόχο στην Ουκρανία και οι του ΝΑΤΟ σφυρίζουν αδιάφορα συνεδριάζοντας μαζί με τον Ζελένσκι. Ευτυχώς γιατί φέρεται λογικά. Αν όμως πάρει κάποια στιγμή «ανάποδες στροφές» μπορεί, όχι να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, όπως μας φοβίζουν. Αλλά να στείλει έναν πύραυλο σε κάποιο στρατόπεδο ή αποθήκη πυρομαχικών του ΝΑΤΟ  πχ στη Γαλλία

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κι αν τελικά η ζωή είναι αλλού;


Κι αν όλα όσα βιώνουμε δεν είναι τίποτε άλλο από την απόλυτη πολιτισμική και πολιτιστική παρακμή της δυτικής αυτοκρατορίας και της αυτοαποκαλούμενης  «διεθνούς κοινότητας»; Αναρωτιέται η Μαρία Δεναξά σε άρθρο της με τον ίδιο τίτλο στη «δημοκρατία» της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου

• •

Κι αν τελικά όλα όσα συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο είναι ένας από κοινού αντιπερισπασμός των κυβερνήσεών μας, που αποτελούνται από διαπλεκόμενα και συνεργαζόμενα ανδρείκελα για να κρύψουν το ατελείωτο ριφιφί του πλούτου που παράγουν οι λαοί, από μια άπληστη ολιγαρχία στην οποία έχουν δώσει διαπιστευτήρια;

Κι αν όλα όσα βιώνουμε σε επιτάχυνση τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο από την απόλυτη πολιτισμική και πολιτιστική παρακμή της δυτικής αυτοκρατορίας και της αυτοαποκαλούμενης «διεθνούς κοινότητας», που επιτρέψαμε να περάσουν σε λάθος χέρια τα οποία επιχειρούν να αποκρύψουν τα αίσχη τους με καλοφτιαγμένα ή παιδαριώδη fake news, με μια συνεχή προπαγάνδα η οποία αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και με προκαλούμενους πολέμους;

Κι αν όλα δεν είναι καταναλωτισμός, δεν είναι η επικράτηση του ισχυρότερου, οι αιματοχυσίες… Κι αν όλα δεν περιστρέφονται γύρω από την «οικονομία», την υπεράσπιση πανίσχυρων ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά του συνόλου και της κοινωνίας που έγιναν ο μεγαλύτερος εχθρός κι αντίπαλος των κυβερνώντων μας, που πρέπει πάση θυσία να εξουδετερωθούν ή έστω να υποταχθούν σε ατζέντες ανωμαλίας και πνευματικού ευνουχισμού;

Από τη σύντομη παραμονή μου στη Ρωσία επιστρέφω με πολλές εμπειρίες, παραστάσεις και εικόνες που με έκαναν να δω πως πέρα από τα δυτικά και ευρωπαϊκά σύνορα υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος, ένα παράλληλο σύμπαν πολύ πιο υγιές και συγκροτημένο απ’ αυτό που επιχειρούν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Σ’ αυτό το σύμπαν, η πολιτική και οι πολιτικοί (που δεν προέρχονται από τζάκια ή από τυχοδιωκτισμό) παραμένουν στην υπηρεσία των πολιτών, της κοινωνίας και της πατρίδας τους κι όχι στην υπηρεσία του χρήματος ή μόνο του καθεστώτος -όπως λανθασμένα μας έχουν πει-, με αποτέλεσμα η χώρα να ευημερεί. Η ανάπτυξη στη Ρωσία τρέχει με ιλιγγιώδη ρυθμό +3,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κι αυτό επειδή δεν συνέδεσαν και δεν θυσίασαν την πολιτική και τη διακυβέρνηση στον βωμό της Θείας Οικονομίας. Κατά συνέπεια, ο πλούτος που παράγεται εξακολουθεί να ανήκει και να διοχετεύεται κατά μεγάλο μέρος στον λαό.

Τι κι αν ο βασικός μισθός, για παράδειγμα, είναι γύρω στα 400-500 ευρώ; Όταν ένας Ρώσος ξοδεύει για το ρεύμα 5 ευρώ τον μήνα για πενήντα με εξήντα τετραγωνικά σπίτι, 2 ευρώ για το νερό, 50 λεπτά για το λίτρο της βενζίνης, 20 ευρώ την εβδομάδα για το σούπερ μάρκετ, 1,40 ευρώ για δύο μετακινήσεις με το μετρό και ξέρει πως μπορεί να υπολογίζει στο κράτος του για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, ακόμα και για την απόκτηση ενός παιδιού, τότε η ζωή του γίνεται αυτόματα πιο εύκολη, όπως και για τα παιδιά του, που μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον κατάματα και να το ατενίζουν με αισιοδοξία.

Μπορεί στη Δύση να μισούν τον Πούτιν, στη Ρωσία όμως, που μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η φτώχεια και η εξαθλίωση χτύπησαν κόκκινο, σχεδόν το 70% των πολιτών σήμερα τον λατρεύει γιατί υποστηρίζει πως κατάφερε το ακατόρθωτο, κάνοντας τη Ρωσία ένα πανίσχυρο κράτος και τους ίδιους αξιοπρεπείς πολίτες. Από τον ταμία του σούπερ μάρκετ με τον οποίο συνομίλησα, τους Έλληνες φοιτητές και εργαζομένους στη Μόσχα, μέχρι τους υπαλλήλους σε βενζινάδικο και φαρμακείο, μόνο αναγνώριση στο πρόσωπο και την πολιτική του εισέπραξα. Και, σύμφωνα με Έλληνα ομογενή από τον Πόντο, ο πόλεμος με την υπερβολική προπαγάνδα αποδόμησης των Ρώσων από τους δυτικούς, που απαγόρευσαν ακόμα και Ρώσους δημιουργούς -που τα έργα τους αποτελούν διαμάντια της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς, όπως είναι τα έργα του Τσαϊκόφσκι-, συσπείρωσαν γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο ακόμη και αντιπάλους του.

Τέλος, στις ανησυχίες που εκφράζουν αρκετοί σχετικά με το αν ο Πούτιν θα απαντήσει με πυρηνικά απέναντι στις διαρκείς αυξανόμενες προκλήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, εκείνο που συνειδητοποίησα είναι πως το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει, για την ώρα, με ψυχραιμία και φραστικές προειδοποιήσεις την επικίνδυνη κλιμάκωση που επιχειρείται. Για την πλειονότητα των Ρώσων αξιωματούχων, όπως και για τη ρωσική ηγεσία, μια πυρηνική αντιπαράθεση θα είχε μόνο ηττημένους…