Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που παρουσιάζει το transparency.org, έκθεση για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) 2024, παραμένει στην ίδια θέση και φέτος καθώς δεν έχει παρουσιάσει καμία βελτίωση στην αντίληψη της διαφθοράς, διατηρώντας την 59η θέση μεταξύ 180 χωρών με βαθμολογία κάτω από τα επίπεδα επιτυχίας στο 49, στην κλίμακα του CPI, που κυμαίνεται από 0 (εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος) έως 100 (καθόλου διεφθαρμένο), σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.
Η χώρα μας με σκορ 49/100 βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ιορδανία, την Ναμίμπια και την Σλοβακία, ενώ σε σχέση με πέρσι την προσπέρασε το Βανουάτου.
• • •
Στην κορυφή για έβδομη διαδοχική χρονιά βρίσκεται η Δανία η οποία σε σύνολο 100 βαθμών παίρνει 90.
Όπως επισημαίνεται, αν και 32 χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τα επίπεδα διαφθοράς τους από το 2012, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη:
- 148 χώρες είτε έχουν σταματήσει να σημειώνουν πρόοδο είτε έχουν χειροτερέψει κατά την ίδια περίοδο
- ο παγκόσμιος μέσος όρος των 43 μονάδων παραμένει σταθερός εδώ και χρόνια, ενώ
- πάνω από τα 2/3 των χωρών έχουν
βαθμολογία κάτω από 50, γεγονός που σημαίνει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι
ζουν σε χώρες όπου η διαφθορά καταστρέφει ζωές και υπονομεύει τα ανθρώπινα
δικαιώματα.
Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με 90 βαθμούς.
Ακολουθούν η Φινλανδία και η Σιγκαπούρη στη δεύτερη και τρίτη θέση με 88 και 84 βαθμούς, αντίστοιχα.
Τέταρτη είναι η Νέα Ζηλανδία, η οποία βρέθηκε εκτός της τριάδας για πρώτη φορά από το 2012, με 83 βαθμούς και ακολουθούν: το Λουξεμβούργο (81), η Νορβηγία (81), η Ελβετία (81), η Σουηδία (80), η Ολλανδία (78), η Αυστραλία (77), η Ισλανδία (77) και η Ιρλανδία (77)
Οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις, έχουν αυταρχικά καθεστώτα ή δημοκρατικούς θεσμούς σε κρίση βρίσκονται στον πάτο του δείκτη.
Συγκεκριμένα, οι δέκα χώρες που συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι:
Η Βόρεια Κορέα (15), το Σουδάν (15), η Νικαράγουα (14), η Υεμένη (13), η Λιβύη (13), η Ερυθραία (13), η Ισημερινή Γουινέα (13), η Συρία (12), η Βενεζουέλα (10), η Σομαλία (9), το Νότιο Σουδάν (8)
Πώς προκύπτουν οι βαθμολογίες των χωρών
Κάθε χώρα λαμβάνει τη βαθμολογία της βάσει του συνδυασμού τουλάχιστον τριών πηγών δεδομένων, που προέρχονται από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις για τη διαφθορά. Αυτές οι πηγές δεδομένων συλλέγονται από διάφορα αξιόπιστα ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η διαδικασία υπολογισμού του CPI επανεξετάζεται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η συνοχή της. Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2017.
Αναδημοσίευση: news247.gr
Πηγή: documentonews.gr και transparency.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου