Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Paul Krugman: Έχουν δίκιο
να είναι θυμωμένοι οι Έλληνες

Για την τρομερή καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα έπειτα από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια κάνει λόγο ο οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο του στους New York Times υπογραμμίζοντας πως οι επιδράσεις της συνεχίζουν να προκαλούν σημαντική ζημιά στην Ευρώπη και στον κόσμο.
«Η πραγματική καταστροφική επίπτωση της ελληνικής κρίσης, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αλλοίωσε την οικονομική πολιτική, καθώς υποτίθεται σοβαροί άνθρωποι ανά τον κόσμο, έσπευσαν να μάθουν τα λάθος συμπεράσματα. Τώρα η Ελλάδα φαίνεται να μαστίζεται και πάλι από μια νέα κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος και διερωτάται αν αυτή τη φορά θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα.
Ο ίδιος αμφισβητεί τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «προσποίηση» της Ελλάδας, «που δεν θέλει τα αυστηρά μέτρα τα οποία απαιτούνται από την κατάστασή της» και υπογράμμισε πως η κατάσταση του χρέους μάλλον επιδεινώθηκε, με το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό –κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και όχι της αύξησης του χρέους- ενώ ακόμη έκανε την εμφάνισή του ένα πρόβλημα υψηλού ιδιωτικού χρέους, λόγω της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων αφού έχει καταφέρει να μειώσει την απασχόληση στο δημόσιο και τους μισθούς, έχει προχωρήσει σε περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων και έχει αυξήσει τους φόρους και έτσι η οικονομία αναπτύσσεται κάπως, «επιτέλους», με τη βοήθεια και του τουρισμού.
Για τον Paul Krugman, το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι η προθυμία των Ελλήνων να τα περάσουν όλα αυτά, να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του πολιτικού κατεστημένου ότι όλος αυτός ο πόνος είναι απαραίτητος, και ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.
Τέλος, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα ο οικονομολόγος χαρακτηρίζει ως ένα «αρκετά απελπισμένο πολιτικό ελιγμό» την κίνηση του Αντώνη Σαμαράς να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να αναβάλει τις γενικές εκλογές. Ωστόσο,  εάν αποτύχει, ο πιθανός νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της αριστεράς σύμφωνα με τον οποίο δεν θα είναι και τόσο «τρομερό» αν ανέβει στην εξουσία μιας και «φαίνεται να είναι σχετικά ήπιος» σε σχέση με άλλα κόμματα.



Αναδημοσίευση: http://www.newmoney.gr/article/77801/p-krugman-ehoyn-dikio-na-einai-thymomenoi-oi-ellines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου