Ο πυρετός κάνει απαραίτητη μια προσεκτική διατροφή. Να λαμβάνουμε αρκετά υγρά και θρεπτικές ουσίες. Είναι από μόνος του μια δύσκολη κατάσταση, αλλά ο οργανισμός χρειάζεται άφθονα υγρά και θρεπτικά συστατικά για να τον αντιμετωπίσει. Τι πρέπει, όμως, να τρώτε;
• • •
Πολλοί άνθρωποι με πυρετό αισθάνονται ανορεξία. Ωστόσο ο οργανισμός τους καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες συνήθως. Και αυτό, διότι ο πυρετός είναι ένας από τους φυσικούς τρόπους που έχει το σώμα για να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς. Στη μάχη που δίνει, λοιπόν, χρειάζεται «πολεμοφόδια». Αυτά μπορεί να του τα προσφέρει μόνο η καλή ενυδάτωση και η θρεπτική διατροφή.
Δυστυχώς πολλοί από εμάς όταν έχουν πυρετό δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να κοιμούνται με τις ώρες, δίχως να βάζουν το παραμικρό στο στόμα τους. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, διατρέχουν έναν μεγάλο κίνδυνο: να αφυδατωθούν.
«Ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση όταν πέφτει», λέει η διαιτολόγος Andrea Dunn, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν εκτός από πυρετό και άλλα συμπτώματα που συμβάλλουν στην αφυδάτωση, όπως διάρροια ή έμετο».
Οι κίνδυνοι της αφυδάτωσης
Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν ένας άνθρωπος προσλαμβάνει λιγότερα υγρά απ’ όσα αποβάλλει ο οργανισμός του. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά κινδυνεύουν ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Όταν δεν αναπληρώνονται τα υγρά που χάνει ο οργανισμός, η αφυδάτωση αναπτύσσεται γρήγορα. Σε τέτοια περίπτωση, θα νιώθετε ακόμα χειρότερα. Και αυτό, διότι ο οργανισμός σας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει επαρκώς τους παραπάνω μηχανισμούς για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που τον ταλαιπωρεί.
Στην πραγματικότητα, «η αφυδάτωση είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους καταλήγουν στο νοσοκομείο πολλοί πάσχοντες από εμπύρετες λοιμώξεις», λέει η Dr. Dunn. Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης πρέπει να είναι άμεση, ειδάλλως μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή. Αν αναπτύξετε αφυδάτωση, θα διψάτε πολύ, θα έχετε σκουρόχρωμα ούρα, μπορεί ακόμα και να ζαλίζεστε.
Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές στην διατροφή
Ο πυρετός, λοιπόν, χρειάζεται άφθονα υγρά και θρεπτική τροφή. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές; Οι εξής, κατά την Dr. Dunn:
Ροφήματα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι δροσερά, ζεστά ή σε θερμοκρασία
δωματίου. Αρκεί να πίνετε υγρά με σταθερό ρυθμό στη διάρκεια της ημέρας.
Δοκιμάστε σκέτο νερό, τσάι, χυμούς, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, μεταλλικό νερό,
ακόμα και ένα ισοτονικό ρόφημα.
Σούπες. Υπάρχει λόγος που οι μαμάδες δίνουν στα παιδιά κοτόσουπα όταν είναι άρρωστα. Αφ’ ενός παρέχει άφθονα υγρά, αφ’ ετέρου καλής ποιότητας υδατάνθρακες (ρύζι), πρωτεΐνες (κοτόπουλο) και βιταμίνες (λαχανικά). Όλ’ αυτά σας είναι απαραίτητα για να πέσει ο πυρετός και να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη που σας ταλαιπωρεί. Αν όμως δεν σας αρέσει η κοτόσουπα, δοκιμάστε άλλα είδη σούπας και ζωμούς.
Υδαρή τρόφιμα. Αν δυσκολεύεστε να πιείτε υγρά, επιλέξτε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρά τα οποία καταναλώνονται κρύα ή παγωμένα. Καλές επιλογές είναι το γιαούρτι, το παγωτό (χωρίς ζάχαρη), οι γρανίτες, ο ζελές, οι κρέμες.
Φρέσκα φρούτα. Είναι πλούσια στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να αναρρώσει. Να προτιμάτε όσα έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. πεπόνι, μούρα, πορτοκάλια, σταφύλια). Να προσέχετε μόνο τις φυτικές ίνες τους (μπορεί να ανακατέψουν το ήδη επιβαρυμένο στομάχι σας). Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν γαστρεντερικά ενοχλήματα έχουν οι μπανάνες και τα αβοκάντο.
Τι να αποφεύγετε
Ο πυρετός δεν αντιδρά καλά σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα και καλό είναι να τα αποφύγετε ή έστω να τα περιορίσετε μέχρι να αναρρώσετε. Η πολλή καφεΐνη, λ.χ., είναι διουρητική. Επομένως δεν πρέπει να πίνετε όλη μέρα μαύρο τσάι, καφέ ή αναψυκτικά τύπου κόλα. Να εναλλάσσετε το μαύρο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με χυμούς, δροσερό νερό, άλλα αφεψήματα. Ούτε λόγος, φυσικά, για αλκοόλ (πρέπει να το αποφεύγετε εντελώς).
Η πολλή ζάχαρη επίσης δεν βοηθάει, διότι ευνοεί την φλεγμονή στο σώμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Να αποφεύγετε τέλος τα βαριά φαγητά, γιατί το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη και δεν διαθέτει περίσσεια ενέργειας για την πέψη.
Επειδή, πάντως, κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση, πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή, ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας.
Αναδημοσίευση: healthview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου