Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Πoλ Κρουγκμαν προς τους δανειστές μας:
Ti κάνετε; Μας δουλεύετε;



Από τις φωνές που είναι υπέρ των Ελληνικών θέσεων ο Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών κ Πoλ Κρουγκμαν (φωτο) είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι δεν έχει τίποτα να γράψει πια για την Ελλάδα, ωστόσο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σπάει τη σιωπή του και επιτίθεται σε δανειστές και ΔΝΤ.
Γράφει ο Πολ Κρούγμαν:
* * *
 «Εχω μείνει αρκετά σιωπηλός αναφορικά με την Ελλάδα γιατί δεν θέλω να φωνάξω “Grexit”  μέσα σε ένα γεμάτο θέατρο. Αλλά δεδομένων των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες κάτι πρέπει να πούμε, κυρίως για το τι κάνουν οι πιστωτές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.
Αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν μια διαπραγμάτευση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και μετά για την ανακούφιση χρέους που θα απέκλειε μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε σχετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη. Αλλά οι πιστωτές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι στηρίζονται πάρα πολύ σε φόρους και όχι στις περικοπές δαπανών. Οπότε συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτική.
Ο υποτιθέμενος λόγος για την απόρριψη είναι ότι θα πλήξει την ανάπτυξη. Η προφανής απάντηση είναι “μας δουλεύετε;”. Οι άνθρωποι που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα τώρα μας κάνουν μαθήματα περί ανάπτυξης;
Εάν μιλήσει κάποιος με  ανθρώπους  του ΔΝΤ θα του πουν ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενοχλημένοι για την υπεροπτική του στάση και άλλα πολλά. Αλλά δεν είμαστε στο σχολείο πια. Και τώρα είναι οι πιστωτές, πολύ περισσότερο από τους Ελληνες, που συνεχίζουν να μετακινούν το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οπότε τι συμβαίνει; Είναι ο στόχος να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουν την Ελλάδα σε μια πιθανόν καταστροφική χρεοκοπία για να προειδοποιήσουν τους άλλους;
Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident. Αν συμβεί το Grexit θα είναι επειδή το θέλουν οι δανειστές ή τουλάχιστον το ΔΝΤ».



Αναδημοσίευση: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου