Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Τι είναι τα πολυσπόρια, που τρώνε σε πολλές περιοχές της χώρας στις 21 Νοεμβρίου


Τα Εισόδια της Θεοτόκου γιορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα την Πεμπτη 21 Νοεμβρίου. Δείτε ένα ξεχωριστό έθιμο που υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) φτιάχνουν τα πολυσπόρια ή πολύσπορα ή μπουρμουρέλια.

Τι είναι αυτό; Συνδυάζει όσπρια και δημητριακά σε μια σούπα. Κάποιοι μάλιστα βάζουν μέσα και ξηρούς καρπούς και το σερβίρουν με ζάχαρη, μέλι και κανέλα. Πώς λειτουργούσε παλιά αυτό το έθιμο; Οι γυναίκες της οικογένειας πήγαιναν ένα πιάτο στην εκκλησία για να «διαβαστεί» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Το υπόλοιπο το μοίραζαν στη γειτονιά, το έτρωγαν στο σπίτι με την οικογένεια και ό,τι περίσσευε το έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούσαν για το όργωμα του χωραφιού ή το έριχναν στο χωράφι.

• •

Το έθιμο της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας όπως το καταγράφει ο Φίλιππος Βρετάκος ("Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των"): «Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα (Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.), επειδή την ημέραν αυτήν, κατά το έθιμον, έβραζαν εντός χύτρας "πολυσπόρια", ήτοι διαφόρους δημητριακούς καρπούς και όσπρια, ως σιτάρι, αραβόσιτον (καλαμπόκι), λαθούρια, ρεβίθια, φασόλια, κουκκιά κ.τ.λ., τα οποία εμοίραζαν εις τον κόσμον "για τα χρόνια πολλά", δια να εξασφαλίσουν δηλαδή κατά το ερχόμενο έτος την αφθονίαν των καρπών. [...] μοιράζουν δηλαδή "απαρχές" και θυμίζουν τα αρχαία "Πυανέψια" του ίδιου περίπου μήνα».

Ο Δημ.Λουκόπουλος (“Γεωργικά της Ρούμελης”, Αθήναι 1938, σ.171) αναφέρει: «Την 21ην Νοεμβρίου, οι γεωργοί γιορτάζουν την πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα. Πολυσπορίτισσα λένε, γιατί σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια (σιτάρι, καλαμπόκι, κουκκιά, κ.λ.π.) και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχη το βιό.

Παίρνουν νερό και γυρίζουν. Επίσης τη μέρα αυτή αντίς άλλο φαγητόι βράζουν τα πολυσπόρια, τρώνε και μοιράζουν και σε δικούς τους για χρόνια πολλά. Μεσοσπορίτισσα, όπως λένε, το είπαν με το να μεσιάζη τότε η πρώιμη σπορά τους. Κι αυτή τη μέρα βασιλεύει η πούλια, αν τύχη ξαστεριά. Κι όπως θα κάμη αυτήν τη μέρα, θα κάμη και τις σαράντα κατοπινές μέρες».

Την ημέρα αυτή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα παλαιότερα χρόνια , ίσως ακόμα και σήμερα , υπάρχουν και μερικά ήθη και έθιμα όπως τα “Μπόλια” και το “πάντρεμα της φωτιάς”

Και τα δυό αυτά έθιμα είχαν μεταξύ τους αλληλένδετη σχέση και ήταν απαραίτητα και τα δυό.

Λέγοντας “Μπόλια ” εννοούσαν ένα μείγμα απο πολλά σπόρια (Πολυσπορίτισσα) , μια κακαβιά θα λέγαμε, τα οποία τα βάζανε σε μια μεγάλη κατσαρόλα .

Η κατσαρόλα αυτή περιείχε συνήθως προϊόντα ντόπια κυρίως .Φασόλια, φακές ρεβίθια. καλαμπόκι, σιτάρι. κουκιά, φάβα, ρύζι, και όποια άλλα όσπρια μπορούσε ο καθένας να βάλει στην κατσαρόλα προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη για καλύτερο βράσιμο

Η αναμοιγένεια των προς βράση υλικών απαιτούσε αρκετή ώρα , μιας και δεν υπήρχαν τότε οι κατσαρόλες γρήγορου βρασμού “χύτρες”, για να βράσουν με αποτέλεσμα να μένουν στη φωτιά αρκετό χρόνο. Αυτό απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία της φωτιάς.


Την βραδιά λοιπόν αυτή γινόταν και το επίσημο άναμμα του τζακιού και για το λόγο αυτό βάζανε να ανάψει η φωτιά πολλών ειδών ξύλα .

Πρώτα βάζανε ξύλο αρσενικό , π.χ.πουρνάρι, πλάτανο, κέδρο, και ύστερα βάζανε ξύλο θηλυκό βελανιδιά , κορτσιά λέγοντας και το σχετικό τραγούδι. “απόψε παντρεύω τη φωτιά , με τούτα τα παιδιά …….”ονοματίζοντας κάθε φορά το όνομα του ξύλου που τοποθετούσε στο τζάκι.

Σημαντικό ήταν ότι για το πάντρεμα τη φωτιά τα ξύλα που θα χρησιμοποιούσαν πρέπει να προέρχονταν απο δέντρα που ήταν μέρος ηλιόλουστο γιατί διαφορετικά αν ήταν απο σκιερά μέρη δεν κάνανε ούτε κάρβουνο ούτε φλόγα παρά μόνο καπνό.

Αφού η φωτιά άναβε τότε τοποθετούσαν πάνω στην “πυροστιά” τα μπόλια και έπρεπε να διατηρηθεί η φωτιά όλη τη νύχτα για να σιγοβράσουν τα μπόλια.

Έτσι λοιπόν έπρεπε να μείνει ένας να “λαγοκοιμάται” δίπλα στο γωνολίθι και να τροφοδοτεί την φωτιά με ξύλα όλη την νύχτα.

Την άλλη μέρα 21 Νοεμβρίου, τα μπόλια είχαν βράσει και σερβίρονταν κανονικά στο μεσημεριανό τραπέζι σαν κυρίως πιάτο.

Επειδή συνήθως ήταν αρκετά τα μπόλια οι νοικοκυρές προσέφεραν και στα γειτονικά σπίτια ανταλλάσοντας πιάτα για κάνουν και τη σύγκριση ανάμεσά τους.



Σας έχουμε παρακάτω μια συνταγή:

Υλικά για 6-8 άτομα

  • Μισό κιλό από όσπρια ή δημητριακά: φακές, κουκιά, ρεβίθια, φασόλια, γίγαντες, μαυρομάτικα φασόλια…
  • Μισό κιλό κόκκους καλαμποκιού
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα καρύδια (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • κανέλα

Διαδικασία

Βράζουμε όλα τα όσπρια και τα δημητριακά στην κατσαρόλα ή στη χύτρα και τα βράζουμε όλα μαζί, μέχρι να χυλώσουν. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

Σερβίρουμε σαν σούπα πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα (προαιρετικά).

 

 

Αναδημοσίευση: cantina.protothema.gr

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου