• • •
Το φραγκόσυκο είναι χαμηλό σε θερμίδες,
με 100 γρ. να αποδίδουν περίπου 41 θερμίδες. Παράλληλα είναι πλούσιο σε
θρεπτικά συστατικά, όπως:
· Βιταμίνη C: Έχει ισχυρή
αντιοξειδωτική δράση, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
· Μαγνήσιο και κάλιο: Συμβάλλουν στη
ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία των μυών και του
νευρικού συστήματος.
· Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη σωστή
λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και
την ενίσχυση του κορεσμού.
· Χαλκός: Είναι σημαντικός για την
παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μεταβολισμό.
· Ασβέστιο: Συμβάλλει στην υγεία των
οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
· Βιταμίνη Ε: Εμφανίζει αντιοξειδωτική
δράση από το οξειδωτικό στρες.
· Καροτενοειδή: Προάγουν την υγεία των
ματιών και της επιδερμίδας.
· Πολυφαινόλες: Προσφέρουν
αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
· Ωφέλιμα λιπαρά οξέα: Βρίσκονται
κυρίως στους σπόρους του φραγκόσυκου.
Οφέλη για την υγεία
Η τακτική κατανάλωση φραγκόσυκου συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας:· Ρύθμιση γλυκόζης: Οι φυτικές ίνες
και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με διαβήτη τύπου
2.
· Μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων: Οι
φυτικές ίνες δεσμεύουν τα λιπίδια και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
· Αντιοξειδωτική προστασία και αντιφλεγμονώδης
δράση: Τα καροτενοειδή, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες του
φραγκόσυκου φαίνεται να προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες που σχετίζονται με
χρόνιες ασθένειες.
· Υγεία του εντέρου: Οι φυτικές ίνες
συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης και την ισορροπία της εντερικής
μικροχλωρίδας.
· Ενυδάτωση: Η υψηλή περιεκτικότητά
του σε νερό συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδάτωσης.
Σε άτομα με γαστρεντερικές
διαταραχές (όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδεις
νόσους του εντέρου), η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και
καλό είναι να καταναλώνεται με προσοχή.
Αναδημοσίευση: ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου