Tα πολύμπριζα είναι ένας από τους πιο βολικούς τρόπους να επεκτείνεις μια μπρίζα με περισσότερες θέσεις και φυσικά μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο πολύμπριζο και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να βεβαιωθείς ότι οι συσκευές που έχεις συνδέσει πάνω τους δεν υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ του πιο μικρού.
• • •
Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες συσκευές όπως οι τοστιέρες, οι
ηλεκτρικές γάστρες, συσκευές περιποίησης μαλλιών, κλιματιστικά, μπλέντερ,
πλυντήρια ρούχων, φορητοί θερμοσυσσωρευτές, ηλεκτρικά εργαλεία, κονσόλα
παιχνιδιών κ.α.
Αν οι συνολικές συσκευές που συνδέσουμε σε ένα πολύπριζο έχουν μεγάλη τάση, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδιαίτερα αν μιλάμε για απλό πολύπριζο, που δεν διαθέτει ασφάλεια σε περίπτωση που η τάση ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια.
Έτσι, το πολύπριζο θα ζεσταθεί και υπάρχουν πιθανότητες να πάρει φωτιά, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
Έτσι λοιπόν, αποφεύγουμε την σύνδεση σε πολύπριζο σε συσκευές περιποίησης των μαλλιών.
Πιστολάκι, σίδερο κτλ., καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας και παράγουν θερμότητα.
Αυτές οι συσκευές είναι σχεδιασμένες για σύνδεση απευθείας στην πρόζα και κατά προτίμηση σε μία με διακόπτη GFCI, για να προστατεύεται η πρόζα.
Το ψυγείο και ο καταψύκτης επίσης δεν πρέπει να μπαίνει σε πολύπριζο
. Πρόκειται για συσκευές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και ενεργοποιούνται και σβήνουν πολύ συχνά μέσα στη μέρα.
Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο για αυτό και απαιτούν σύνδεση απευθείας στην πρίζα.
Κάτι άλλο που σίγουρα δεν πρέπει να βάζουμε σε πολύπριζο είναι η τοστιέρα. Μια απλή τοστιέρα τραβάει από 1800 μέχρι 3600 Watt και ένα τυπικό πολύπριζο μπορεί να ζεσταθεί πολύ εύκολα κατά την χρήση της τοστιέρας, ιδιαίτερα αν μείνει ενεργή για αρκετή ώρα.
Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεται ότι κλιματιστικά και θερμάστρες είναι εκτός επίσης. Πρόκειται για συσκευές που συνήθως έχουν δικές τους πρίζες, απευθείας από τον πίνακα του σπιτιού, ακριβώς γιατί δουλεύουν για ώρες και τραβάει πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Αυτό τις κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν συνδέονται σε ένα απλό πολύπριζο.
Η δική μας συμβουλή είναι να συνδέετε αυτές τις συσκευές απευθείας στην πρίζα και αν πρέπει οπωσδήποτε να τις συνδέσετε σε πολύπριζο, να έχετε φροντίσει να είναι πολύπριζο ασφαλείας, που να μπορεί να αντέξει σε υψηλή τάση.
Αναδημοσίευση: techmaniacs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου