• • •
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ρόλο για την εξέλιξη αυτή έπαιξε σίγουρα η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και μια σειρά κακών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στις δύο μεγαλύτερες χώρες της περιοχής (Γερμανία και Γαλλία).
Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, λόγω της πρόθεσης να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γερμανία, η οποία πηγαίνει για εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο, βλέπει βιομηχανικούς κολοσσούς όπως η Volkswagen, η Bosch, η Schaeffler και η Thyssen-Krupp να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και να προσανατολίζονται στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, υπενθύμισε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα ότι ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για εθνικές χρεοκοπίες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ευρώ: Η ισοτιμία με το δολάριο είναι το επόμενο ορόσημο
Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και 1,033 δολάρια έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή (22/11), μετά τα θλιβερά οικονομικά στοιχεία που πυροδότησαν προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων.
Ενώ το ευρώ έχει ανακάμψει λίγο από τότε, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να επιστρέφει στη δυσμενή θέση σε σχέση με το δολάριο, αναμένοντας νέα πλήγματα από τους αναμενόμενους δασμούς που φαίνεται ότι θα επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.
Εάν η απουσία προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη παραμείνει, τότε «η ισοτιμία είναι το επόμενο ορόσημο», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, Ντάνιελ Κραλ (Daniel Kral). Όπως έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της ING, Κρις Τέρνερ (Chris Turner), το σενάριο της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο ενδέχεται να επιβεβαιωθεί «πριν από το τέλος του έτους».
Αυτή θα ήταν μόλις η τρίτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα που δεν μπορεί να το αγοράσει κάποιος για παραπάνω από ένα δολάριο. Η πρώτη ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το ευρώ εξακολουθούσε να εδραιώνει τη διεθνή του αξιοπιστία, ενώ η δεύτερη ήταν το 2022, όταν η Ευρώπη υπέστη άνοδο στις τιμές της ενέργειεας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Βεβαίως, ο παράγοντας Τραμπ είναι ισχυρός: Από τη νίκη του στις 5 Νοεμβρίου, το δολάριο έχει σε γενικές γραμμές πάρει ανοδική πορεία. Εμπειρογνώμονες στη Forex (την Αγορά Συναλλάγματος δηλαδή) της Brown Brothers Harriman επισημαίνουν ότι με την οικονομία των ΗΠΑ να βρίσκεται ακόμη σε καλό σημείο και μια ώθηση στις δημοσιονομικές δαπάνες υπό τον Τραμπ, πιθανότατα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Προβλήματα εντός των ευρωπαϊκών τειχών
Όμως, τη μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ δημιουργούν τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η ΕΕ. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει 4% (σε σχέση με το δολάριο) από τότε που έγιναν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μια πρόγευση του τι μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα η Ευρώπη, ήρθε μέσα σε μια νύχτα, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από τα σύνορα με Καναδά και Μεξικό, αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, μαζί με έναν ξεχωριστό δασμό 10% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Η είδηση οδήγησε το καναδικό δολάριο σε χαμηλό τετραετίας και ώθησε το μεξικάνικο πέσο κατά 1% χαμηλότερα, σχεδόν στο χαμηλό διετίας που έφτασε στις αρχές αυτού του μήνα.
Κοινή συνισταμένη και στις τρεις περιπτώσεις ισοτιμίας (τις δύο καταγεγραμμένες και τη μια που επίκειται) ήταν η γερμανική οικονομική αδυναμία: Το 2000, όπως και σήμερα, η Γερμανία θεωρούνταν ο «ασθενής» της Ευρώπης, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν το Βερολίνο που υπέφερε περισσότερο από την απώλεια φθηνής ρωσικής ενέργειας.
Τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ έχει υποαποδώσει όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι της στερλίνας (όπου φλερτάρει και με το χαμηλό 2 ετών) και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να έχουν ήδη τεντωθεί στο όριο, αυτό σημαίνει ότι -για άλλη μια φορά- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιάζει να είναι η μόνη λύση.
«Η άποψη εδώ παραμένει (ότι) δεν υπάρχει δημοσιονομικό ιππικό στην Ευρωζώνη και ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα δυσφορία, είναι η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», έγραψε ο Τέρνερ σε σημείωμα προς τους πελάτες της ING.
Το χάσμα επιτοκίων μεταξύ Fed και ΕΚΤ μπορεί να διευρυνθεί
Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (25/11) ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ,Φίλιπ Λέιν, τόνισε ότι στην Ευρωζώνη «η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για πολύ καιρό», καθώς «διαφορετικά, η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί επαρκώς και ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο».
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Fed, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν φτάσει ακόμη» τον πληθωρισμό στο όριό του και σηματοδότησε μόνο μια σταδιακή χαλάρωση της πολιτικής το επόμενο έτος.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων της Fed, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στο 4,50-4,75%, και του δείκτη αναφοράς της ΕΚΤ, επί του παρόντος στο 3,25%, θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.
Τα συγκριτικά υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ καθιστούν το δολάριο πιο ελκυστικό νόμισμα, ωθώντας τους επενδυτές μακριά από το ευρώ και τους στρέφει προς το αμερικανικό νόμισμα. Αυτό μπορεί να μην ευχαριστεί τους Ευρωπαίους, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεται η οικονομία του μπλοκ για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
«Το μόνο που χρειάζεται (η Ευρωζώνη) είναι ένα χαμηλότερο σε αξία ευρώ και οι αγορές θα φροντίσουν για τα υπόλοιπα», δήλωσε ο Ρόμπιν Μπρουκς (Robin Brooks), ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution. «Το ευρώ το 2022 πήγε κάτω από την ισοτιμία (με το δολάριο) και δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιστρέψει πάλι από πάνω. Οι αγορές διορθώνουν τώρα αυτό το λάθος».
Ο Τέρνερ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι αναγκάζοντας το ευρώ να υποχωρήσει χαμηλότερα, οι αγορές θα μπορούσαν να αφαιρέσουν με το ένα χέρι ό,τι δίνουν με το άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η οικονομική δυσφορία και το πολιτικό χάος «χτυπούν» και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου