Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Οι αντιδράσεις του κόσμου «για το έγκλημα στα Τέμπη» προκαλούν εξελίξεις

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με αφορμή έγινε στην Αθήνα μια τεράστια συγκέντρωση απλών ανθρώπων που απαιτούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Και να διερευνηθεί επιτέλους το έγκλημα αυτό σε κάθε του πτυχή. Αφού σταματήσει η συγκάλυψη που επιχειρούν να κάνουν από την πρώτη στιγμή

Η συγκέντρωση αυτή διοργανώθηκε μέσω των social media - κυρίως μέσω του X, του παλιού twitter δηλαδή – με αφορμή του ηχητικού που κυκλοφόρησε με τις τελευταίες στιγμές των παιδιών που κάηκαν στο φρικιαστικό αυτό δυστύχημα. Το video με το ηχητικό είναι 2:40’. Από αυτό λείπουν 10 δευτερόλεπτα από το ηχητικό που υπάρχει στην δικογραφία. Όσοι το άκουσαν όλο λένε πως πολλοί λίγοι θα άντεχαν να το ακούσουν όλο.

Αυτό το βίντεο δεν το μετέδωσε ΚΑΝΕΝΑΣ τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Και γι’ αυτό το «βάζω» κι εδώ γιατί είμαι σίγουρος πολλοί που δεν βρίσκονται στην Αθήνα δεν το άκουσαν. Γιατί δεν το αναζήτησαν για διάφορους λόγους. 


Οι άνθρωπο της τηλεόρασης μας λένε, πως δεν το μεταδίδουν γιατί είναι συγκλονιστικό. Πράγματι είναι, μια που μιλάμε πως καταγράφει τις τελευταίες στιγμές κάποιων νέων ανθρώπων. Όμως αν και φοβόμουν ακριβώς αυτό το άκουσα. Και νομίζω πως έχουνε ακούσει και δει σε διάφορες ενημερωτικές εκπομπές «πολύ χειρότερα». Δεν είναι τόσο τρομερό το ηχητικό λοιπόν, ΑΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΕΠΙΤΑ ΣΤΙΓΜΕΣ των κοριτσιών που ακούγονται.

Με το δημοσιοποιήθηκε το ηχητικό και μαθεύτηκε η συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, οργανώθηκαν αυθόρμητα συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, Στον χάρτη που κυκλοφόρησε μπορείτε να δείτε που. Αλλά και σ’ όλο τον Κόσμο, δημοσιεύω φωτογραφία με τα σημεία που συγκεντρώσεων αλλά δείτε κι ΕΔΩ τον διαδραστικό χάρτη με τις κινητοποιήσεις.

Οι λαοθάλασσες των συγκεντρώσεων οδήγησαν τον Μητσοτάκη να δώσει μια συνέντευξη να υπερασπιστεί τη στάση του στην υπόθεση αυτή. Την συνέντευξη την οποία μπορείτε να δείτε, την έδωσε στον Αντώνη Σρόιτερ. 


Που προσωπικά εμένα με ξάφνιασε. Όχι επειδή θεωρώ τον κ Σρόιτερ άνθρωπο που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Αλλα για να δώσει σ’ αυτόν συνέντευξη κι όχι στον Χατζηνικολάου ή στη σύζυγο του ανιψιού του θεώρησα πως πήρε διαβεβαιώσεις για τις ερωτήσεις που θα δεχτεί. 

Όμως φαίνεται ήταν τέτοιος ο πανικός του από το πλήθος του κόσμου, που δεν ήθελε να δώσει αυτή την συνέντευξη σ’ ένα τόσο φιλικό Μέσο και δημοσιογράφο όπως ο ΑΝΤ1 και ο Χατζηνικολάου. Πολύ περισσότερο στον Σκάι και την Κοσιώνη.  Τώρα αν θα ξαναεμφανιστεί πάλι στον Alpha είναι άλλο θέμα, Που πιστεύω δεν θα ξαναδώσει συνέντευξη εκεί ούτε σε ψυχαγωγική εκπομπή όπως αυτή του Happy Day της κ Τσιμτσιλή.

Παράλληλα άρχισε και ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος ν’ αποκαλύπτει στο MEGA διάφορα, τί να αποκαλύπτει δηλαδή; Αφού μερικά από αυτά κυκλοφορούσαν επι μήνες στο X πρωην twitter. Αλλά δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν, μια που το X, είναι ένα «καφενείο» που ανεξέλεγκτα λέει ο καθένας ότι θέλει.

Αποκάλυψε λοιπόν ο κ. Λαμπρόπουλος πως:

• Ένα έγγραφο ντοκουμέντο, το οποίο συντάχθηκε μόλις 40 μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αποκαλύπτει το MEGA και ο αστυνομικός συντάκτης.

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «μεγάλου καναλιού» ο αστυνομικός συντάκτης μίλησε για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών παρουσιάζοντας ένα έγγραφο ντοκουμέντο.

Με αυτό το έγγραφο, ο ανακριτής είχε ζητήσει την καταστροφή δειγμάτων αίματος και επιχρισμάτων των 57 θυμάτων της τραγωδίας.

Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου του 2023 ο ανακριτής έστειλε δύο έγγραφα στην Τροχαία με τα οποία ζητούσε από το νοσοκομείο να καταστραφούν τα φιαλίδια αίματος που έχουν ληφθεί για δείγμα DNA.

• Υπάρχει βίντεο-ντοκουμέντο με την εμπορική αμαξοστοιχία να περνάει από τον σταθμό της Λεπτοκαρυάς, λίγα λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη, έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Είναι από κάμερες ενός σούπερ μάρκετ στη Λεπτοκαρυά

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε πλάνο και με ευκρίνεια η εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς φαίνονται τόσο τα ανοιχτού όσο και τα κλειστού τύπου βαγόνια της.

• Σε σύσκεψη που έγινε τρεις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα τους ασκήθηκε πίεση ώστε να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος το ταχύτερο δυνατό, κάτι που ωστόσο έγινε μετά από 30 ημέρες.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί δίνουν και τα ονόματα των παραγόντων που συμμετείχαν σ’ αυτή τη σύσκεψη. Ειδικότερα, από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς και ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Επίσης, στη σύσκεψη είχαν λάβει μέρος στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Tο «μπάζωμα» του χώρου έγινε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουν να πατήσουν οι γερανοί ώστε να σηκώσουν τα βαγόνια και τα χώματα, κάτι που όπως είχε ειπωθεί είχε αποφασιστεί από την πρώτη μέρα του ατυχήματος.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος δεν ήταν αυτή η σύσκεψη που οδήγησε στο «μπάζωμα», καθώς οι γερανοί πήγαν στον χώρο όμως μετά έγινε πλήρης εκχέρσωση και σύμφωνα με αξιωματούχο αυτό έγινε προκειμένου να εξαφανιστούν τα σχετικά συντρίμμια.

Μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν κι εξακολουθούν να δυμβαίνουν, πιστεύω πως οι συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής και πολύ περισσότερο η Υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών θα γίνουν η θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις.

 

Πηγή: tanea.gr, in.gr,και δεύτερη σελίδα του in.gr

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Τι είναι το DeepSeek, πώς λειτουργεί και γιατί μας ενδιαφέρει

H εντυπωσιακή, ξαφνική άνοδος της κινεζικής DeepSeek έχει ταράξει τα νερά της παγκόσμιας τεχνολογίας και των αγορών. Η κινεζική επέλαση στον τομέα των ΑΙ chatbot την τελευταία εβδομάδα, θέτει ερωτήματα για την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τα χρήματα που δαπανώνται σε αυτόν.

• •

Η DeepSeek είναι μια κινεζική εταιρεία ΑΙ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα λάνσαρε ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το R1. Η εφαρμογή έφτασε στην κορυφή των λήψεων του App Store της Apple στις ΗΠΑ, ενώ προκάλεσε αναταραχή στη Silicon Valley, στη Wall Street και την Ουάσιγκτον.

Η λειτουργία του προσομοιάζει αυτή του ChatGPT της OpenAI, αλλά έχει πολύ μικρότερο κόστος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα μέχρι τώρα αμερικανική άποψη πως τέτοια λογισμικά ΑΙ είναι πανάκριβα και πως χρειάζονται τελευταίας τεχνολογίας τσιπ και ημιαγωγούς.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η επιτυχία της εφαρμογής θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση» για τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ.

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ουσιαστικά πρόκειται για το κινέζικο αντίστοιχο του ChatGPT και λειτουργεί όπως όλα τα ΑΙ chatbot επιτρέποντάς στο χρήστη να πληκτρολογήσει οποιαδήποτε ερώτηση ή αίτημα και, στη συνέχεια, να απαντήσει σε μορφή συνομιλίας, αν και δεν δημιουργεί ακόμα εικόνες. Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη δωρεάν σε συσκευές iOS και Android, αν και για την ώρα έχει περιορίσει τις νέες εγγραφές.

Όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αυτό που τροφοδοτεί την εφαρμογή DeepSeek είναι η επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για να εντοπίσει μοτίβα, να κάνει προβλέψεις και να λύσει προβλήματα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εκπαιδευτεί σε δεδομένα του περασμένου Ιουλίου, επομένως δεν γνωρίζει για πιο πρόσφατα γεγονότα, αλλά με την επιλογή της αναζήτησης μπορεί να σαρώσει πιο ενημερωμένες πληροφορίες.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες εφαρμογές, το DeepSeek μπορεί να συλλέξει και να αποθηκεύσει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών πληροφοριών και τεχνικών πληροφοριών σχετικά με δεδομένα όπως η συσκευή σας και η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.

Σε αυτά τα δεδομένα βέβαια, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και η κινεζική κυβέρνηση, καθώς έχει την εξουσία να παρεμβαίνει σε κινεζικές εταιρείες.

Η εφαρμογή φαίνεται επίσης για την ώρα να λογοκρίνει ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες για το διαδίκτυο της Κίνας, όπως οποιαδήποτε αναφορά στις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του 1989.

 

Πώς τα κατάφερε η DeepSeek και γιατί μας ενδιαφέρει

Η DeepSeek ισχυρίζεται ότι κατάφερε να αναπτύξει την τεχνολογία της χρησιμοποιώντας -πάρα πολύ – λιγότερα χρήματα και λιγότερο προηγμένα τσιπ από τους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ισχυρών τσιπ, όπως ημιαγωγοί και μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα και να βοηθήσει στη διατήρηση της ηγετικής θέσης που είχαν οι αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνίτης νοημοσύνης.

Υπό την ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνίτη νοημοσύνη για να φτάσει τις ΗΠΑ και σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμπόδισε τις αμερικανικές εταιρείες τσιπ (π.χ Nvidia) να εξάγουν υλικό υψηλής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κινεζικές εταιρείες μπόρεσαν να παρακάμψουν αυτούς τους ελέγχους αγοράζοντας τα απαραίτητα τσιπ μέσω άλλων χωρών.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες του ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν επέβαλε ακόμη αυστηρότερους ελέγχους, περιορίζοντας τις εξαγωγές τσιπ στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου για να σταματήσει το λαθρεμπόριο προς στην Κίνα.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η DeepSeek είπε ότι εκπαίδευσε το μοντέλο AI της χρησιμοποιώντας περίπου 2.000 τσιπ H800 της Nvidia και 5,6 εκατομμύρια δολάρια. Τα τσιπ αυτά είναι λιγότερο ισχυρές και παλαιότερες εκδόσεις της Nvidia, τα οποία αποκτήθηκαν το 2021, ενώ και αυτά πλέον έχουν πλέον τεθεί υπό περιορισμούς εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, οι αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας τα πιο πρόσφατα τσιπ Nvidia για να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν τα δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

 

Οι διαφορές με τους αμερικανούς ανταγωνιστές της

Η άποψη που επικρατούσε -μέχρι και πριν λιγότερο από δυο εβδομάδες- ήταν ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονταν ακριβά, κορυφαία τσιπ υπολογιστών (όπως αυτά που κατασκευάζει η Nvidia) για να εκπαιδεύσουν καλύτερα τα συστήματά τους. Αυτό έχει δικαιολογήσει τεράστιες δαπάνες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Alphabet και η Meta.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εταιρείες όπως οι SoftBank, Oracle και OpenAI δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν 500 δις δολάρια για την κατασκευή μιας νέας υποδομής AI σε μια επιχείρηση που ονομάζουν Stargate.

Ωστόσο, η DeepSeek δεν διέθετε τόσο κορυφαίο τεχνολογικό υλικό – και τα μοντέλα της φαίνεται να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους κορυφαίους αντιπάλους των ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία αναφοράς που αξιολογούν την ικανότητα AI, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η DeepSeek λέει ότι χρησιμοποιεί λιγότερο προηγμένα τσιπ, σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνικές εκπαίδευσης μοντέλων.

Επιπλέον, το DeepSeek κυκλοφόρησε το μοντέλο R1 του ως ανοιχτό κώδικα (σε αντίθεση με το ChatGPT), που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να προσαρμόσει το μοντέλο για δική του χρήση – και ενδεχομένως να το αναπτύξει έτσι ώστε να παρακάμψει και τους περιορισμούς περιεχομένου της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι άλλες εταιρείες θα μπορούν να βασιστούν στην προσέγγιση του DeepSeek και ενδεχομένως να δημιουργήσουν και άλλες φθηνές εναλλακτικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

 

Οι κινεζικές δυνατότητες στο πεδίο της ΑΙ;

Η κυβέρνηση της Κίνας –όπως και η αντίστοιχη των ΗΠΑ– έχει θέσει την τεχνητή νοημοσύνη σε εθνική προτεραιότητα καθώς φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030. Η χώρα έχει επίσης επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα και την τεχνολογία τεχνίτης νοημοσύνης, με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ρίξει δισεκατομμύρια σε κέντρα δεδομένων και ανάπτυξη AI τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν και δεν είναι σαφές αν η επιτυχία της είναι παροδική, κατέδειξε πως οι προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ενδεχομένως να μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος, μικροτσίπ, ενέργειας και νερού που θεωρούνταν αναγκαία – και πως πιθανώς οι ΗΠΑ έχουν πράγματι υπαρκτό και ικανό ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνίτης νοημοσύνης.

 

 

Αναδημοσίευση: tovima.gr

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Greek Mafia: Μια υπόθεση που η εξέλιξή της και η πραγματικότητα ξεπερνούν κατά πολύ σενάριo αστυνομικής ταινίας

Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, οι «παράνομες» επισυνδέσεις της ΕΥΠ και ο αέναος κύκλος του αίματος. • Γιατί αθωώθηκαν 17 από τους κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. • Γιατί παραμένει στα συρτάρια του Δικαστικού Συμβουλίου η εισαγγελική πρόταση από τον περασμένο Οκτώβριο για την παραπομπή σε δίκη 8 κατηγορουμένων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. • Γιατί πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων 106.000 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των μελών του κυκλώματος. • Ο μίτος που συνδέει τις δολοφονίες, Παπαχρήστου, Μάλαμα, Καπετανάκη και Καραϊβάζ. • Τι απέγινε το κύκλωμα που φέρεται να ήλεγχε 300 λέσχες, 300 καζίνο και 350 οίκους ανοχής. • Από 5.000 έως 7.000 ευρώ για καζίνο-  χαρτοπαικτικές λέσχες, 1000 ευρώ για τους οίκους ανοχής, 1.500 ευρώ για τα στούντιο, η μηνιαία «ταρίφα προστασίας».

 

Του Βαγγέλη Τριάντη
στο
DATAjournalists

• •

Εδώ και εννέα χρόνια «σέρνεται» στη Δικαιοσύνη η υπόθεση της αποκαλούμενης και ως Greek Mafia για το φερόμενο ως κύκλωμα διαφθοράς που πουλούσε προστασία σε εκατοντάδες οίκους ανοχής, παράνομα καζίνο και χαρτοπαικτικές λέσχες με τη συνδρομή επίορκων αστυνομικών την περίοδο 2015 – 2016.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μηνάς- Αλέξανδρος Καλούδης έχει προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη οκτώ από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ αυτών δύο απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, δύο δικηγόροι αλλά και διάφορα μέλη του κυκλώματος με συγκεκριμένο ρόλο. Ωστόσο μέχρι και σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο δεν έχει αποφανθεί επί της εισαγγελικής πρότασης.

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2023 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε από τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος συνολικά 17 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν στην υπόθεση, για τα οποία υπό το φόβο της παραγραφής διαχωρίστηκε η δικογραφία, μεταξύ αυτών πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε ότι πολλές από τις επισυνδέσεις που είχε πραγματοποιήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την περίοδο 2015 – 2017, ήταν παράνομες, καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες εκ του νόμου εισαγγελικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην ληφθούν υπ’ όψιν από το Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι από το 2018 έως το 2021 όταν η υπόθεση ερευνώνταν από τη Δικαιοσύνη, κάποια από τα πρόσωπα τα οποία είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, δολοφονήθηκαν. Μεταξύ αυτών ο απόστρατος ΕΚΑΜΙΤΗΣ, Σπύρος Παπαχρήστου, ο αποκαλούμενος και ως «ταμίας» του κυκλώματος, Δημήτρης Μάλαμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ αλλά και ο Δημήτρης Καπετανάκης γνωστός στο χώρο του υποκόσμου και ως Καπές.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τη συγκεκριμένη υπόθεση; Γιατί απασχολεί τη Δικαιοσύνη τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και γιατί η ΕΥΠ πραγματοποίησε παράνομες επισυνδέσεις που δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποδεικτικό μέσο σε Δικαστήριο; Οι Data Journalists ξετυλίγουν το κουβάρι.

 

Το ανυπόγραφο διαβιβαστικό της ΕΥΠ

Ήταν Δεκέμβριος του 2016, όταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα 70σελιδο ενημερωτικό της ΕΥΠ. Το ενημερωτικό αφορούσε στη δράση ενός περίπλοκου κυκλώματος παροχής προστασίας σε οίκους ανοχής, στριπτιτζάδικα, χαρτοπαικτικές λέσχες και καζίνο. Ως «ταμίας» του κυκλώματος εμφανίζονταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα και συνδέονταν στενά με τον απόστρατο αστυνομικό των ΕΚΑΜ, Παπαχρήστο. Ο τελευταίος θεωρούνταν ως πρόσωπο με ιδιαίτερα υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις σε διάφορους χώρους. Όσοι τον γνώριζαν λένε ότι ο «Σπύρος ήταν χαρισματικός». Είχε τη δυνατότητα να μιλά ταυτόχρονα με βαριά ονόματα του υποκόσμου, επιχειρηματίες και πολιτικούς, ενώ κατάφερνε να διατηρεί ισορροπίες που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος άλλος.

Το κύκλωμα με τον Μάλαμα σε κεντρικό ρόλο, «προσφερόταν να παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων εντός οίκων ανοχής, καταστημάτων strip shows, χαρτοπαικτικών λεσχών και καζίνο έναντι αμοιβής». Σύμφωνα με το 70σελιδο ενημερωτικό της ΕΥΠ, επρόκειτο για 300 λέσχες, 300 καζίνο και 350 οίκους ανοχής που κάθε μήνα κατέβαλαν συγκεκριμένα ποσά στο κύκλωμα ως «προστασία». Συγκεκριμένα η ταρίφα για τους οίκους ανοχής ανέρχονταν σε 1000 ευρώ το μήνα, για τα στούντιο σε 1.500 ευρώ και από 5.000 έως 7.000 ευρώ μηνιαίως για τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

 

Αστυνομικοί που δεν ταυτοποιήθηκαν

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, «μέρος αυτής της αμοιβής ζητείτο και εισπράττονταν από εν ενεργεία αστυνομικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας, σε Ομόνοια, Κολωνό, Νέο Κόσμο, Κυψέλη, Πατησίων, Άγιο Παντελεήμονα κτλ».  Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί φρόντιζαν να ενημερώνουν για τυχόν ελέγχους σε παράνομους οίκους ανοχής. Επρόκειτο για αστυνομικούς που σύμφωνα με την δικαστική απόφαση δεν «έχουν ταυτοποιηθεί», άγνωστο γιατί. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και το όνομα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που φέρεται να υπηρετούσε στο Τμήμα του Κολωνού.

Η αναφορά σε υπαστυνόμο του ΑΤ Κολωνού εγείρει ερωτήματα μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά την εξάρθρωση του πρόσφατου κυκλώματος παροχής προστασίας σε οίκους ανοχής και παράνομα καζίνο.

Αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού έψαχναν στα συστήματα της Υπηρεσίας τα στοιχεία συναδέλφων τους από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούσαν το κύκλωμα. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής  Ασφαλείας του Τμήματος.

 

Παράνομες καταγραφές με ευθύνη της ΕΥΠ

Το ενημερωτικό της ΕΥΠ, μαζί με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ ανέλαβαν να απομαγνητοφωνήσουν τις συνομιλίες από την ΕΥΠ. Επρόκειτο για δεκάδες CD με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για τις οποίες ο τότε διοικητής των Εσωτερικών Υποθέσεων, υποστράτηγος εα, Ηλίας Κοσυβάκης είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ότι απαιτούνταν τουλάχιστον 8 μήνες. Επρόκειτο για 106.000 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις όπως είχε τονίσει κατά την εξέταση του ως μάρτυρας στο δικαστήριο για τα πλημμελήματα, αλλά η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν είχε αντιληφθεί τον όγκο και το χρόνο που απαιτούνταν. Από το σύνολο των CD με τις συνομιλίες, ορισμένα ανατέθηκαν στην Οικονομική Αστυνομία για απομαγνητοφωνήσεις.

Τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησε η δίκη για το πλημμεληματικό σκέλος της υπόθεσης υπό το φόβο παραγραφής. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν συνολικά 17 άτομα. Μεταξύ αυτών απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αλλά και εν ενεργεία. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε ότι μεγάλο μέρος των καταγεγραμμένων συνομιλιών ήταν παράνομες. Δηλαδή είχαν γίνει δίχως τις απαραίτητες εκ του νόμου διατάξεις του εποπτεύοντος εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου Γιάγκου Λαμπίρη, που εκπροσωπεί νομικά έναν εκ των εμπλεκόμενων αξιωματικών το Δικαστήριο απεφάνθη σχετικά ότι:

«Είναι αποδεκτά και νόμιμα αποδεικτικά μέσα και μπορούν να ληφθούν υπόψη οι ανυπόγραφες σημειώσεις/καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών που περιέχονται στη δικογραφία και οι οποίες αναγνώστηκαν στο ακροατήριο, κατα το μέρος τους όμως, ήτοι μόνο εκείνες, που καταλαμβάνονται από προηγηθείσα κατα νόμο άρση του απορρήτου με διάταξη του εισαγγελέα της ΕΥΠ… Ομοίως δεν θα ληφθεί υπόψη ως μη επιτρεπόμενο αποδεικτικό μέσο και το αντίστοιχο ακουστικό υλικό που ακούστηκε στην προκείμενη δίκη». Το αποτέλεσμα ήταν πολλές από τις συνομιλίες να μην ληφθούν υπόψη στο Δικαστήριο. Επρόκειτο για συνομιλίες του Δημήτρη Μάλαμα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και όχι μόνο. Είναι ερώτημα γιατί η ΕΥΠ πραγματοποίησε τηλεφωνικές επισυνδέσεις που δεν θα είχαν καμία αποδεικτική αξία σε δικαστήριο.

 

«Ανύπαρκτο το αποδεικτικό υλικό»

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μεϊδάνης, ο οποίος έκανε λόγο για «ανύπαρκτο αποδεικτικό υλικό», παρά τη «βαρύτητα των κατηγοριών».

«Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσω ότι δυστυχώς σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην παρούσα δίκη προκύπτει ότι παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πάνω από πέντε χρόνια, το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας παρέμεινε ουσιαστικά ανύπαρκτο, εύχομαι η άλλη δικογραφία η οποία θα διέλθει και της κύριας ανάκρισης να έχει καλύτερη τύχη» είχε αναφέρει ο κ. Μεϊδάνης και συμπλήρωσε:

«Από όσα προέκυψαν και με την επιφύλαξη ότι το Δικαστήριο σας ουδέποτε έλαβε γνώση για το σύνολο του αποδεικτικού υλικού της απολύτου συναφούς δικογραφίας που εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση, δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την άδικη πράξη που τους αποδίδεται και επομένως θα πρέπει να κηρυχθούν αθώοι».

Πράγματι το Δικαστήριο αθώωσε τους 17 κατηγορούμενους. Κάποιους από αυτούς ομόφωνα και άλλους κατά πλειοψηφία υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.

 

Εισαγγελική πρόταση παραπομπής για 8

Στο μεταξύ, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2024, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μηνάς- Αλέξανδρος Καλούδης εισηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη οκτώ από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ αυτών δύο απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που είχαν αθωωθεί στη δίκη για τα πλημμελήματα, δύο δικηγόροι αλλά και διάφορα μέλη του κυκλώματος με συγκεκριμένο ρόλο. Τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή τους είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν κατά περίπτωση σε σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση εκβίαση κατά συναυτουργία και δωροληψία υπαλλήλου

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «η εγκληματική οργάνωση διέθετε σαφή εσωτερική διάρθρωση με τη σύνδεση των μελών της να σχηματίζουν ιεραρχική δομή, στην κορυφή της οποίας ευρίσκοντο ιδίως εν ενεργεία υπηρετούντες και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ».

Κατά την εισαγγελική πρόταση ως «αρχηγός -διευθυντής της οργάνωσης» ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος φέρεται να είχε το ρόλο ταμία στο κύκλωμα.

 

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία Παπαχρήστου

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των ερευνών της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη δολοφονήθηκαν μία σειρά από πρόσωπα τα οποία είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, την περίοδο 2015 – 2017. Την 1η Μαΐου του 2018 ο απόστρατος αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου δολοφονήθηκε μυστηριωδώς έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Data Journalists, η εξιχνίαση της δολοφονίας Παπαχρήστου ανατέθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, όμως μέχρι και το καλοκαίρι του 2020 τα κινητά τηλέφωνα του δολοφονηθέντα απότακτου αστυνομικού βρισκόταν στα αζήτητα, σε κάποιο συρτάρι στη ΓΑΔΑ. Την περίοδο εκείνη με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του ο Σπ. Παπαχρήστου, προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενό τους. Το 2021, η ΕΛΑΣ διαβίβασε τη δικογραφία που είχε σχηματίσει για τη δολοφονία του Παπαχρήστου στην εισαγγελία. Ωστόσο η δικογραφία δεν περιείχε SMS και επικοινωνίες από τα κινητά του Παπαχρήστου. Τελικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε δίωξη στον τότε επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ παραπέμφθηκε σε δίκη η οποία έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο αξιωματικός αθωώθηκε, ενώ η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας ήταν καταδικαστική. Ο ίδιος βέβαια δεν υπηρετεί πλέον στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής καθώς τοποθετήθηκε σε νευραλγική θέση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 

Η εκτέλεση του Δημήτρη Μάλαμα το 2019

Μετά τη δολοφονία Παπαχρήστου, ο Δημήτρης Μάλαμας φέρεται να αναβαθμίστηκε. Ωστόσο η αναβάθμιση δεν κράτησε πολύ. Τον Οκτώβριο του 2019 δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν σταμάτησε σε φανάρι επί της λεωφ. Αθηνών στο Χαϊδάρι. Οι εκτελεστές επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και τον γάζωσαν με καλάσνικοφ. Ο Μάλαμας διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ. Άλλωστε η ΕΥΠ είχε καταγράψει παρανόμως και μεταξύ τους συνομιλίες. Τον Απρίλιο του 2021 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο και ο Γιώργος Καραϊβάζ. Για τη δολοφονία αυτή συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη δύο αδέλφια ηλικίας 41 και 49 ετών. Ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι αθωώθηκαν και οι δύο κατά πλειοψηφία, καθώς τα στοιχεία για την ενοχή τους δεν κρίθηκαν επαρκή, δηλαδή δεν έπεισαν για τη βασιμότητά τους, με αποτέλεσμα η απόφαση να είναι απαλλακτική λόγω αμφιβολιών.

Ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο συνδέονταν με τους Μάλαμα και Καραϊβάζ και δολοφονήθηκε ήταν ο 56άχρονος Δημήτρης Καπετανάκης, γνωστός και ως Καπές. Ένα πρόσωπο που επί δεκαετίες δραστηριοποιούνταν στο χώρο του υποκόσμου. Ο Καπές δολοφονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ και με χαριστική στο κεφάλι στην οδό Υμηττού στα Βριλήσσια.

 

 

Αναδημοσίευση: datajournalists.co.uk