Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ το πρωί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ όλη την ημέρα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης με επικεφαλής τον Lu Qi, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Celia Scott Weatherhead του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

• •

«Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται μάλιστα να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Δεδομένων των επιδράσεων που έχει η καφεΐνη στον οργανισμό μας, θέλαμε να δούμε αν η ώρα της ημέρας κατά την οποία πίνουμε καφέ έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς».

Στη μελέτη συμμετείχαν 40.725 ενήλικες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) μεταξύ 1999 και 2018.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωναν τουλάχιστον μία ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του αν έπιναν καφέ, πόσο και πότε. Περιελάμβανε επίσης μια υποομάδα 1.463 ατόμων από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ημερολόγιο τροφίμων και ποτών για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να συνδέσουν αυτές τις πληροφορίες με αρχεία θανάτων και αιτιών θανάτου για μια περίοδο εννέα έως δέκα ετών.

Περίπου το 36% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν καφέ το πρωί, το 16% των ατόμων έπιναν καφέ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας (πρωί, απόγευμα και βράδυ) και το 48% δεν έπιναν καφέ.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο μείωση του κινδύνου για όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

Όσοι έπιναν καφέ το πρωί αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο είτε έπιναν μέτριες ποσότητες (2-3 φλιτζάνια) είτε μεγαλύτερες (περισσότερα από τρία φλιτζάνια).

Όσοι έπιναν μικρές ποσότητες (ένα φλιτζάνι ή λιγότερο) είδαν μικρότερη μείωση του κινδύνου.

Ο Δρ. Qi δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα χρονικά μοτίβα κατανάλωσης καφέ και τα αποτελέσματα για την υγεία. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το αν πίνει κανείς καφέ και πόσο, αλλά και η ώρα της ημέρας που πίνει καφέ. Συνήθως δεν δίνουμε συμβουλές σχετικά με τον χρόνο κατανάλωσης στις διατροφικές μας οδηγίες, ίσως θα πρέπει όμως να το κάνουμε στο μέλλον.

«Αυτή η μελέτη δεν μας λέει γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών, όπως η μελατονίνη. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αλλαγές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουμε τα ευρήματά μας σε άλλους πληθυσμούς και χρειαζόμαστε κλινικές δοκιμές για να ελέγξουμε τις πιθανές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας της ημέρας κατά την οποία οι άνθρωποι πίνουν καφέ».

 


Αναδημοσίευση: onmed.gr

Πηγή: academic.oup.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου