Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πτώση τζίρου στις γιορτές για το 86% των εμπόρων

Όλο το 2011 οι έμποροι,μαγαζάτορες, περίμεναν τις γιορτές να πάρουν κανένα ευρουδάκι απ’ όλους μας. Σου λέει γιορτές θα είναι,χαρούμενη ατμόσφαιρα, πρέπει ο κόσμος να πάρει κανένα ρουχαλάκι κανένα παπουτσάκι. Να πάρουν κανένα παιχνιδάκι στον μπόμπιρα ή κανένα δωράκι στον φίλο ή στη φίλη.
Η περίοδος αυτή (η πολυαναμενόμενη) πέρασε πια.. Τέλειωσε την περασμένη Παρασκευή που ήταν «των Φώτω».
Να δούμε το τί έκανε η αγορά:

* * *



Κάθε άλλο παρά εορταστικές ήταν οι εισπράξεις για περισσότερους από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 86%) εμπόρους της Θεσσαλονίκης που είδαν τον τζίρο τους για την περίοδο των εορτών... να μειώνεται σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) του 2010-2011....

Για τους «χαμένους», οι μέσες απώλειες τζίρου κυμάνθηκαν γύρω στο 30%. Στα ίδια επίπεδα με τις γιορτές του 2010-2011 διαμορφώθηκε ο τζίρος για το 8% των επιχειρήσεων, ενώ το 4% των ερωτηθέντων κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα και είδε καλύτερες ημέρες, σε σχέση με την προηγούμενη γιορτινή περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 120 στο κέντρο και από 40 στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκης.

Δεν απέδωσαν οι προσφορές
Οι προσφορές και οι μειωμένες τιμές, με τις οποίες το 83% των εμπόρων επιχείρησε να δελεάσει τους καταναλωτές, δεν φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, ενώ το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν προβεί σε μειώσεις προσωπικού το 2011.

Αναλυτικότερα, περίπου 9 στους 10 εμπόρους (88%) δήλωσαν απογοητευμένοι με τον τζίρο τους, που αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά εορταστικός, ενώ μόνον το 12% εμφανίστηκε ως ικανοποιημένο από τον κύκλο εργασιών του την περίοδο των εορτών.

Η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης φαίνεται να κρατάει τα «σκήπτρα» στη μείωση τζίρου, με το 93% των εμπόρων να δηλώνει πτώση. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85% τόσο για το ιστορικό κέντρο, όσο και για περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης (πχ, Καλαμαριά).

Πάντως, εξειδικεύοντας στις επιμέρους περιοχές, σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η ζώνη Ερμού - Βασιλέως Ηρακλείου-Δημητρίου Γούναρη, όπου το 100% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι.

Τι φταίει για την πτώση;
Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα καταστήματα «κινήθηκαν» περισσότερο μεταξύ 12 και 31 Δεκεμβρίου, αν και το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «δεν είδαν φως» ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την Πρωτοχρονιά.

Τι φταίει για τη συνεχή πτώση τζίρου; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 53%) «δείχνει» την οικονομική κρίση, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών (27%), το παραεμπόριο (10%) και το κυκλοφοριακό/έλλειψη θέσεων στάθμευσης (8%). «Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους», επισημαίνει η διοίκηση του ΕΣΘ.


Πηγές http://troktiko-blog.blogspot.com/2012/01/86.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FVYlZl+%28troktiko%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου