Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΠΑ: Καθυστερούν λόγω ανικανότητας
(και γραφειοκρατίας) ή μόνο κουτοπονηριάς;



Κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή 30 του Νοέμβρη ένας χρόνος που ο φίλος μου ο Γιώργος,  κατέθεσε τα χαρτιά (άτομο με αναπηρία 67%, κατάλοιπο ατυχήματος λογω του οποίου νοσηλεύτηκε τρεισήμισι μήνες σε ΜΕΘ.) πέρασε προέλεγχο 2 του Μάρτη του 2012 και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση πάρα τις δεκάδες ενοχλήσεις του. Τώρα πως ζει; είναι άλλο θέμα (ευτυχώς που έχει τους δυο συνταξιούχους αγρότες γονείς του). Πάντως χάθηκε από την κοινωνία.
Αυτά πολλοί γνωστοί μου λέγαν να γράψω κάτι εδώ. Κι εγώ σκεφτόμουνα τί να πρωτογράψω.
Την περασμένη Πέμπτη (14/11) σε blog (http://taxalia.blogspot.com) τα έγραψε ο κ. Βασίλης Τσούγκαρης. Το κείμενο λέει πολλές αλήθειες και το συνυπογράφω.
Φαίνεται πως υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από άτομα που περιμένουν να περάσουν από επιτολές του ΚΕΠΑ, που ο κ. Τσούγκαρης επανήρθε το Σάββατο. Σ’ αυτό βγάζει συμπεράσματα. Και σ’ αυτά συμφωνώ και γι’ αυτό το βάζω και αυτό ακριβώς όπως δημοσιεύτηκαν στο blog.
Να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Τα αναδρομικά που θα πάρουν οι δικαιούχοι, θα υπολογιστούν βάσει των χρημάτων που θα έπαιρναν (αν τα έπαιρναν την ώρα τους) ή με τις μειώσεις που ψηφιστήκαν στις 7 του Νοέμβρη; (Για τους ανάπηρους δηλαδή η μείωση θα γίνει, για το λόγο αυτό ένα χρόνο πριν)   
 * * *
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΩΝ

Και για να τα πούμε με το πραγματικό τους όνομα, ΚΕΝΤΡΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ.
Για να πούμε ΚΑΙ τα καλά, χρειαζόταν τα κέντρα αυτά προκειμένου να μπουν (κάποτε) τα πράγματα στη θέση τους και να πάψουν να φεύγουν ένα σωρό χρήματα σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν… έχουν καμία απολύτως αναπηρία, αλλά είναι πιο γεροί και από τους γερούς.
Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Από εδώ και κάτω αρχίζει το πανηγύρι, που κανονικά θα πρέπει οι ανάπηροι και οι συγγενείς τους να πάρουν ξύλα και πέτρες και να κυνηγήσουν ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους, εκείνους τους «σχεδιαστές» που ότι μπούρδα (για να μην το πω αλλιώς) τους έρθει στο μυαλό, την βάζουν σε εφαρμογή, άσχετα με το αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο η όχι.
Ρε λεβέντες εκεί κάτω στο υπουργείο (τα υπουργεία σας και εσάς) ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι μέσα από αυτές τις επιτροπές των κέντρων, οι διαδικασίες θα ήταν αν όχι πιο σύντομες από τις προηγούμενες, στα ίδια χρονικά πλαίσια, μιας και έχετε στη διάθεση σας και την τεχνολογία, την μηχανοργάνωση.
Αντί αυτού όμως ΤΙ συμβαίνει πραγματικά;
Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο καλά κρατεί.
Αν έχεις για παράδειγμα να περάσεις από κάποιο ΚΕΠΑ για ανανέωση κάποιου επιδόματος (η πιο ελαφριά περίπτωση) αλλά και για οτιδήποτε άλλο, η διαδικασία είναι η εξής.
Ένα ΤΡΙΜΗΝΟ νωρίτερα, ετοιμάζεις τα χαρτιά σου, κάνεις τις αιτήσεις σου, μαζεύεις τις εξετάσεις που να αποδεικνύουν ότι πάσχεις πραγματικά από κάποια πάθηση, κάποια αναπηρία, τα καταθέτεις στα κατά τόπους κέντρα, και περιμένεις.
Περιμένεις τα χαρτιά να φύγουν στην Αθήνα (αν είσαι από επαρχία), να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους εκεί κάτω, και αφού είναι όλα εντάξει ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΟΤΕ θα παρθεί η απόφαση για σύσταση επιτροπής αναπηρίας στο ΚΕΠΑ που ανήκεις, για να περάσεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από την επιτροπή, και ΑΝ γίνει η δουλειά σου.
Πόσο καιρό παίρνει όλη αυτή η διαδικασία;
Μα στην Ελλάδα ζούμε ρε παιδιά.
Τι ερωτήσεις είναι αυτές;
Ακριβώς ΠΟΣΟ καιρό παίρνει μέχρι να κληθείς από την επιτροπή δεν γνωρίζω, αλλά έχω μαρτυρίες από άτομα που είναι στην αναμονή από τον ΜΑΡΤΙΟ του 2012.
Είπατε κάτι;
Το άλλο το καλό της «οργάνωσης» αυτού του κράτους το ξέρετε;
Μόλις οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν τα χαρτιά τους για να περάσουν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, και τα χαρτιά τους φτάσουν Αθήνα, ΑΜΕΣΩΣ κόβεται το όποιο επίδομα λαμβάνουν για την όποια αναπηρία τους, και ας μην έχει λήξει η προθεσμία που ο δικαιούχος πρέπει να το παίρνει.
Ελάτε όμως που πολλοί ανάπηροι ζουν αποκλειστικά και μόνο από αυτά τα επιδόματα, τα βοηθήματα, αγοράζουν τα φάρμακα τους και το φαί τους!
Πείτε μου τώρα εσείς φίλοι μου, ΠΩΣ θα ζήσουν τόσους μήνες οι άνθρωποι αυτοί;
Οι πολιτικοί που μας κυβερνούν, ΔΕΝ νοιάζονται.
Δεν πεινούν τα σπίτια τους.
Ο καθένας μας αν έπαιρνε τα χιλιάρικα που παίρνουν δεν θα νοιαζόταν ούτε για την κρίση ούτε για τίποτα.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην χάσουν την καρέκλα τους, και ας ψοφαει ο λαός.
Η γαϊδουριά σε όλο της το μεγαλείο.
Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς και φαρισαίοι είναι συνένοχοι στο καθημερινό ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται σε βάρος ολόκληρου λαού, και ιδιαίτερα σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Λοιπόν «κύριοι» πολιτικοί, «κύριοι» σχεδιαστές των ΚΕΠΑ, και όλων των άλλων μεγαλόπνοων σχεδίων, τι γίνεται;
Καλά τα καταφέρατε.
Οι «επιτροπές» κάθε πότε θα λειτουργούν;
Η καλύτερα, θα «συσταθούν» ΠΟΤΕ;
Σα δεν ντρέπεστε.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com
.............................................................
Το κείμενο του Σαββάτου (17/11)

ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΩΝ PART II

Επανέρχομαι με το θέμα των ΚΕΠΑ, γιατί καίει και τσουρουφλίζει τόσο τους αναπήρους που υφίστανται πολύμηνη ταλαιπωρία, όσο και τους οικείους τους.
Όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, ΚΑΜΙΑ επιτροπή δεν λειτουργεί πουθενά.
Τα κατά τόπους ΚΕΠΑ το μόνο που κάνουν είναι να συλλέγουν φακέλους με δικαιολογητικά προκειμένου να τα «προωθήσουν» (εκτός από εκείνα που έχουν ήδη προωθήσει).
ΤΙΠΟΤΑ άλλο.
Και έχουμε ΧΙΛΙΑΔΕΣ ανθρώπους σε όλη τη χώρα που περιμένουν, που τους έχουν κοπεί οι όποιες παροχές, η όποια ανανέωση ασφαλιστική.
Περιμένουν ΜΗΝΕΣ, και θα περιμένουν άλλους τόσους, γιατί ακόμα και ΤΩΡΑ αν συσταθούν οι επιτροπές (εδώ γελάμε) σκεφτείτε ΠΟΤΕ θα περάσουν οι χιλιάδες που είναι στην αναμονή, ΠΟΤΕ θα πάνε τα χαρτιά στις υπηρεσίες του υπουργείου, ΠΟΤΕ θα ελεγχτούν, και ΠΟΤΕ θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους, θα ξαναπάρουν δηλαδή οι άνθρωποι τα επιδόματα τους τις συντάξεις τους , κλπ.
Και φυσικά, θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά οι μήνες καθυστέρησης.
Αλήθεια, ΠΟΥ θα βρουν τόσα χρήματα μαζεμένα;
Μήπως τελικά αυτό όλο το μασκαραλίκι είναι ένα καλοστημένο σχέδιο προκειμένου να σταματήσουν να πληρώνουν, και να κόψουν όσο γίνεται περισσότερους;
Υποτίθεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέδειξε κάποια ευαισθησία (τον θυμάστε σκυμμένο στο καροτσάκι του ανάπηρου;) αλλά αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα όποιος περιμένει ευαισθησία από πολιτικούς μάλλον παίρνει «ληγμένα».
Τα ΚΕΠΑ ήταν ακόμα ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμοστεί ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ και ΥΠΟΔΟΜΗ.
Είναι σαν όλα τα άλλα τα σχέδια που τα «πέταξαν» κάποιοι, έτσι για να λένε ότι κάτι έκαναν, μόνο που δεν λειτούργησαν ΠΟΤΕ, η ακόμα χειρότερα είχαν τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ αποτελέσματα από εκείνα που προσδοκούσαν οι μεγάλοι σχεδιαστές.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι καταστροφική για χιλιάδες ανθρώπους που είναι εξαγριωμένοι και με το δίκιο τους.
Από το καλοκαίρι που σύλλογοι Α.Μ.Ε.Α έκαναν κινητοποιήσεις μέχρι και τώρα, δεν έγινε τίποτα.
Βέβαια, τίποτα δεν λειτουργεί στη χώρα.
Κακά τα ψέματα.
Μόνο νέα μέτρα για να εισπράξει το κράτος.
Με τους ανάπηρους θα ασχοληθούν;
Αν δεν κάνω λάθος, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2013 «μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης».
Το «ανάπτυξης» θα μπορούσε να το παραλείψει.
Μόνο σε τροχιά μέτρων και αυξήσεων μπαίνουμε, που θα είναι η χαριστική βολή για τον κόσμο, και ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών.
Το θέμα με τα ΚΕΠΑ και τις επιτροπές δεν θα μείνει έτσι.
Η κοροϊδία, η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός δεν θα μείνουν αυτή τη φορά ατιμώρητα.
και το κυριότερο, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι όλοι εκείνοι, μικροί και μεγάλοι, που παίζουν με την υγεία και τις ζωές του κόσμου.
Βασίλης Τσούγκαρης



Αναδημοσίευση:  http://taxalia.blogspot.com/2012/11/blog-post_9766.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/nJOIs+%28TaXalia:+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29
και http://taxalia.blogspot.com/2012/11/part-ii.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FnJOIs+%28TaXalia%3A+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου